VESTEA care va bucura MILIOANE DE ROMÂNI. Se va întâmpla VINERI. ANUNȚUL tocmai a fost făcut

VESTEA care va bucura MILIOANE DE ROMÂNI. Se va întâmpla VINERI. ANUNȚUL tocmai a fost făcut
Publicat: 13/05/2016, 11:09

”Pentru salariații angajați cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi, de luni până joi, iar vinerea este de 6 ore, și de 38 de ore pe săptămână, fără afectarea salarizării aflate în plată”, potrivit inițiativei legislative de modificare a articolului 112 din Codului Muncii, depusă de liberalii Alexandru Pereș și Dan-Coriolan Simedru la Senat.

Potrivit proiectului de lege repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este de 8 ore pe zi de luni până joi și de 6 ore vinerea, cu două zile de repaus și, în funcție de specificul unității sau al muncii prestate, angajații ar putea opta și pentru o altă variantă de repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 38 de ore pe săptămână. Cât privește modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 38 de ore, precum și în cadrul săptămânii de lucru comprimate, acesta va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absența acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern, potrivit sursei citate.

”Scopul primordial al propunerii legislative este acela de a sprijini salariații în lupta lor cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare, dar nu în detrimentul muncii”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Cei doi liberali dau ca exemplu statele europene care, ”pentru contracararea efectelor crizei economice resimțite de populație”, au redus timpului de lucru și au flexibilizat programul de muncă.

”Ar trebui ca și membri activi ai societății românești să beneficieze de aceste facilități”, susțin inițiatorii proiectului.

Potrivit expunerii de motive, ”astfel se asigură o protecție în plus sănătății fizice și mentale a salariaților inducându-se, deopotrivă, starea de bine și optimismul, lucruri care se vor materializa pozitiv prin creșterea calității și productivității muncii”.

Conform unei statistici Eurostat din anul 2005, inocată de cei doi liberali, media europeană (în 25 de state UE) este de 37,9 ore lucrate săptămânal, în timp ce în România numărul acestora este de 41,1 de ore de lucru pe săptămână. Inițiatorii mai argumentează că familiile – în special cele cu copii – ar avea posibilitatea de a petrece mai mult timp împreună. Aceștia mai invocă și un studiu realizat de University College London potrivit căruia salariații care lucrează multe ore se supun unui risc crescut de accident vascular cerebral (AVC).

”România ocupă locul trei în Europa, după Bulgaria și Macedonia, atât la incidența AVC, cât și la mortalitatea secundară bolilor cardiovasculare. (…) Îngrijorător este că incidența AVC a crescut în rândul persoanelor cu vârstă de sub 30 de ani. 31% din numărul total de pacienți cu AVC au vârstă cuprinsă între 20-64 de ani, exact plaja de vârstă a membrilor activi ai societății, în creștere cu 6% față de anul 1990”, potrivit expunerii de motive.

Suedia, Franța și Germania sunt printre țările care au măsuri privind reducerea duratei săptămânii de lucru și flexibilizarea timpului de muncă fără reduceri salariale, mai spun inițiatorii în expunerea de motive. Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind forul decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Prințesa de Wales a intrat în istoria Casei Regale Britanice. Ce titlu regal a primit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Florin Dumitrescu, schimbare totală. Cheful începe o nouă viață
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom