Arafat-Duță, dezbatere pe noua lege a sănătății. Arafat: Am cerut o întâlnire cu Emil Boc, dar am fost refuzat. VIDEO

Publicat: 23/04/2012, 19:35
Actualizat: 24/04/2012, 02:38

Fostul subsecretar de stat Raed Arafat susține că a încercat să aibă o discuție despre noua lege a sănătății cu premierul Emil Boc, însă a fost refuzat de acesta pe motiv că „este împotriva concurenței”. Declarația a fost făcută într-o la o dezbatere VIDEO, transmisă pe stirileprotv.ro și gandul.info, și la care a participat si președintele CNAS Lucian Duță. Discuția a fost moderată de Claudiu Pândaru și Cătălin Radu Tănase.

Șeful CNAS a recunoscut, la rândul său, că proiectul legislativ privind sănătatea a fost lansat în dezbatere publică fără a se face înainte un studiu de impact.

Cele mai importante declarații

♦ Raed Arafat a susținut că a cerut o întâlnire cu premierul Emil Boc, pentru a discuta despre noua lege a sănătății, însă a fost refuzat pe motiv că este „împotriva concurenței”.

♦ Lucian Duță a declarat că seviciile de ambulanță ale statului funcționează bine în orașele mari, iar dorința este să fie extinse în zona rurală. „Propunerea a fost foarte simplă: sistemul de urgeță rămâne același, e coordonat de stat, prețul va fi același și stabilit prin standarde de cost. Toată coordonarea se face prin 112. Privatul nu poate să refuze, nu are decât să plece acasă. Tu ca stat îi spui: funcționezi așa cum îți spun eu. Dacă nu vii, te dau afară„, a spus el.

♦ Raed Arafat a declarat : „Avem acoperire și în zona rurală. Aproape 40 și ceva de echipaje noi se înfințează, totul se face în zone rurale”,.

♦ Lucian Duță a spus că în urma dezbaterii publice să se ajungă la concluzia că proiectul noii legi nu este bun. Raed Arafat a intervenit susținând că nu există un studiu de impact.

♦ Fostul subsecretar de stat a susținut că legea vorbește de servicii omologate: „Există consorții foarte mari care s-au specializat în a prelua serviciile de urgență din alte țări. Legea devenind permisivă, ei vin si spun că ne discriminezi. O primă etapă vor fi licitații. Vine apoi cu costuri mai mici, scoate statul prin absorbție. Serviciul de ambulanță e cel mai vulnerabil. Te trezești că 30% a rămas în zona publică și 70% particulară. Altfel negociază, devine încet-încet monopol

♦ „Eu pot să vin ca stat și să spun că pe sistemul de stat pot asigura 90% din aceste servicii și îl plătesc mai mult și doar 10% pe privat pentru că serviciile lor le folosesc mai puțin. Eu pot să decid ca stat ca un anumit număr de servicii îl privatizez„, a fost contraargumentul lui Duță.

♦ Raed Arafat a precizat că Fundația pentru SMURD este creată pentru a sprijini activitatea SMURD: „Fundația este creată pentru a sprijini activitatea SMURD-ului prin echipamente, rulează un proiect european. Banii din 2% am închiriat un avion care face treaba elicopterelor atunci când vremea este proastă și avem un caz grav-un copil ars”. În cadrul dezbaterii Raed Arafat a spus că ia în calcul să nu mai colecteze anul acesta cei 2% din impozit

♦ Arafat a precizat că sistemul de urgență are un deficit de 42% de personal, iar odată cu intrarea în vigoare a noii legi deficitul va fi și mai mare, deoarece medicii din sistemul de stat vor prefera să plece la privat.

♦ Duță a spus că nu s-a realizat niciun studiul de impact înainte ca legea să fie supusă dezbaterii publice. Motivul șefului CNAS: „Timpul nu mai are răbdare cu sănătatea”

♦ Legea poate fi modificată în dezbatere publică sau în parlament, a spus Duță.

Citește și Băsescu cel urât

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021