PoW: Tot ce trebuie să știi despre algoritmul Proof of Work 

PoW: Tot ce trebuie să știi despre algoritmul Proof of Work 
Publicat: 25/10/2022, 20:19
Actualizat: 04/11/2022, 18:39

Aspectul tehnic al lumii crypto pare să ne urmărească peste tot: în știri, articole, pe canelele influencerilor și orice altceva care are legătură cu Crypto. Dacă dorim să aflăm mai multe despre industria Blockchain, trebuie să ne axăm pe a înțelege modul în care funcționează mecanismele de consens care stau la baza siguranței rețelei și care în urma procesului de minare sau validare adaugă noi blocuri în rețea și emit noi criptomonede.

Motivul pentru care mecanismele de consens sunt în atenția publicului este pentru că în baza acestora sunt definiți și timpii în care se procesează tranzacțiile cât și costul aferent procesului.  

De ce este important să înțelegem mecanismele de consens din crypto? 

Sistemele construite centralizat unde baza de date există pe o singură sursă au fost mereu simplu de manageriat ca siguranță și tehnică, deoarece informația există într-un singur spațiu cibernetic și poate sau nu să fie partajată cu persoane – de exemplu un cloud pe care îl împărțim cu colegii de la servicu. Spre deosebire de acestea, sistemele descentralizate din crypto sunt rețele distribuite pe mai multe surse din spațiu, și astfel este necesar să triem informația și să creștem siguranța datelor pe care le partajăm între participanții din lanț. Aceste mecanisme de consens lucrează așadar cu procesarea informației din diferite blocuri, în același timp.

Ce este mai exact Proof of Work? 

Proof of Work este cel mai cunoscut mecanism de consens existent pe piață datorită rețelei și criptomonedei reprezentative: Bitcoin. Este un mecanism care a existat cu ceva vreme înainte de crypto. Mai exact din 1993, când Cynthia Dwork (informaticiană la Hardvard) încerca să-și dea seama cum să descurajeze atacurile, spam-ul sau alte abuzuri care pot avea loc într-un sistem. Pe Blockchain, PoW sau dovada de lucru este modalitatea prin care minerii rezolvă probleme de calcul ca să emită monede și să adauge blocuri în lanț. Pentru acest lucru este nevoie de echipamente hardware costisitoare, cât și consum ridicat de energie electrică, tocmai pentru a descuraja orice parte terță cu intenții obscure să facă parte din sistem. 

Cum funcționează PoW?  

Minerii concurează între ei, și în funcție de puterea de calcul sau efortul cibernetic produs, tranzacțiile cu Bitcoin sau alte monede de pe Blockchain-uri cu mecanism similar trec printr-un control de securitate, iar PoW creează un hash pentru blocul de date. Aceste calcule diferă în funcție de cât trafic există pe minerit, deoarece dificultatea lor trebuie să fie mare, dar nu imposibilă. De exemplu, cu cât mai mulți mineri sunt, sau cu cât crește puterea de calcul, cu atât mai grele vor fi și ecuațiile matematice care trebuiesc rezolvate, fiind totuși posibil de verificat – lucru cunoscut și sub numele de funcție de cost CPU. Pentru munca depusă, minerii sunt răsplătiți cu procente din monedele adăugate la rețea prin structurile de stimulare prezente în mecanismul PoW.  

Beneficiile și dezavatajele Proof of Work 

Proof of Work aduce siguranță rețelei din care face parte deoarece cere mult efort pentru minarea de monede și validarea tranzacțiilor. După procesul explicat mai sus, validarea tranzacțiilor se verifică încă o dată matematic. Blockchainul este o rețea imuabilă, ceea ce înseamnă că odată înscrisă pe bloc o informație, rămâne acolo fără să mai existe posibilitatea de a o modifica sau șterge. Astfel, un hash produce o adresă pentru blocul minat, care include cifra completă de tranzacții care au avut loc și câte monede au fost transferate în timpul acelor tranzacții. Chiar dacă am încerca să facem o schimbare într-o tranzacție oricât de mică, nu va putea fi acceptată pe motiv de fraudă, iar întregul hash din care ar face parte va fi respins. În timp ce securitatea rețelei este bine pusă la punct, timpul în care se procesează este destul de lung iar procesarea scumpă. De asemenea, cantitatea de energie o face să fie un mecanism foarte poluant, acuzat de mulți ca fiind ineficient din această cauză. Pe lângă poluare există și riscuri geopolitice și financiare, deoarece dacă țara unde există cei mai mulți mineri suferă o schimbare care s-o arunce în crize de resurse, prețul BTC poate avea de suferit, și odată cu el, întreaga piață crypto.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață