Președintele CJ Brăila, pesedistul Bunea Stancu, ridicat cu mascați

Președintele CJ Brăila, pesedistul Bunea Stancu, ridicat cu mascați
Publicat: 07/08/2014, 11:43
Actualizat: 01/02/2019, 23:55

Președintele Consiliului Județean (CJ) Brăila, la locuința și biroul căruia se fac percheziții joi, este cercetat de procurorii anticorupție pentru abuz în serviciu și conflict de interese, ambele infracțiuni în formă continuată, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Infracțiunile puse în sarcina lui Bunea Stancu sunt legate de atribuirea unor contracte, de către CJ Brăila, unor firme care, în prezent, ar deține monopolul lucrărilor pe bani publici din județ. Una dintre aceste firme, spun aceleași surse, este controlată chiar de președintele CJ Brăila.

Anchetatorii susțin, conform surselor citate, că licitațiile s-au desfășurat astfel încât firmele respective, trei la număr, să fie declarate câștigătoare.

De pildă, la licitația pentru contractul având ca obiect „Lucrări de reabilitare, amenajare și modernizare spații medicale” s-au înscris patru ofertanți. Deși niciunul dintre aceștia nu îndeplinea condițiile prevăzute în caietul de sarcini și documentația de atribuire, comisia de evaluare a ofertelor a decis respingerea ofertei depuse de societatea comercială care oferea prețul cel mai mic, unul inferior celui oferit de firma controlată de Bunea Stancu. Astfel, arată aceleași surse, a fost inevitabilă declararea firmei controlate de Bunea Stancu drept câștigătoare, întrucât celelalte două firme ofertante aveau prețuri mai mari decât cel oferit de aceasta.

Un alt contract, pentru reabilitarea a trei drumuri județene, a fost atribuit unei firme din Galați, deși un alt ofertant, din București, oferise prețul cel mai mic – criteriul principal de evaluare a ofertelor.

Potrivit surselor citate, anchetatorii susțin că asta s-a întâmplat urmare a interpretării în mod voit a condițiilor de calificare în favoarea firmei din Galați. Mai precis, oferta firmei bucureștene a fost declarată neconformă și inacceptabilă, deoarece aceasta „nu a făcut dovada deținerii unei stații de producție a mixturilor asfaltice cu fibre de celuloză, la distanța luată în calcul în devizul prezentat autorității contractante”. Asta deși, spun tot anchetatorii, firma din Capitală „a menționat că transportul mixturii asfaltice se face de la Buzău, și nu de la Jilava (așa cum se menționa în oferta depusă), fapt ce a influențat oferirea celui mai mic preț, membrii comisiei de evaluare a ofertelor au apreciat că aceste precizări sunt de natură a modifica propunerea tehnică”.

Legat de aceeași situație, anchetatorii susțin, potrivit acelorași surse, că gestionarea defectuoasă a bugetului local a condus și la refacerea lucrărilor de asfaltare, în perioada de garanție a lucrărilor efectuate.

În acest dosar, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) fac, joi dimineață, patru percheziții, două dintre acestea vizând sediul Consiliului Județean Brăila și locuința șefului instituției, Gheorghe Bunea Stancu, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Dosarul vizează încheierea, derularea, executarea și finalizarea unor proceduri de achiziție publică derulate în perioada 2009 – 2011 de către CJ Brăila, în calitate de autoritate contractantă.

Prejudiciul total în acest dosar este estimat la aproape trei milioane de lei, în urma încheierii a cinci contracte, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu și îndeplinirea defectuoasă a acestora, de către președintele CJ Brăila, ca ordonator principal de credite, și funcționarii din subordinea sa, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și a Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Într-un alt dosar, cunoscut ca dosarul „mită la PSD”, Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de omul de afaceri Ioan Niculae, directorul Viorel Bărac de la InterAgro și Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toți fiind acuzați în legătură cu finanțarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.

În 2012, Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța că președintele Consiliului Județean Brăila a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, după ce a semnat contracte de asociere cu două cluburi sportive controlate de firme unde el este acționar majoritar.

Bunea Stancu, care este și președintele PSD Brăila, conduce CJ Brăila din 2004.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
EXLUSIV! Kamara se lansează în afaceri. Din ce vrea să facă bani artistul: ”Este inspirat...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ