Românii sunt tot mai atrași de investițiile în criptomonede

Românii sunt tot mai atrași de investițiile în criptomonede
The golden bitcoin and purse in male hands. Cryptocurrency bitcoin coins. Litecoin, Bitcoin, Ethereum, e-commerce, busibess, finance concept. crypto currency symbol. virtual electronic money concepts
Publicat: 01/09/2022, 10:50
Actualizat: 09/09/2022, 16:30

Dacă în urmă cu doar 2 sau 3 ani auzeam destul de rar în jur despre educație financiară, în ultimii ani a devenit din ce în ce mai răspândită și e un lucru comun să discutăm la cocktail despre încă un coleg care a ajuns la independență financiară sau oameni vorbind despre investiții la masa de lângă noi. Odată cu surplusul banilor în piață aduși mai ales de joburi flexibile și în continuă creștere, oamenii au început să fie mai interesați de moduri de a-și păstra banii în active care să crească în valoare. Zona crypto este și ea într-o continuă expansiune, fiind din ce în ce mai populară mai ales în rândul tinerilor.

De ce sunt oamenii atrași de criptomonede?

Promit o alternativă la sistemele financiare actuale:

Părinții noștri au crescut cu un simț aprins al siguranței financiare, în timp ce generațiile mai tinere citesc zilnic știri legate de creșterea taxelor pe salariile deja plafonate, făcând eforturi zi de zi. În Vest, tensiunile dintre generații (cum ar fi boomers și millenials) se resimt în fața multor diferențe economice. Oamenii din țări în curs de dezvoltare suferă din cauza hiperinflației sau alte dezastre economice. Ultima criză majoră a început din cauza lipsei de transparență în ceea ce privește rapoartele financiare. Pe Netflix sunt populare documentarele legate de modul în care cele mai mari și bogate familii sau proprietarii marilor corporații spală bani și fac evaziune fiscală la scară globală prin sisteme pe care chiar ei le-au construit.

Pentru un tânăr obișnuit care nu moștenește o avere generațională, este mai dificil să reușească să dețină ceva prin muncă proprie. Nakamoto a creat Bitcoin pentru a oferi oamenilor o alternativă modului inegal și ineficient în care marile sisteme financiare funcționează la ora actuală. Tehnologia Blockchain este un spațiu transparent, rapid și eficient, creat pentru tranzacții Peer-to-Peer, fără a fi necesare verificările și perioadele lungi de așteptare dintre tranzacții. Spre deosebire de activele mai sigure, unde profitul depinde de suma investită inițial (de unde avem și zicala trebuie să ai bani ca să faci bani) – spațiul crypto e conceput pentru oamenii de rând.

Promisiunea randamentelor mari și a îmbogățirii peste noapte 

Șansele ca un randament de 5-10% să fie atractiv pentru tineri sunt foarte mici dacă le comparăm cu zona crypto, unde e complet normal să vedem dobânzi la Stake de 75%. Trăim vremuri în care lumea se mișcă extrem de repede: persoane de 25-30 de ani își fac griji la fiecare zi de naștere că nu au îndeplinit toate lucrurile pe care societatea se așteaptă să le vadă de la ei, precum o casă, o relație, copii, un anume model de mașină, sau altele. Știrile prezintă tineri care s-au îmbogățit peste noapte din crypto, iar restul oamenilor simt automat FOMO (Fear of Missing Out, adică teama de a nu prinde un trend popular din care alții câștigă) – de parcă ceva le scapă, așadar mulți sunt atrași de ideea de a-și crește rapid portofoliile.

Care este adevărul despre Crypto? 

Adevărul este că vorbim de o piață nereglementată care reprezintă riscuri majore la care trebuie să fim vigilenți. Prin crypto ne putem diversifica portofoliile de investiții sau de tranzacționare, cu un procent care depinde de tipul de investitor și apetitul de risc pe care îl deținem. Această piață are destule avantaje pentru cei care ajung să o cunoască și învață cum să profite de pe urma ei, iar pentru asta este nevoie să cunoaștem modul în care funcționează tehnologia din spate și să ne educăm cu privire la toate industriile criptomonedelor.

Cum îmi dau seama dacă este o zonă potrivită pentru mine? 

Crypto nu este pentru cei care își iau doza de adrenalină din trading sau din riscul investițiilor, ci pentru cei care știu să distingă bine emoțiile pentru a și le putea controla. Nu este o zonă pentru toată lumea, deoarece suntem persoane diverse, cărora ni se potrivesc lucruri diferite, iar dacă nu luăm în considerare acest lucru este posibil să ne pierdem economiile. Ne putem da seama dacă crypto este pentru noi în funcție de profilul nostru de investitor, care este un rezumat legat de obiectivele financiare personale pe o perioadă de timp, toleranța la risc și a situației financiare generale. Profilul de investitor definește nivelul de risc pe care noi suntem dispuși să-l asumăm. Indiferent de rezultat, acest tip de investiție nu este pentru cei care sunt gata să-și riște venitul principal, ci pentru cei care ori au un venit activ foarte mare, ori au mai multe surse de venit, economii și depozite pentru situații de urgență și preferabil, experiență pe piețele de capital.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Ce au căutat românii pe Google în 2023. De la Klaus Iohannis, la reţetă de...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Cel mai tânăr ostatic al Hamas, în vârstă de doar 10 luni, ar fi trebuit...
Anunț important pentru elevi! Banii de pe tichetele educaționale intră în luna decembrie. Data la...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Cercetătorii au descoperit CÂRTIȚA AURIE! Cât de RAR este ANIMALUL?
UNGURII ZRUNCINĂ Europa din temelii. Decizia luată chiar acum la Budapesta
Vremea se răcește brusc. Vine urgia peste România
Băiatul-profet, care ar fi prezis pandemia de Covid-19, are vești sumbre în legătură cu 2024....
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...