Despre Fenomenul Lebăda neagră: Cum ne protejăm de evenimente neprevăzute?

Despre Fenomenul Lebăda neagră: Cum ne protejăm de evenimente neprevăzute?
Publicat: 10/11/2022, 18:26

Se vorbește în ultimul timp în piață despre urmări nefaste asupra economiei, din cauza PIB-ului scăzut, recesiunii începute sau conflictelor geopolitice existente. Cu toții ne putem reaminti de evenimente care au rămas în istoria omenirii drept șocante și care au format traume colective, de genul 11 Septembrie, Incendiul Colectiv, atentate aviatice, sau cât de brusc a pornit criza financiară din 2008. Orice domeniu are un standard de probabilitate și predicție, dar când vine vorba de evenimente neprevăzute automat nu avem la îndemână destule date necesare pentru a le preveni. Evenimentele de genul Lebăda Neagră sunt cele care apar brusc, când nu ne așteptăm și care produc efecte devastatoare pe termen lung.

Ce înseamnă Lebăda Neagră în economie?

Deși acum se poate vorbi despre Lebăda Neagră în mai multe domenii, aceasta a început în economie, fiind o teorie dezvoltată de Nicholas Taleb, trader Wall Street și profesor de economie, într-o carte de-a sa începută încă din 2001. Este vorba despre evenimente imprevizibile, șocante și cu consecințe grave asupra populației generale, așadar sunt destul de rare și pot avea loc în orice sector: financiar, în politică, sănătate, piețe de acțiuni. Se consideră că nimic nu poate preveni un astfel de eveniment având în vedere raritatea sa și lipsa de informații dinaintea evenimentului care să ducă la o concluzie, că ar urma consecințe devastatoare.

Cum se ajunge aici?

Este un eveniment imprevizibil, dar explicat ca și când ar fi putut fi previzibil – dacă ne-am fi gândit destul la eventualele posibilități. Taleb spune în cartea lui cum prejudecățile psihologice ne orbesc de multe ori și ne îndepărtează de la eventuale catastrofe care pot avea loc – cum ar fi de exemplu bias-ul de confirmare, o eroare de logică des întâlnită la traderii crypto, însuși faptul că probabilitatea e extrem de mică raportată la rezultatele pozitive, plus multe altele la care ne-am putea gândi. După ce are loc evenimentul în sine, oamenii încep să caute răspunsuri și să facă anumite conexiuni care să ducă la acel eveniment, tocmai pentru a fi luate în considerare la noile strategii de management al riscului.

Care sunt niște exemple care au avut loc?

Criza Francului Elvețian: În 2015, Banca Națională a Elveției a eliminat cota francului față de euro, ducând la o creștere de 30%, dorind să nu rămână legată de moneda europeană după criza datoriilor europene. Sau, cel puțin, asta s-a declarat – fără să se fi gândit la consecințe – consecințele au fost extraordinar de urâte pentru oricine a avut atunci credite în franci – idee relativ bună având în vedere stabilitatea monedei în timpul crizei anterioare, fiind monedă de refugiu. De asemenea, brokerii au suferit pierderi enorme pe una din cele mai sigure piețe existente: forex.

Criza din 2008 când Lehmann Brothers au intrat în faliment – e unul din cele mai puternice exemple de Lebădă Neagră cu efecte devastatoare asupra întregii populației globului și resimțită inclusiv de noi. Aceștia se împrumutau masiv pentru a investi în bula imobiliară din SUA la acea vreme iar când raportau cifre trimestriale totul arăta că se umflă excesiv deoarece erau incluse și profiturile potențiale. 

Este cea mai gravă criză de la recesiunea din 1929 – 1933, eveniment tot de tipul Lebădă Neagră. Acolo, un crash destul de urât al burselor a fost urmat de scăderea încrederii oamenilor în piețe, scăderea consumului și cheltuielilor, ceea ce s-a dovedit a fi dezastruoasă pentru economii. De aceea economiștii s-au speriat atât de tare la începutul crizei covid-19 de acum 2 ani, pentru a nu se repeta scenariul vechi de peste un secol. De aceea s-au printat bani în exces care acum au rezultat în inflație, care sperăm să se oprească aici.

Cum ne putem feri de un dezastru financiar?

Nu putem mereu prezice o Lebădă Neagră dar putem avea grijă de portofoliile noastre prin diversificare. E important să avem o distribuire uniformă în funcție de gradul de risc și deschidere pe mai toate piețele existente: valută, mărfuri, acțiuni, crypto, sau chiar aur, cel mai vechi activ de refugiu existent. Taleb vorbește în special de strategii corecte ale managementului de risc, printre care păstrarea celei mai mari părți ale portofoliului în active foarte sigure.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA