Ziua în care un commando norvegian i-a distrus „visul atomic” lui Adolf Hitler. „Dacă veți avea succes, veți rămâne în istorie”

Publicat: 28/02/2018, 18:59
Actualizat: 27/09/2018, 21:18

Trupele commando știau însă că o misiune similară britanică s-a soldat cu un eșec răsunător. Două planoare care transportau soldați s-au prăbușit în timp ce se deplasau către țintă. Supraviețuitorii au fost prinși de germani, care i-au torturat și executat. Norvegienii ar fi avut aceeași soartă, scrie Business Insider, care evocă un moment glorios din istoria armatei norvegiene.

28 februarie marchează a 75-a aniversare a Operațiunii Gunnerside și amintirea acelor zile rămâne puternică, atât în Norvegia, cât și în restul lumii. Sabotajul de iarnă asupra fabricii de chimicale Vemork din Telemark (Norvegia ocupată de naziști) a fost una din cele mai curajoase misiuni din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Savanții germani au rămas luni de zile în urmă și au permis SUA să depășească Germania în producția primei bombe atomice. Primul test atomic din SUA a avut loc în data de 7 mai 1945, ziua în care Germania a capitulat. Sabotajul commando-ului norvegian a dus la evitarea unei posibile victorii a naziștilor.

Apa grea, aurul naziștilor

Colonelul Tronstad, profesor de chimie, le-a spus oamenilor săi că fabrica din Vemork produce „apă grea”, un ingredient important în dezvoltarea armelor germane. Dincolo de asta, trupele nu știau nimic despre bombele atomice sau cum se folosește apa grea.

În loc să repete strategia britanicilor, care au trimis zeci de soldați cu planoarele, alături de arme și biciclete (!), pentru a traversa ținuturile înzăpezite și a lansa un atac direct asupra fabricii, norvegienii au mizat pe o strategie alternativă. Armata norvegiană a parașutat un grup de schiori experimentați în sălbăticia din jurul fabricii. Aceștia erau înarmați cu arme ușoare și au schiat rapid către uzină, folosindu-se de inteligență, nu de forță, pentru a distruge fabrica de apă grea cu explozivi.

Șase soldați norvegieni au fost detașați pentru a se întâlni cu alți patru camarazi în zona obiectivului. La sol, aceștia au fost așteptați de un spion norvegian. Grupul de 11 persoane s-a deplasat lent spre fabrica vizată.

Uzina Velmork se afla pe un deal, lângă o râpă, care funcționa ca un „gard de protecție”. Soldații norvegieni și-au dat seama că nu ar fi avut sens să atace gărzile înarmate până în dinți care păzeau podul spre fabrică. Noaptea, norvegienii au descins la marginea râpei, au traversat râul înghețat și au urcat spre fabrică, evitând podul bine păzit. Germanii credeau că văgăuna îi va proteja de orice atac, astfel încât nu s-au păzit împotriva unui asemenea scenariu. Norvegienii au reușit să ajungă la apa grea, bazându-se pe hărțile furnizate de rezistență, formată din angajați ai uzinei. Odată poziționați în interior, au programat dispozitivele explozive și au plecat rapid. Aceștia au reușit să evadeze după explozie, când scenele s-au derulat haotic. Nu au fost pierderi de vieți omenești și nu s-a tras niciun foc de armă, din nicio tabără.

În exteriorul fabricii, soldații din commando s-au despărțit și au schiat până în Suedia, țară neutră. În cele din urmă, fiecare a ajuns la baza norvegiană din Marea Britanie. Naziștii au reușit să reclădească fabrica de apă grea. La rândul lor, bombardamentele aliate nu au fost eficiente în vederea distrugerii fabricii. Din nefericire pentru germani, lovitura dată de commando-ul norvegian a fost fatală. Încercarea naziștilor de a face o bombă atomică a rămas nefinalizată. În prezent, nu mai auzim vorbindu-se despre apa grea. Tehnologia modernă de producție a bombelor atomice urmează altă cale. Cândva, apa grea era însă una din cele mai periculoase substanțe din lume și soldații curajoși norvegieni și britanici au luptat în mod eroic pentru a sista producția acesteia de către Adolf Hitler.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...