Impozitarea veniturilor din criptomonede

Impozitarea veniturilor din criptomonede
Impozitarea veniturilor din criptomonede
Publicat: 26/09/2022, 17:30

Piața crypto a atras mulţi entuziaşti, unii chiar au reușit să strângă venituri considerabile. Întrebarea pe care mulți și-o pun acum este cum impozitează Statul Român criptomonedele?

Legea 30/2019 care a modificat Codul Fiscal reglementează impozitarea veniturilor din criptomonede prin modificarea articolului 114 din Codul Fiscal. Acest articol detaliază impozitarea veniturilor din alte surse în care sunt incluse la litera (m) veniturile din transferul de monedă virtuală.

Tot în Codul Fiscal se detaliză și că, pentru taxare, contribuabilul trebuie să declare și să plătească impozitul, mai precis prin completarea și depunerea declarației unice o singură dată pe an, până la 25 Mai (inclusiv) al anului următor realizării venitului. Astfel, dacă aveți rezidență fiscală în România, nu contează dacă ați obținut veniturile în România sau în străînătate, aveți obligația de completare a declarației unice în România.

Concret, ce trebuie plătit?

Impozitul pe venit și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). În schimb, nu trebuie plătită contribuția pentru asigurări sociale (CAS), pentru că veniturile din alte surse sunt excluse de la plata acesteia potrivit Codului Fiscal (art 137). Se impozitează câștigul din criptomonede care se calculează ca diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile care rezultă din tranzacție (de exemplu diverse comisioane ale platformei de tranzacționare, taxe, etc). Asupra acestui câștig pe care Codul Fiscal îl denumește oficial baza de impozitare se aplică o cota de 10%, care va reprezenta impozitul pe venit datorat de contribuabil.

De exemplu, dacă am cumpărat un Ethereum la prețul de 900 de dolari, și ulterior am vândut acel Ethereum la prețul de 1.800 de dolari, baza de impozitare va fi prețul de vânzare (adică 1,800) din care scădem prețul de achiziție de 900 și mai scădem și taxele, lăsându-ne cu un câștig de aproximativ 900 de dolari. Astfel, vom datora Statului 10% din această suma, deci 70 de dolari (însă va fi plătit echivalentul în lei).

Sigur, exemplul este simplist, și cei care tranzacționează criptomonede este posibil să aibă sute de tranzacții pe plus și câteva zeci pe minus, așa că pot consulta un desfășurător al platformei de tranzacționare. Problema actuală este că normele fiscale nu prestabilesc o anumită metodă de evaluare a câștigului realizat, astfel că pentru situația zecilor și sutelor de tranzacții este interpretabil cum se stabilește câștigul realizat. De cele mai multe ori, pentru a afla baza de impozitare, se vor lua tranzacțiile în ordine cronologică, metodă aplicată chiar de unele platforme de tranzacționare.

Astfel, dacă am fi cumpărat 5 Ethereum în luna Martie cu 900 de dolari bucata, și cumpărăm din nou în luna Mai încă 5 ETH cu 2.800 bucata – iar apoi am vândut în Iulie 5 Ethereum la prețul de 3.000 bucata, prin metoda cronologică se va considera că am vândut monedele cumpărate în Martie și le-am păstrat în portofoliu pe cele cumpărate ulterior. Vom datora un impozit de 1.050 de dolari (respectiv 10% din câștigul de 10.500). Pentru simplificare, nu am mai calculat și taxele, însă după cum se poate observa această metodă nu este foarte corectă, întrucât ulterior am cumpărat la un preț mai dezavantajos în luna Mai. Ce se poate face în acest caz? Opțiunea cea mai simplă ar fi să plătim 10% din suma globală pe care am retras-o într-un an fiscal. Nu ar fi nici asta cea mai corectã.

O altã opţiune este cea propusã de un studiu ştiinţific – şi anume calculul Costului Mediu Ponderat (CMP). Prin această metodă se fixează baza impozabilă, ca diferență dintre prețul de vânzare și respectivul cost. Mai sunt și alte metode recunoscute de IRS: Last In First Out (se consideră că se vând ultimele criptomonede achiziționate) și HIFO: Highest In First Out (se consideră că vinzi cu prioritate criptomonedele cele mai scumpe din portofoliu). Indiferent ce metodă alegeți, în declarația unică va trebui să detaliați cum calculați baza de impozitare, declarație care se depune apoi la ANAF.

Acum că am lămurit în mare parte cum se calculează impozitul pe venit, ar mai fi de precizat că se plătește CASS-ul dacă totalul veniturilor realizate este egal cu cel puțin 12 salarii minime brute din țară. Pentru 2022, plafonul este de 30.600 de lei, iar asupra acestuia se aplică cota de 10% astfel încât suma datorată este 3.060 de lei, indiferent de nivelul câștigurilor.

O altă întrebare de care sunt curioși foarte mulți entuziaști crypto este dacă trebuie plătit impozit în cazul în care se schimbă o monedă crypto cu altă monedă crypto sau cu un stablecoin? Răspunsul este nu, nu ai încă un câștig realizat cert atât timp cât nu ai transformat criptomoneda sau stablecoin-ul în fiat: lei, euro, dolari și alte monede acceptate de bănci. Acest răspuns este logic întrucât, chit că s-a cumpărat Polkadot, să spunem, la un preț x ca apoi să se schimbe întru-un stablecoin pe x3, acel câștig nu este cert și declarabil cât timp nu îl transform într-o moneda fiduciară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Mari probleme în dragoste. Aceste zodii riscă să se despartă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete