Dosarul Flota ar putea fi redeschis, după ce Băsescu își termină mandatul. Anunțul procurorului general

Dosarul Flota ar putea fi redeschis, după ce Băsescu își termină mandatul. Anunțul procurorului general
Publicat: 06/11/2014, 10:27
Actualizat: 06/11/2014, 14:07

„Vă rog să aveți în vedere faptul că noi, procurorii, ne exercităm atribuțiile așa cum sunt ele prevăzute de lege și nu suntem influențați de final de mandat, început de mandat. (…) Cu siguranță această împrejurare va fi avută în vedere și intuiesc că vor fi numărate persoane care vor face fel de fel de solicitări probabil, dar iarăși, v-am spus, aceste analize vor fi efectiv făcute pe baza probelor și pe baza dispozițiilor Codului de procedură penală”, a declarat procurorul general.

În 2008, procurorii DNA au dat soluție de scoatere de sub urmărire penală în dosarul Flota. Șeful DNA la acea vreme, Daniel Morar, a precizat că partea din dosar referitoare la președintele Traian Băsescu este disjunsă.

Dosarul „Flota” a avut ca obiect stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracțiuni comise de cei care ar fi inițiat și derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanța cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991 – august 2000.

Potrivit unei prime expertize dispusă de procurorii Parchetului Național Anticorupție (actualul DNA), prin înstrăinarea a 16 nave, cei 80 de inculpați din dosar ar fi păgubit statul român cu peste 11.000 de miliarde de lei (echivalentul a 275 de milioane de euro). PNA a plătit pentru prima expertiză 10.000 de euro la nivelul anului 2004, când dosarul a fost înaintat instanței supreme.

Cea de-a doua expertiză din dosar a fost dispusă după ce DNA a infirmat soluția dată de procurorii PNA, care au decis în 2004 trimiterea în judecată a lui Băsescu, alături de alte 79 de persoane.

De fapt, dosarul a fost restituit anchetatorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru că, potrivit articolului 209 din Codul de procedură penală (text între timp abrogat), rechizitoriul nu fusese semnat de șeful PNA așa cum prevedea legea, ci de adjuntul său. Legea actuală stipulează că regularitatea actului de sesizare a instanței se face de către șeful secției de parchet. În august 2005, PNA s-a transformat în DNA, iar conducerea au fost preluată de alți procurori.

Deși instanța supremă cerea doar semnătura șefului de parchet, conducerea actuală a decis reluarea cercetările în dosar, fiind dispusă o nouă expertiză financiar-contabilă și separându-se faptele lui Traian Băsescu de cele ale celorlalți acuzați, întrucât ar beneficia de imunitate.

Prima expertiză din dosar, solicitată de reprezentanții CNM Petromin SA Constanța, a costat statul 320 de milioane lei vechi (10.000 de euro).

Inițial, în dosarul Flota au fost cercetate 136 de persoane, 80 fiind deferite justiției, în 10 august 2004, iar pentru altele 51 procurorii separând faptele.

Printre inculpații trimiși în judecată pentru comiterea unor fapte penale „în legătură directă cu modul defectuos în care și-au exercitat, cu știință, atribuțiile de serviciu” sunt foștii miniștri ai Transporturilor Traian Băsescu, Paul Teodoru și Aurel Novac, fostul președinte al Fondului Proprietății de Stat, Radu Ovidiu Sîrbu (cu rang de ministru), foștii secretari de stat Călin Dragomir Marinescu, Gheorghe Adrian Marinescu și Viorel Oancea (fost primar al Timișoarei).

Deși pe parcursul procesului s-a pus în discuție eventuala imunitate de care se bucură președintele României, în 5 decembrie 2005 completul de nouă judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului la DNA, din motive procedurale.

Astfel, procurorii DNA au separat faptele lui Traian Băsescu – fost ministru al Transporturilor, ales președinte în decembrie 2004 – de ceilalți inculpați, motivându-se că șeful statului beneficiază de imunitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată