DECIZIE ISTORICĂ a Papei Francisc. Este PRIMUL PAPĂ care are CURAJUL să facă așa ceva: ”E un PĂCAT, dar…”

Redactor:
Mihai Schiau
DECIZIE ISTORICĂ a Papei Francisc. Este PRIMUL PAPĂ care are CURAJUL să facă așa ceva: ”E un PĂCAT, dar…”
Papa Francisc a anunțat, într-o scrisoare dată publicității luni, că va permite preoților catolici să ierte păcatul avortului.
Papa Francisc a transmis că toți preoții ar trebui să poată ierta avortul, transformând astfel o derogare temporară pe care o acordase pentru Anul Jubiliar al Milostivirii într-o măsură permanentă. 
 
„De astăzi înainte le acord tuturor prelaților, în virtutatea slujbei lor de slujire a enoriașilor, permisiunea de a-i ierta pe cei care au comis păcatul avortului”, a scris Papa într-o epistolă apostolică menită să marcheze finalul Anului Milostivirii. 
 
Măsura luată de Suveranul Pontif reprezintă o îmblânzire semnificativă a poziției Bisericii față de problematica extrem de controversată a avortului, acesta fiind, în fapt, recunoscut pentru că a reușit să facă din Biserica Catolică o instituție mult mai incluzivă și mai permisivă. În același timp, însă, Înaltul Prelat a ținut să reitereze „foarte ferm că avortul este un păcat grav, întrucât pune capăt unei vieți nevinovate, dar nu există niciun păcat pe care mila Domnului să nu-l poată atinge și șterge atunci când întâlnește o inimă care se căiește și care își dorește să trăiască în pace cu Dumnezeu”. 
 
Biserica Catolică a condamnat dintotdeauna avortul ca pe un păcat imens, iar cei care îl comiteau erau automat excomunicați. În trecut, doar un episcop putea garanta absolvirea de vină. 
 
Într-un document făcut public anul trecut, Papa Francisc a descris „corvoada morală și existențială” prin care trec femeile care fac întrerupere de sarcină și a declarat că a întâlnit „foarte multe femei care poartă în inima lor cicatricile acestei decizii dureroase și agonizante”. 
 
×
Inchide