Băsescu: Suntem pe marginea prăpastiei, România riscă să fie izolată

Băsescu: Suntem pe marginea prăpastiei, România riscă să fie izolată
Publicat: 15/01/2014, 07:13
Actualizat: 05/09/2019, 05:25

Președintele Traian Băsescu face declarații la Palatul Cotroceni, astăzi, începând cu ora 18.30. Gândul va transmite LIVE text intervenția președintelui. Este prima ieșire publică a lui Băsescu după ce USL a anunțat ieri că a decis convocarea referendumului pentru revizuirea Constituției simultan cu alegerile europene din luna mai.

Cele mai importante declarații ale șefului statului:

– Primul lucru care trebuie lămurit este vizita doamnei Victoria Nuland Nu care a fost tratată de unii ca o vizită de felicitare, sau ca să ne bată pe spate. Vreau să vă dau mesajul corect, care trebuie să-i îngrijoreze pe români și politicieni. Nu a venit în calitate de turist, calitatea sa a fost de emisar al guvernului Statelor Unite. Mesajul foarte serios a fost legat de statul de drept din România care este pus sub semnul întrebării începând din vara lui 2012.

– Majoritatea a recidivat. Actuala putere a demonstrat că nici prin cap nu-i trece să revină la un comportament care să întărească statul de drept. Comportamentul a fost se șubrezire a statului de drept. Acesta este motivul pentru care Guvernul SUA a trimis un emisar la București. Ceea ce a constatat emisarul Nuland nu rămâne în biroul domniei sale. Ce a constatat doamna Nuland se distribuie de la Casa Albă până la Parlament, putere, opoziție, structuri de securitate.

-Aș vrea să înțeleagă, dacă se poate, și românii și politicienii, că suntem cu un pas în prăpastie. Dacă majoritatea continuă atacurile la statul de drept prin Legislație sau prin declarații, România riscă să fie izolată pentru mult timp. Dacă majoritatea parlamentară în frunte cu Crin Antonescu, cu domnul prim-ministru vor continua atacurile riscăm intrarea intr-o perioadă lungă de izolare.
Formulările nefericite ale prim-ministrului sunt un vot de blam pentru România – justiția băsistă sau slugile lui Băsescu. Imediat ce vor putea vor trece la demolarea sistemului de Justiție din România. Acest lucru este o îngrijorare pentru partenerii noștri.

– Cât nu există un stat de drept, comunitatea de afaceri nu are încredere.

– Tentația de a pune judecătorii sub control de un alt risc pe care SUA îl văd în România. Cum să apăreri Aliații de terorism dacă justiția devine controlată politic? Un picior l-am pus deasupra prăpastiei.

-Am primit mesajul că se vor lua măsuri dacă nu se respectă statul de drept.

-Nu aș vrea ca aceste afirmații să fie tratate politic. îmi fac datoria să informez și polpulația și politicienii asupra faptului că nu mai continua să mintă și că suntem într-un moment dificil și mesajele ne-au fost transmise direct, ca între prieteni, dar ferm. fac apel la politicieni, la majoritatea parlamentară în frunte cu Victor Ponta și Crin Antonescu, să înțeleagă că au adus țara într-un moment dificil prin referirile la justiție.

– Prin afirmațiile pe care le perpetuează fac rău României. Cea mai mare problemă pe care o avem acum este neîncrederea în România, că progresele făcute până acum sunt ireversibile.

– Suntem într-un moment de cumpănă. Să fie foarte clar pentru cei care cred că făcând presiuni la adresa mea că nu am nimic de negociat, îngrijorarea mea este să-i apăr pe cei care au fost furați, nu pe cei care au furat. Comportamentul meu e tranșant: încerc prin bătălia pentru independența justițeii să răspund la ceea ce au nevoie cei care au fost furați, nu la nevoile celor care au furat. În momentul de față pot împinge România în prăpastia izolării.

– Se apropie vizita FMI. Avem suspendată la aplicare suplimentarea de taxă la motorină și benzină, decizia mea e ca aceasta taxă suplimentară să nu se introducă.

– Cu ocazia vizitei FMI voi fi foarte atent ca recomandările de țară făcute de CE să fie introduse în scrisoarea pentru Fond și pentru CE. Altfel, obiectivul de a avea un carod cu FMI, BM și CE nu este acoperit.

– Ultima trăznaie a USL, cea cu Constituția pe care vor s-o treacă prin referendum odată cu europarlamentarele. E în regulă, dar trebuie să țnă cont de unele lucruri, decizia CCR în care se spune că este obligatorie respectarea rezultatului referendumului care viza parlament unicamenral. Nu cred că la un interval atât de scurt CCR își va schimba jurisprudența. Curtea spune că voința poporului nu poate fi ignorată, pentru că e definită ca expresie a suveranității poporului. CCR constată că reglementarea unor prevederi care nu respectă voința poporului este în neconcordonață cu prevederile constituției.

– S-au aruncat într-o minciună publică care va duce la dezorientarea electoratului. Eu nu cred că un proiect de Constituție care nu ține cont de referendumul din 2009 nu poate trece de CCR.

– Mai văd o trăsnaie, care este exact ca cea prin care Năstase își făcuse Constituția cu 5 ani de mandat, prevederea că partidul care a câștigat cel mai mare număr de mandate dă prim-ministrul.

– PSD se gândește la el azi. Poate ar fi bine să se gândească la țară. Niciun partid nu va fi dispus să dea un cec în alb PSD.

– Nu trebuie să facem o Constituței pentru Ponta și Crin. Dacă revizuirea nu se face pentru a pune în aplicare referendumul din 2009 nu se justifică referendumul.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021