De ce sunt platformele crypto atat de populare?

De ce sunt platformele crypto atat de populare?
Sursa foto: Pexels (caracter ilustrativ)
Publicat: 06/07/2022, 12:00

Primul pas spre tranzacționare implică crearea unui cont pe o platformă crypto, unde se pot cumpăra și vinde monede și alte active digitale precum NFT-urile. În funcție de platforma aleasă, putem cumpăra crypto:

  • prin transfer bancar
  • cu cardul
  • sau putem schimba o criptomonedă pe care deja o avem, în alta și invers

Când alimentăm contul, banii se duc în portofelul electronic, după care decidem ce facem cu ei, în funcție de cum plănuim să tranzacționăm. Pe platforme putem vizualiza prețurile de tranzacționare ale monedelor.

Este de reținut că platforma nu stabilește prețurile:

  • ele sunt determinate de piață
  • majoritatea platformelor oferta prețul curent
  • pot exista mici diferențe între platforme, datorită volatilității mari și a faptului că monedele digitale sunt descentralizate
  • putem plasa apoi un ordin de cumpărare pentru Bitcoin, Ethereum sau alte monede “altcoins”, iar comanda este adăugată în “Orderbook” (registrul cu ordine de cumpărare și vânzare)

Care sunt tipurile de platforme de tranzacționat crypto? 

Ele se împart în 3 categorii:

  • centralizate
  • descentralizate
  • hibrid

Platformele centralizate

Deși criptomonedele sunt descentralizate, ele pot fi tranzacționate pe platforme centralizate. Unele platforme colaborează cu un serviciu terță parte care ajută la efectuarea tranzacțiilor pentru a se asigura că acestea se desfășoară conform intenției de folosire – adică ceva asemănător cu un broker.

Un astfel de lucru ar putea părea contradictoriu, deoarece una dintre calitățile de bază ale criptomonedelor este că sunt descentralizate, ceea ce înseamnă că nu sunt emise de vreo autoritate centrală sau reglementate de un guvern.

În finanțele tradiționale, centralizate, banii sunt deținuți de bănci, ale căror scop principal este să facă bani. Sistemul financiar curent este plin de părți terțe care ajută la circuitul banilor în atmosferă – și fiecare își ia câte o taxă pentru serviciul utilizat iar aceste servicii pot lua mult timp până la completarea tranzacțiilor.

Platformele descentralizate

Platformele de tranzacționare crypto descentralizate funcționează fără aceste părți terțe, permițând oamenilor sau întreprinderilor să efectueze tranzacții direct prin intermediul tehnologiei. Acest lucru poate fi posibil prin utilizarea rețelelor financiare directe, care folosesc diverse protocoale de securitate și de conectare. Practic, poți împrumuta, cumpăra sau vinde, având doar un telefon sau laptop conectate la internet – indiferent cine sau unde ești în mod fizic, iar asta se realizează folosind un software care înregistrează și verifică acțiunile financiare făcute în bazele de date financiare distribuite.

Platformele hibride

Un model hibrid este o încercare de a împrumuta tot ce e mai bun din aceste 2 sisteme și de a aduce calitățile respective într-un singur sistem. Ele încearcă să combine confortul psihologic al unui exchange centralizat, sigur și verificat de părți terțe, dar și securitatea tehnologică și libertatea oferite de un sistem descentralizat.

Ce sunt perechile de criptomonede? 

Perechile de criptomonede sunt active care pot fi schimbate, tranzacționate între ele. În funcție de perechea respectivă, vedem valoarea uneia din criptomonede comparată cu prețul celeilalte, ca la schimbul de valută tradițională.

Comparația aceasta între cele 2 monede din pereche stabilește valoarea Când a apărut această piață a criptomonedelor nu erau multe opțiuni iar majoritatea tranzacțiilor erau legate de Bitcoin, fiind moneda de bază.

Acum, aceste perechi de monede și mai ales disponibilitatea lor pe piața și platformele de tranzacționare crypto sunt esențiale deoarece salvează bani și timp. Pe măsură ce apar din ce în ce mai multe perechi, traderii au o varietate mai mare de tranzacții pe care le pot efectua.

Pentru a schimba cu succes o monedă cu alta, fie trebuie să tranzacționăm pe o platformă care acceptă acea pereche de tranzacționare, fie va trebui să efectuăm mai multe tranzacții între diferite perechi. Să presupunem că îmi doresc să schimb Cardano pentru Solana și platforma pe care sunt nu îmi permite. În acest caz, trebuie să schimb Cardano în Ethereum și abia apoi Ethereum în Solana – proces care durează mai mult și la fel cum spuneam anterior, costă mai mult.

Toate aceste schimburi au aceleași prețuri? 

În mod normal, prețul unei criptomonede este cam același pe diverse platforme – dar acest lucru nu este obligatoriu, pot exista diferențe datorită volatilității mari pe piața crypto și pentru că de cele mai multe ori prețul depinde de volumul și tranzacțiile care au avut loc pe o anumită platformă de tranzacționare.

Prețurile variază în funcție de activitatea de cumpărare și vânzare pe fiecare dintre aceste exchange-uri. Asta înseamnă că prețurile lor sunt independente de celelalte, tocmai pentru că depind mult de traderi, deci uneori se pot observa diferențe de preț între 1-2%, uneori chiar 4-5% sau mai mult.

Aceste variații de preț creează o nouă oportunitate de profit: profitul pe diferența de preț, cunoscut de altfel ca și arbitraj. Dacă văd că prețul pentru 1 Solana este de 110 USDT pe o platformă și 115 pe alta, voi cumpăra unde este mai ieftin, voi muta și voi vinde unde e mai scump pentru a profita de acea variație de preț – luând în considerare și taxele aferente schimbului între platforme, sau comisioanele de vânzare-cumpărare.

Dacă adunăm în schimb procentele, de cele mai multe ori putem constata că randamentul profitului este mult mai mic decât speră mulți traderi de pe piața crypto – necalculând aici riscurile, având în vedere schimbările rapide de preț care au loc în piață.

Dar pentru traderii profesioniști care dețin sume mai mari și eventual un roboțel automat pentru trading, poate fi o opțiune fericită de a mai scoate câteva procente frumoase fără un risc prea mare.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult