BAC 2013 – SUBIECTE și BAREM la ROMÂNĂ. Toate subiectele date azi, în cea de-a doua sesiune a bacalaureatului

Publicat: 26/08/2013, 19:10
Actualizat: 05/07/2016, 19:52

BAC 2013 ROMÂNĂ – SUBIECTE și BAREM la ROMÂNĂ Peste 55.700 de absolvenți de clasa a XII-a participă luni, 26 august, la proba scrisă de Limba Românădin cadrul examenului de Bacalaureat 2013, sesiunea toamnă.Gândulva publica Subiecte Bac 2013 română sesiunea toamnă, la scurt timp după ce elevii le vor primi. Acestea vor fi publicate și pesite-uledu.roîmpreună cu baremele de corectare.

Ca și la sesiunea din vară, la proba scrisă de limba română din 26 august absolvenții de clasa a XII-a trebuie să se aștepte la trei subiecte notate cu 30 de puncte fiecare, pe care trebuie să le rezolve în trei ore.

Oficialii de la Ministerul Educației spun că vor păstra aceeași exigență ca și în anii trecuți, cu camere video în sălile de examen.

UPDATE 15.00: Ministerul Educației a publicat pe edu.ro BAREM șo SUBICETE la ROMÂNĂ la BAC 2013, pentru toate profilurile la care s-a susținut examen : real, tehnologic și vocațional șiprofil uman și pedagogic.

BAREM PROFIL REAL/TEHNOLOGIC/ VOCATIONAL

BAREM ROMÂNĂ SCRIS PROFIL UMANIST/PEDAGOGIC

SUBIECTE ROMÂNĂ SCRIS BAC 2013 PROFIL REAL/TEHNOLOGIC/ VOCAȚIONAL

SUBIECTE ROMÂNĂ SCRIS BAC 2013 PROFIL UMANIST/PEDAGOGIC

UPDATE 12.23 Elevii de la uman si pedagogic au primit un fragment din nuvela Iubire magică de Vasile Voiculescu pe baza căruia trebuiau să răspundă la nouă cerințe care vizau cunoștințe de vocabular și teorie literară, precum și capacitatea de a înțelege și comenta un text literar. La subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu în care să comenteze relația dintre două personaje dintr-o operă dramatică studiată.

UPDATE 10:50 Absolvenții de clasa a XII-a de la profilul real/tehnologic au primit spre rezolvare un text la prima vedere din nuvela „Budulea taichii” de Ioan Slavici. La primul subiect, elevilor li s-a cerut să dea câte un sinonom potrivit pentru sensul din text al cuvintelor „știam” și „uimirea”, să explice rolului cratimei în secvența „dar se-nțelege”, să alcătuiască un enunț în care să folosească o locuțiune sau expresie care să conțină substantivul „nume”. De asemenea, candidații trebuiau să menționeze tipul de perspectivă narativă din textul dat și apoi să precizeze două motive literare identice din același fragment.

În plus, elevii au avut de selectat două secvențe din text care fixează dimensiunea temporală, apoi să prezinte rolul verbelor la timpul imperfect, să ilustreze cu exemple două trăsături ale genului epic și să comenteze în 60-100 de cuvinte, respectiv 6 sau 10 rânduri, o secvență din text.

La al doilea subiect, cerința a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte, respectiv 15-30 de rânduri, despre importanța comunicării pentru succesul muncii în echipă.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, respectiv două – trei pagini în care trebuia prezentată relația dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

Pentru fiecare subiect rezolvat corect candidații primesc câte 30 de puncte, 10 puncte fiind acordate din oficiu.

Candidații de la real, tehnologic și vocațional au avut de rezolvat varianta de subiecte cu numărul opt la proba scrisă la Limba și literatura română susținută luni.

Gândul publică AICI, imediat ce sunt disponibile, subiectele și baremul la română, la toate profilurile, pentru sesiunea AUGUST a BACALAUREAT 2013

BAC 2013 ROMÂNĂ – SUBIECTE și BAREM la ROMÂNĂ.Ce subiecte s-au dat în iulie

La fel ca în iulie, elevii vor primiSubiecte Bac 2013 românăîn funcție de profil: profilreal, tehnologic și vocațional șiprofil uman și pedagogic.

În iulie, la profilulreal, tehnologic și vocațional, elevii au primit la subiectul 1 un text la prima vedere din „Scrinul negru” de George Călinescu.

Subiectul a verificat cunoștințele de vocabular, elevilor cerându-li-se, printre altele, să găsească sinonime la cuvintele „mormane” și „uzate” și să dea exemplu de o expresie care să conțină cuvântul „umăr”.

La subiectul 2, elevii au avut de redactat un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viață”.

La subiectul 3, elevii de la profilul real trebuiau să prezinte tema și viziunea despre lume dintr-o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu (600-900 de cuvinte).

BAC 2013 ROMÂNĂ – SUBIECTE și BAREM la ROMÂNĂ DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE DE LA ROMÂNĂ SCRIS -PROFIL REAL, TEHNOLOGIC și VOCAȚIONAL- Sesiunea iulie 2013

La profilul uman și pedagocic, primul subiect a fost un text la prima vedere din „Accidentul”, de Mihail Sebastian. Elevii au avut de dat răspunsuri la nouă subpuncte.

La subiectul cu numărul 2 elevii au avut de argumentat, în 15 – 30 de rânduri, importanța unui jurnal în viața unui adolescent.

Pentru subiectul al treilea au trebuit să scrie despre tema și viziunea într-o poezie aparținând simbolismului.

DESCARCĂ DE AICI SUBIECTLE la ROMÂNĂ SCRIS PROFILUL UMAN și PEDAGOGIC- sesiunea iulie 2013

BAC 2013 ROMÂNĂ – SUBIECTE și BAREM la ROMÂNĂ.Prima dată subiecte diferențiate în funcție de profil

Anul acesta este pentru prima dată când elevii primesc Subiecte Bac 2013 română diferite în funcție de profilul urmat la liceu. Ministerul Educației a anunțat această măsură încă de la începutul anului școlar 2012-2013.

Subiectele pentru probele scrise de examen sunt elaborate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare și se stabilesc ținându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanță cu programele școlare și cu programele de Bacalaureat, aprobate și publicate de Ministerul Educației;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare și abstractizare din partea candidaților;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzator conținutului programelor de Bac, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea compețentelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaților pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;

Baremele de evaluare și de notare la Bacalaureat 2013 sunt elaborate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel național.

Examenul de Bacde luni începe la ora 9.00 și se va termina la ora 12.00. Elevii vor intra în săli în jurul orei 8.30, astfel încât să fie prezenți când sunt date desigilate subiectele.

Ministerul Educației Naționale va publica, la ora 15.00, pe site-ul edu.ro, variantele de subiecte și baremele de evaluare pentru proba de Limba și literatura română – E)a) din cadrul Bacalaureat 2013, desfășurată luni, 26 august.

În fiecare zi de examen, publicarea acestor materiale se face de la ora 15.00, conform procedurilor interne ale MEN, stabilite anterior examenelor naționale, deoarece trebuie să existe timp suficient pentru ca lucrările susținute de absolvenții de clasa a XII-a să ajungă în centrele de evaluare.

În cazul în care există situații în care trebuie utilizate subiectele de rezervă, proba trebuie să înceapă înainte de publicarea variantelor pe pagina de web a MEN.

BAC 2013 ROMÂNĂ – SUBIECTE și BAREM la ROMÂNĂ.În iulie, 56,4% dintre absolvenți au promovat

După prima sesiune a Bac 2013, procentul de promovare, după corectarea contestațiilor, a fost de 56,4% (99.056), potrivit Ministerului Educației. Dintre aceștia 63,1% (87.197)sunt absolvenții promoției 2012 – 2013, iar 31,7% (11.859)sunt absolvenți ai promoțiilor anterioare.

Pentru filiera teoretică, procentul de promovare este de 83,62%, pentru filiera vocațională – 72,96%, iar pentru filiera tehnologică – 37,32%.

Procentul de promovare de 56,4% este în ușoară creștere comparativ cu ultimii doi ani (2012 – 44,4%, 2011 – 45,7%), însă este o rată de reușită mai mică decât în 2010 – 69,3%.

BAC 2013 ROMÂNĂ – SUBIECTE și BAREM la ROMÂNĂ.Ce s-a dat în anii trecuți

În anii trecuți, subiectele au variat destul de mult, astfel că elevii au trebuit să dovedească că și-au însușit particularitățile tuturor speciilor literare.

Craii de Curtea-Veche de Mateiu Caragiale în 2012

Anul trecut, primul subiect a fost un fragment din Craii de Curtea-Veche de Mateiu Caragiale cu 9 cerințe care vizau cunoștințe de vocabular și teorie literară, precum și capacitatea de a întelege și comenta un text literar.

Al doilea subiect a constat în redactarea unui eseu argumentativ despre calitățile umane pornind de la un citat din Lucian Blaga: „Nu e de ajuns să ai mari calități, trebuie să știi cum să se folosești cu rost”.

La cel de-al treilea subiect, candidații au trebuit să elaboreze un eseu despre tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Mihai Eminescu.

„Nunta în cer” de Mircea Eliade în 2011

În 2011, primul subiect a constat intr-un text la prima vedere din „Nuntă în cer” de Mircea Eliade, pe baza căruia elevii aveau de răspuns la 9 cerințe. Cel de-al doilea subiect se referea la realizarea unui text de tip argumentativ despre cunoașterea de sine, pornind de la o afirmație a lui Nichita Stanescu: „A avea un ideal înseamnă a avea o oglindă”. Ultimul subiect a constat în redactarea unui eseu de două-trei pagini despre particularitatile de construcție a personajului dintr-un text dramatic studiat, aparținând unuia dintre autorii canonici: I.L.Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.

Iorgu de la Sadagura de Vasile Alecsandri în 2010

La primul subiect, elevii au avut de comentat un text la prima vedere din opera „Iorgu de la Sadagura” de Vasile Alecsandri.Cel de-al doilea subiect a constat în descrierea particularităților de construcție a unui personaj dintr-un basm cult studiat. Ultimul subiect a fost redactarea unui eseu despre ce înseamnă omenia, plecând de la proverbul „Fapta bună laudă pe om”.

Scandalurile și plimbările la DNA s-au ținut lanț în sesiunea din iulie

În vară, examenul de Bacalaureat 2013 a început cu un scandal la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală, unde au existat suspiciuni de fraudă. Aici, conducerea a fost demisă, iar comisia de examen schimbată. Elevii au continuat să susțină probele de examen în același liceu, cu o altă comisie.

Procurorii au acuzat-o pe fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru, că a întocmit o listă cu 15 elevi care ar fi urmat să fie favorizați la Bac 2013.

Anchetatorii din dosarul fraudelor la Bacalaureatau declarat pentru Mediafax că au găsit la vicepreședintele comisiei de examinare de la liceul bucureștean „Bolintineanu” două documente pe care erau scrise numele mai multor elevi. În urma audierilor ar fi reieșit că vicepreședintele comisiei avea listele de la Costica Vărzaru, intenția fiind aceea de a fi favorizați la examen elevii menționați pe foile respective, potrivit surselor citate.

În același dosar au fost audiați și membri ai comisiei de Bacde la „Bolintineanu”, precum și elevi.

Elevii au fost percheziționați de anchetatori la ieșirea din sălile de examen, la unii dintre aceștia fiind găsite fițuici.

Cazul Bolintineanu a culminat pe 5 iulie când polițiștii au mers la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, cu autocare, pentru ca 100 de elevi să fie duși la audieri, după susținerea ultimei probe a Bacalaureat 2013. Scandalul a continuat în fața intrării în curtea Liceului „Bolintineanu”, unde erau zeci de părinți care își așteptau copiii. Unii dintre părinți, nemulțumiți că polițiștii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul și a-i duce la audieri, i-au huiduit și au reclamat că aceștia fac un abuz.

După ce s-au bâlbâit câteva ore în privința existenței citațiilor pentru elevi, autoritățile au renunțat la transportarea cu autocarele a elevilor. Într-o primă fază, procurorul șef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București Bogdan Staicu declara că au fost emise citații, dar că nu s-a pus problema punerii în executare a unor mandate de aducere a elevilor.

După câteva ore, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susținut bacalaureatul la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care ar fi fost puse în executare dacă aceștia nu se prezentau la audieri în urma citării.

Primele rezultate de la examen au arătat că numai 45,06% dintre elevii de la „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală au promovat examenul de Bac 2013, au arătat datele afișate pe EDU.RO pe 5 iulie.

Dintr-un total de 233 de elevi prezenți la examen, incluzându-i și pe cei din promoțiile anterioare, numai 105 au obținut medii de cel puțin 6 la Bacalaureat 2013. 25 de elevi nu s-au prezentat, iar 7 elevi au fost eliminați din examen.

Cea mai mare medie obținută la examen este de 9.13, iar cea mai mică este de 6.03. Comparativ cu anii trecuți, rata de promovare a scăzut la aproape jumătate. Dacă înainte de instalarea camerelor procentul era de 95-96 % din totalul elevilor, după 2011 procentul elevilor care au promovat a scăzut la 50%. În 2012, 55,81% dintre elevi au fost admiși, iar în 2011 56,18% dintre candidați au trecut cu bine de examen.

Calendar Bac 2013- Sesiunea august-septembrie:

26 august 2013 – Limba și literatura romană – proba scrisă

27 august 2013 – Limba și literatura maternă – proba scrisă

28 august 2013 – Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

30 august 2013 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă

2 septembrie 2013 – Afișarea rezultatelor la Bacalaureat 2013 și depunerea contestațiilor

5 septembrie 2013Edu.ro Rezultate Bac 2013– rezultate finale, după soluționarea contestațiilor din cea de-a doua sesiune

Toate informațiile despre Subiecte Bac 2013 română, sesiunea toamnă, vor fi publicate în timp real de gândul.

BAC 2013 ROMÂNĂ – SUBIECTE și BAREM la ROMÂNĂ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
O vedetă PRO TV, decizie de neînțeles. De ce s-a retras din televiziune
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului