Cum beneficiem când piața scade? Strategii pentru Bear Market

Cum beneficiem când piața scade? Strategii pentru Bear Market
price graph and indicator, red and green candlestick chart on blue theme screen, market volatility, up and down trend. Stock trading, crypto currency background.
Publicat: 25/08/2022, 08:23

Cu toate că acțiunile și cryptomonedele au început ușor să crească în ultima perioadă și lumea se simte mai extaziată, anticipând viitoare creșteri, e important să rămânem cu capul pe umeri și să ne uităm în jur – inflația continuă să crească, războiul din Ucraina continuă, situațiile sunt tensionate între Serbia și Kosovo, la fel cu China sau Taiwan. Scena politică din SUA pare și ea destabilizată în această perioadă iar americanii au anunțat că suntem în recesiune oficială, după al doilea trimestru cu PIB negativ. 

Există scăderi și creșteri normale de preț indiferent de trendul general al pieței, iar tendința generală din lume la momentul actual este în jos. Oamenii își fac griji pentru finanțele personale dar este important de menționat că momentele de scădere sunt cele mai profitabile oportunități din piață. 

Care ar fi cele mai notabile strategii pentru scăderile din piață?

Dollar cost average – sau DCA. O strategie bună folosită de majoritatea tranzacționarilor pe piețele financiare este DCA, când investim long, câte o sumă mai mică în fiecare lună în anumite active. Poate avem o listă de cryptomonede puternice, cu potențial, care au mai supraviețuit piețelor bear în trecut și în care putem pune lunar o anumită sumă de bani, în funcție de scăderi, potențiale creșteri pe timp mediu și lung și mai ales, risc. Este o strategie de drum lung în active cu reputație bună, deci slabe șanse să dăm greș dacă ne ținem de plan.

Short – Deși este recomandabil să nu facem exces de zel, tranzacționarea activă pe perioade scurte poate fi un mod util de făcut bani în bear market. Când luăm o poziție scurtă pariem pe căderea unui activ, se mai numește și scurtare sau vânzare în lipsă, iar procesul implică împrumutul unui anume activ pentru a-l vinde atunci când prețul scade în viitor. Noi putem rezerva anumite active fără să le deținem de fapt, iar atunci când chiar scad ca preț, profităm pe diferența respectivă.  

Put Options – Acestea sunt metode de tranzacționare care ne oferă dreptul de a vinde un anume activ la un anume preț prestabilit. Totul se întâmplă pe o anume perioadă de timp, iar în timpul acestei opțiuni, cel care cumpără opțiunea plătește comisioane pe perioada când este deschisă, așadar va trebui să calculăm bine riscurile și profiturile potențiale când vine vorba de put options. Nici aici nu trebuie să deținem efectiv moneda în sine. 

Diversificăm și calibrăm riscurile mai mult ca niciodată 

Bear marketurile sunt cunoscute nu numai pentru scăderi, ci și pentru mișcările bruște într-o parte și-n alta și perioadele de incertitudine. Așadar este mai important ca oricând să avem un plan care să includă un bun management al riscului, mai ales pentru cei noi. Raportul risc recompensă ar trebui abordat cu prudență mai ales de cineva care nu este de mult timp în piață. Dacă investim și tranzacționăm mai multe tipuri de active suntem mai acoperiți într-un bear market, pentru că unele active din diverse industrii se pot mișca diferit, chiar dacă e vorba tot de scăderi. BTC și ETH de exemplu sunt primele impactate la orice știre negativă, dar scăderile sunt mai mici și își revin mai rapid decât cryptomonedele din industria de gaming, precum ILV. În funcție de toleranța la risc vom face DCA sau vom tranzacționa diferit pe fiecare industrie crypto în parte, lucru general valabil și la acțiuni, unde avem energie, mărfuri, tech, șamd. 

Ce să NU facem când scade piața 

Nu ne panicăm. Emoțiile sunt dușmanul profitului atunci când investim sau tranzacționăm, deci este important să privim aceste cifre într-un mod cât mai mecanic posibil. Nu ne îndrăgostim de cryptomonede și stăm în poziții long deși totul arată că nu își mai revin. Nu tranzacționăm fără un plan sau cu un plan foarte agresiv pentru a încerca să recuperăm din pierderile deja avute, mai ales pe același activ, ci încercăm să facem o diversificare cât mai amplă și un DCA logic și corect, în funcție de valoarea monedei în sine (sau pe scurt, nu facem DCA cu sume mari pe shitcoins). 

Ne informăm în continuare de pe site-urile de încredere fără să cădem în FOMO la primele cuvinte ale influencerilor. Iar în cel mai rău caz, dacă nu ne putem feri deloc de diversele sentimente negative și pesimiste din piață, închidem puțin platformele de social media și rămânem câteva seri doar pe Netflix. Uneori, în special pentru cei mai noi sau neexperiementați în piață, ignorarea temporară a situației este cel mai bun lucru pe care îl putem face atunci când suntem copleșiți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?