Află cum poți renunța la obiceiurile care îți afectează viața personală!

Află cum poți renunța la obiceiurile care îți afectează viața personală!
Publicat: 30/11/2019, 17:32

Cele mai importante lucruri stau în cele mai mici detalii. Psihologii au remarcat că oamenii își propun să schimbe lucrurile mici, dar nu se pot concentra pe un singur scop: mai multă mișcare, mai puțin fast-food, cheltuieli financiare mai reduse, energie pozitivă și mai multă răbdare cu cei din jur. Indiferent despre ce e vorba, există o serie de lucruri la care poți renunța, și soluții eficiente pentru tine.

De unde provin obiceiurile?

Dificultatea de a ne schimba obiceiurile vine de la faptul că majoritatea activităților pe care le facem sunt pe pilot automat și, drept urmare, sunt adânc înrădăcinate în subconștientul nostru. Totuși, așa cum obiceiurile sunt create, ele pot fi schimbate. Chiar dacă pare greu de crezut, obiceiurile au în spate un scop, și anume, cel de a păstra energia pe tot parcursul zilei. Atunci când creierul nostru încearcă să învețe ceva nou, el intră pe pilot automat cu o serie de activități care se repetă, pentru a economisi timp și energie.

Mecanismul unui obicei

„Obiceiul cuprinte trei părți esențiale pe care le practicăm în fiecare zi: declanșatorul, rutina și recompensa”, spune Charles Duhigg, câștigător al premiului Pulitzer, cel care a scris cel mai complex ghid pentru înțelegerea obiceiurilor – „The Power of Habit”.

Declanșatorul reprezintă ceea ce ne determină să începi activitatea respectivă. Cine nu simte nevoia unui desert după masa de prânz? Astfel, se creează o asociere între prânz și desert, ce rămâne stocată în creier.

Rutina e activitatea în sine, care se repetă odată ce apare declanșatorul. Fiind pe modul automat, după ce ai luat masa, creierul știe că următorul pas poate fi desertul mult râvnit sau chiar țigara de după.

În cazul de față, putem apela la obiceiuri mai sănătoase. Unsmoke your routine este primul pas către schimbare și către eliminarea completă a fumului din viața ta. Mișcarea pleacă de la faptul că, în ciuda eforturilor globale de a încuraja oamenii să nu înceapă să fumeze sau să renunțe la fumat, Organizația Mondială a Sănătății estimează că în 2025 va exista un număr similar de fumători cu cel actual. Este o inițiativă care își propune să creeze un viitor fără fum, susținut de cercetare științifică, tehnologie și inovație pentru a oferi alternative mai puțin dăunătoare. Pornește o conversație reală cu prietenii tăi și încurajează-i să-și schimbe obiceiurile rele. Poți opta pentru alternative mai bune pe care le poți integra în rutina ta zilnică. Află mai multe detalii pe www.unsmoke.ro

Al doilea pas, ar fi să observi recompensele pe care le primești de îndată ce ai terminat rutina. Marea problemă intervine în momentul în care creierul tău nu face diferența între obiceiuri bune și obiceiuri nesănătoase.

Cum înlocuim obiceiurile nesănătoase cu unele bune?

Următoarea etapă pe care o au în vedere specialiștii este găsirea un nou obicei și înlocuirea celui vechi. Schimbările nu vin peste noapte. Obiceiul nou trebuie să fie benefic și trebuie să te motiveze pe termen lung. Nu este o misiune ușoară, dar odată ce faci primul pas către schimbare, lucrurile vor decurge mult mai ușor. Povestește-le celor din viața ta că îți dorești să faci această schimbare. Astfel, va conta mai mult pentru tine și va deveni un obiectiv serios. În plus, cei care te iubesc pot fi alături de tine, te pot ghida și sfătui, și te pot ajuta să scapi de obiceiurile nesănătoase, mai ales în zilele în care ești gata să renunți la plan.

Un alt lucru pe care îl poți face este să ții un jurnal, să scrii obiectivele, gândurile și progresul din viața ta. Monitorizarea planurilor și a lucrurilor concrete te vor ajuta să vezi ce ai realizat și cât de departe ai ajuns.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de știință au observat că atitudinea pozitivă are un impact major, în ciuda eforturilor pe care trebuie să le faci. De-a lungul timpului, conștientizăm că orice schimbare implică timp și efort. Doar așa putem să ne recâștigăm controlul asupra obiceiurilor nesănătoase pentru a le putea înlocui cu unele pozitive.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase