NOAPTEA MUZEELOR 2014 BUCUREȘTI. Ghidul complet al ediției din acest an. Descarcă harta traseului

Publicat: 17/05/2014, 18:11
Actualizat: 25/03/2019, 19:46

NOAPTEA MUZEELOR 2014 va fi marcată, ca în fiecare an, și la BUCUREȘTI. Locuitorii Capitalei vor putea vizita gratuit 33 de muzee și organizații culturale sau de educație, care, pe lângă expozițiile obișnuite, au pregătit și spectacole de teatru, concerte sau diverse ateliere.

NOAPTEA MUZEELOR 2014 va fi sărbătorită sâmbătă, 17 mai, și de FERMA ANIMALELOR, din apropierea Capitalei. Copiii și părinții pot participa la ateliere diverse. NOAPTEA MUZEELOR 2014 va fi sărbătorită sâmbătă, 17 mai, și de FERMA ANIMALELOR, din apropierea Capitalei. Copiii și părinții pot participa la ateliere diverse.

În NOAPTEA MUZEELOR 2014, bucureștenii sunt invitați să cunoască istoria Cimitirului Bellu, să urmărească spectacolul „Viață de cimitir”, cu Rodica Popescu Bitănescu în rolul principal, sau să participe, printre altele, la reconstituirile istorico-militare de la Muzeul de Istorie.

NOAPTEA MUZEELOR 2014. Descarcă aici HARTA muzeelor și traseul evenimentelor din principalele orașe ale țării

Circuitul între muzee va fi asigurat de autobuzele RATB, prin linia specială NOAPTEA MUZEELOR 2014, înființată cu sprijinul Primăriei Municipiului București.

Programul evenimentului organizat de muzeul Bellu în NOAPTEA MUZEELOR 2014 cuprinde, între orele 19.00 și 21.30, tururi ghidate gratuite prin care sunt prezentate o parte din lucrările ansamblului muzeal. În mod cu totul deosebit, spațiul neconvențional al cimitirului Bellu va găzdui, între orele 22.00 și 23.30, în premieră, spectacolul de teatru „Viață de cimitir”, având-o pe actrița Rodica Popescu Bitănescu atât în rolul principal, cât și în ipostaza de regizor. Publicul prezent la evenimentul organizat de NOAPTEA MUZEELOR 2014 se va putea delecta, în ultima parte a programului, cu un recital de muzică clasică, desfășurat până la ora 01.00 (ora închiderii).

*Harta instituțiilor participante la NOAPTEA MUZEELOR 2014 BUCUREȘTI. Click pentru a mări.

*Harta instituțiilor participante la NOAPTEA MUZEELOR 2014 BUCUREȘTI. Click pentru a mări.

NOAPTEA MUZEELOR 2014 la Muzeul Național de Artă al României (MNAR) din BUCUREȘTI va fi dedicată Anului Brâncoveanu, prin deschiderea în nocturnă a Galeriei de Artă Veche Românească. De-a lungul celor zece săli ale galeriei, o serie de lucrări special selectate, marcate printr-o signalectică aparte, compun un traseu care oferă informații despre arta brâncovenească, în contextul culturii medievale din Țările Române. În plus, la parterul Galeriei Naționale va fi deschisă o expoziție-semnal care aduce în prim-plan un vechi liturghier brâncovenesc, cu o bogată decorație pictată, presupus a fi aparținut chiar voievodului martir.

Evenimentul NOAPTEA MUZEELOR 2014 BUCUREȘTI de la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) va avea în centru expoziția temporară „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară”, organizată de muzeu, în parteneriat cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” București, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Bucovinei Suceava și Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște. Expoziția reprezintă o incursiune în istoria vestimentară a spațiului românesc, în perioada cuprinsă între secolele al XV-lea și al XX-lea. Vor fi prezentate veșminte, costume, uniforme, dar și accesorii purtate de anumite catogorii sociale – boierime și nobilime, cler, negustori, diplomați, militari, oameni de cultură și știință, artiști de renume, doamne cochete și „gentelmani”. De asemenea, în NOAPTEA MUZEELOR 2014 BUCUREȘTI, vor avea loc activități, precum ateliere de creație și educație muzeală, reconstituiri istorico-militare, paradă în costume de epocă, spectacole de muzică, teatru și dans. Totodată, vor putea fi vizitate expozițiile permanente „Tezaur Istoric”, „Lapidarium – Copia Columnei lui Traian”, precum și cele temporare „Exponatul lunii – Arborele genealogic al tuturor statelor Europei și al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali”. Muzeul poate fi vizitat între orele 16.00 și 02.00.

Foto: Facebook//MNIR

NOAPTEA MUZEELOR 2014 BUCUREȘTI. Muzeul Național al Aviației Române, singura instituție cu profil aeronautic din țară, deține colecții unicat la nivel național, iar, de Noaptea Muzeelor pot fi admirate materiale probatoare cu semnificație pentru istoria aeronautică a poporului român: avioane civile și militare, stații de radiolocație, tehnică de artilerie antiaeriană și rachete sol-aer, machete, uniforme, decorații și documente de arhivă. Muzeul este deschis în intervalul 21.00 – 04.00.

Evenimentele organizate de Institutul Geologic al României prin Muzeul Național de Geologie se vor derula sub ideea „Istoria unei descoperiri!”. Fiecare exponat are în urma sa două istorii. Pe de o parte, istoria celor care și-au pus cunostințele în slujba descoperirilor, iar pe de altă parte, istoria exponatului care astăzi poate fi admirat. Pe lângă vizitarea expozițiilor permanente, în NOAPTEA MUZEELOR 2014, Muzeul Național de Geologie își va întâmpina publicul cu o serie de documente și exponate inedite din colecțiile muzeului, incluse în expoziții temporare. Una dintre acestea este „Viața și opera lui Gheorghe Munteanu Murgoci – întemeietor al Școlii românești de pedologie și promotor al știintei solului în lume”. Cea de-a doua se numește „Fascinații minerale”, piesa principală a expoziției fiind un „super cristal”, adus în România din Brazilia, pentru acest eveniment. Programul de vizitare în NOAPTEA MUZEELOR 2014 este între orele 19.00 și 23.30.

Muzeul de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar” prezintă în NOAPTEA MUZEELOR 2014 evenimentul „Dublă aniversare… la Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar”, instituția fiind deschisă în intervalul orar 18.00 – 02.00. Astfel, se vor sărbători 10 ani de la Noaptea Europeană a Muzeelor și 10 ani de la deschiderea Muzeului de Artă „Vasile Grigore – pictor și colecționar”. În cadrul evenimentului, vor fi prezentări Power Point cu toată activitatea muzeului, în care apare și Vasile Grigore. De asemenea, va fi inaugurată o nouă sală de expoziție temporară, cu expunerea intitulată „Mâțe din cartierul meu”.

NOAPTEA MUZEELOR 2014 BUCUREȘTI. Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici” întâmpină publicul cu noutăți. Astfel, după o lungă perioadă de conservare și restaurare la muzeele din Sibiu, pictura „Păsări Vânate”, de Jan Fyt, și „Cufărul (lada de zestre)”, din Școala italiană, au revenit în Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici”. De asemenea, o noutate o reprezintă codurile QR (Quick response), aflate în imediata apropiere a exponatelor și cu ajutorul cărora publicul poate afla detalii despre muzeu. Programul de vizitare în NOAPTEA MUZEELOR 2014 este între 18.00 și 02.00.

De asemenea, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din BUCUREȘTI va prezenta publicului o expoziție intitulată „100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial”, în care vor fi prezentate țări participante la această conflagrație, cu obiecte din colecțiile muzeului. Totodată, va fi prezentată și o expoziție temporară de artă plastică.

Foto: Facebook//Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează „După-amiaza muzeului”, cu spectacole de muzică și joc popular românesc, târgul meșterilor populari, expoziții și ateliere de creație. În NOAPTEA MUZEELOR 2014 porțile instituției vor fi deschise în intervalul orar 15.00 – 19.00, când vor avea loc spectacole de muzică și joc popular românesc, târgul meșterilor populari, ateliere de creație, expoziție de fotografie și stand de carte. În plus, vizitatorii sunt invitați să îl redescopere pe Lucian Blaga, în cadrul programului „Mari personalități” sau pot participa la ateliere de creație de olărit și icoane pe sticlă, la un ghidaj tematic cu scopul de a descoperi instalațiile de tehnică populară din Muzeul Satului.

În NOAPTEA MUZEELOR 2014, Muzeul Național al Țăranului Român din BUCUREȘTI prezintă expoziția permanentă, care va fi deschisă între orele 18.00 și 20.00, iar, între 23.00 și 00.00, va avea loc concertul susținut de AG Weinberger în curtea interioară. De asemenea, meșteri cu diverse obiecte vor fi în curtea interioară, astfel că vizitatorii pot târgui.

La Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) publicul va putea admira expoziția „Sarkis”. La NOAPTEA MUZEELOR 2014, Sarkis propune un filtru de imagini și concepte care oferă o perspectivă diferită în percepția cotidianului, dezvăluind fațete ascunse și emoții noi.

Muzeul Național „George Enescu” va fi deschis în NOAPTEA MUZEELOR 2014 între orele 19.00 și 01.00. Titlul generic propus de muzeu este „Muzele de la Muzeu”, un proiect performativ durațional, coordonat de artista Irinel Anghel, care se va derula atât în spațiile interioare ale muzeului, cât și în curte.

La Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, publicul este invitat să viziteze expoziția de hărți vechi „Cartografia în epoca renascentistă”, iar, la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, bucureștenii au acces gratuit în expunerea permanentă, în intervalul orar 19.00 – 00.00.

De asemenea, Muzeul Național al Literaturii Române, deschis în NOAPTEA MUZEELOR 2014 între orele 10.00 și 02.00, prezintă a șasea ediție a „Maratonului de Poezie și Jazz”.

Foto: Facebook//Muzeul Național al Literaturii Române

Clădirea cunoscută drept Foișorul de Foc găzduiește Muzeul Național al Pompierilor. Acesta prezintă cea mai mare colecție de echipamente și tehnici de luptat cu focul și documente importante, descriind momente cheie din istoria pompierilor români. În cadrul evenimentului NOAPTEA MUZEELOR 2014, vizitatorii vor avea ocazia să se conecteze cu expoziția permanentă. De asemenea, doar în acea seară, câteva mașini de intervenție moderne împreună cu echipaje complete vor fi parcate în fața muzeului. Fanfara pompierilor militari bucureșteni va susține, în același parc, un concert cu un repertoriu adecvat, între orele 18.00 și 22.00. Evenimentul de la Muzeul Național al Pompierilor este intitulat „Descoperiți colecțiile din turn”, instituția putând fi vizitată între orele 17.00 și 01.00.

Muzeul Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” din BUCUREȘTI deschide NOAPTEA MUZEELOR 2014 la ora 18.00, cu o conferință despre istoria energeticii românești. În cadrul conferinței, alături de lucrări susținute de persoane cu experiență recunoscută în domeniu, vor fi prezentate exponatele din domeniul energetic aflate în patrimoniul Muzeului Național Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida”. Aceste obiecte vor putea fi văzute de către vizitatori în cadrul expoziției de bază, fiind evidențiate distinct. Muzeul poate fi vizitat în intervalul 20.00 – 01.00.

De asemenea, în NOAPTEA MUZEELOR 2014, bucureștenii pot vizita Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu, Muzeul „Theodor Aman”, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Palatul Voievodal Curtea Veche, unde vor avea loc expoziții de fotografie, spectacole de teatru, precum și observații astronomice, dacă cerul este senin.

Totodată, la NOAPTEA MUZEELOR 2014 BUCUREȘTI vor participa și asociații culturale.

Astfel, Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate – ARCEN, Școala Centrală din București își deschide porțile publicului larg printr-o serie de evenimente inedite. ARCEN dă startul „Nopții Albe de la Pensionatul domnesc de fete”, începând cu ora 19.30. Vizitatorii pot participa la tururi ghidate ale Școlii Centrale, care vor cuprinde istoria pensionatului de fete, povești despre elevele pensionului, istorii despre femeia secolului al XIX-lea și explicații privind arhitectura neoromânească inaugurată de arhitectul Ion Mincu. De asemenea, publicul este invitat să viziteze și expoziția „#bucuresci” a fotografului Alberto Groșescu, iar, spre miezul nopții, ARCEN invită iubitorii orașului București la un dialog cu tema „Despre moravuri și obiceiuri feminine în Bucureștii secolului XIX”.

De asemenea, în NOAPTEA MUZEELOR 2014, Arhivele Naționale ale României prezintă evenimentul „România, 1914-1916″ (expoziție documentară), în intervalul 20.00 – 02.30.

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”” își va deschide porțile și în acest an în cadrul evenimentului internațional NOAPTEA MUZEELOR 2014. Pentru al patrulea an consecutiv, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” va primi vizita celor interesați să cunoască istoria de la întemeierea din 1895 și până în prezent. De asemenea, vor avea loc tururi ghidate, expoziție de carte veche și rară, prexum și piesa de teatru „Îmi place cum miroși”.

Alte instituții din București deschise în NOAPTEA MUZEELOR 2014 sunt Universitatea Spiru Haret, World Press Photo România (în Piața Universității), Fundația Löwendal, Centrul Cultural Art Society, Eclectico Studio – Palatul Știrbei, Galeria Galateca, Ferma Animalelor și Romanian Design Week – Palatul Camerei de Comerț.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine