PoS: Ce este Proof of Stake și cum funcționează?

PoS: Ce este Proof of Stake și cum funcționează?
Publicat: 27/10/2022, 20:22
Actualizat: 04/11/2022, 18:38

Oamenii sunt în crypto ca să facă bani în același mod în care sunt implicați pe oricare alte piețe. Acesta este principalul motiv, piața crypto fiind extrem de atractivă mulțumită profiturilor mult mai mari decât oricare alta. Indiferent că discutăm despre monedele mai convenționale și sigure sau proiectele și trading-ul mai riscant. Totuși, de cele mai multe ori, a face bani nu e chiar cel mai simplu lucru așa că ne lovim deseori de detaliile tehnice care țin de blockchain, pentru a înțelege cum funcționează o rețea, pe ce se bazează și de ce prinde la oameni – care, în fond, e motivul pentru care prețul cryptomonedelor crește sau scade. Și nu putem discuta despre Blockchain fără să menționăm mecanismele de consens din spatele tehnologiei.

Ce este mai exact Proof of Stake? 

Mecanismele de consens sunt algoritmi folosiți atât în Blockchain cât și în alte sisteme IT pentru a sincroniza răspunsurile primite de la mai multe procese distribuite. Dacă acestea rulează în același timp, cum e cazul rețelelor de date crypto, sistemul trebuie să aleagă o singură valoare din ce primește la un moment dat, asigurând consistența între informațiile primite și înregistrând tot în rețea. Proof of Stake se referă la o categorie de astfel de mecanisme de consens care lucrează cu validatori ai tranzacțiilor care au la staking o cantitate anume din moneda nativă a Blockchainului respectiv. Acesta a apărut după mecanismul Proof of Work, din cauza consumului foarte înalt de energie electrică necesar calculelor efectuate. 

Cum funcționează PoS?  

În funcție de rețea, un validator trebuie să aibă o anumită cantitate de monede blocată la stake (pentru Ethereum limita este de cel puțin 32ETH pentru formarea unui nod), pentru a asigura siguranța și integritatea lanțului de date. Pe lângă validatorii direcți mai există și staking pools, care pot acționa precum validatorii. Protocolul Proof of Stake selectează validatorii în funcție de cantitatea de monede pentru a valida și confirma tranzacțiile din lanț care sunt înregistrate pe rețeaua imuabilă de date, adăugând blocuri în lanț și generând monede, din care validatorii își iau un procent pentru munca depusă. Procesul are loc cu ajutorul tehnologiei contractelor inteligente, tehnologii cunoscute în special datorită Ethereum, care tocmai a făcut tranziția de la Proof of Work la PoS. În urma creării noului bloc în rețea, acesta este și votat de un grup de validatori ales aleatoriu, pentru a adăuga un plus de siguranță rețelei. Procesul are loc calculat în timp prin sloturi sau epoci, în funcție de rețeaua în cauză. 

Ce beneficii aduce? 

Având în vedere starea actuală în care se află industria Blockchain, putem discuta beneficiile prin comparație cu celelalte mecanisme de consens existente până acum, printre care major fiind PoW. Spre deosebire de acesta, PoS consumă mult mai puțină energie electrică pentru că nu mai avem nevoie de aceleași calcule dificile, cerințele de hardware sunt și ele mult mai limitate pentru că nu avem nevoie de ceva extrem de performant ca în PoW, iar atacurile sunt dacă nu imposibile, extrem de dificile pentru oricine ar încerca, pentru că este nevoie să cheltuiască foarte mulți bani doar ca să încerce. 

Care sunt criticile aduse sistemului de oamenii din crypto?

Criticile aduse PoS spun că sistemul riscă să îndepărteze conceptul de descentralizare, având nevoie de adrese și validatori pentru a confirma tranzacțiile. Apoi, indiferent de riscurile aduse securității, dacă sistemul alege validatorii în funcție de câte monede au la stake înseamnă că ar funcționa pe baza unui sistem preferențial, unde cei cu cantități mari de monede ar avea de câștigat cele mai multe recompense și ar putea avea un control majoritar asupra tranzacțiilor. Pe de altă parte, putem susține lucruri asemănătoare și despre Proof of Work. În concluzie, totul se rezumă la cum interpretăm acest sistem și la câte îmbunătățiri se vor aduce pe parcurs, schimbări care pot fi bazate doar pe modele pe care le avem deja.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului