EXCLUSIV. Felix Bănilă, pe urmele lui Kovesi la instanța de contencios pentru gradul de parchet de Înaltă Curte: „Voi ataca această hotărâre a CSM, există și precedent!”

EXCLUSIV. Felix Bănilă, pe urmele lui Kovesi la instanța de contencios pentru gradul de parchet de Înaltă Curte: „Voi ataca această hotărâre a CSM, există și precedent!”
Publicat: 04/09/2020, 20:17

Deranjat că Secția pentru procurori nu i-a admis plângerea împotriva hotărârii prin care i s-a respins acordarea de grad de Înaltă Curte după ce a deținut funcția de procuror șef al DIICOT, procurorul Felix Bănilă nu lasă garda jos.

Contactat telefonic de GÂNDUL.RO, acesta a răspuns tranșant: Mă așteptam la asemenea deznodământ. Voi merge, cu siguranță, la instanță și voi ataca hotărîrea de la CSM, mai ales că există și un precedent”.

Fostul șef al DIICOT, Felix Bănilă, a primit flit total de la Secția pentru procurori, care a hotărât, în ședința din 3 septembrie 2020, respingerea ca neîntemeiată a plângerii prealabile formulate de procuror (azi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău). Aceeași secție hotărâse, în 5 mai 2020, că acesta nu poate să primească gradul de parchet de Înaltă Curte decât în urma unui concurs, chiar dacă a ocupat o funcție precum cea de procuror șef DIICOT.

Drept urmare, Bănilă se va adresa contenciosului administrativ de la Curtea de Apel București. Precedentul în astfel de situații îl reprezintă chiar cazul Laurei Codruța Kovesi, care a primit de la CSM același flit, dar Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză.

Reclamanta a câștigat gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casație și Justiție prin numirea sa în functia de Procuror general al acestui parchet la data de 02.10.2006, fiind irelevant că aceasta nu a susținut un examen de promovare în funcții de execuție”, a decis judecatoarea Toma de la CAB în cazul Kovesi versus CSM. Vom vedea dacă în cazul lui Bănilă se va ține cont de lege sau de ceea ce a decis instanța, adăugând la lege, în favoarea lui Kovesi.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase