Vezi aici harta pe orașe a noilor prețuri la căldură și apă cadă după eliminarea subvențiilor

Vezi aici harta pe orașe a noilor prețuri la căldură și apă cadă după eliminarea subvențiilor
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 24/04/2012, 16:44

Potrivit primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, maimult de jumătate din abonații regiei de termoficare vor plătifacturi majorate, subventionarea acestora urmând să se facă doarpentru „46-48 la sută dintre bucureștenii cu pensii și salariifoarte mici”. Municipalitatea va stabili criteriile după care sevor acorda aceaste subvenții imediat ce va exista o hotărâre deguvern.

Oprescu nu a exclus posibilitatea ca municipalitatea să acordesubvenții chiar mai mari decât cele care vor fi prevăzute înviitorul act normativ dar nu a avansat nici un procent.Președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, MihaiMereuță, susține că ” facturile bucureștenilor vor crește cu 250 lasută. Bucureștiul este pe locul trei în topul orașelor afectate deretragerea totală a subvențiilor. Persoanele defavorizate ar trebuisă plătească gigacaloria fără TVA. Această taxă ar trebui să sereducă procentual în funcție de veniturile familiei”. Sistareasubvențiilor la apa caldă și căldură este una dintre măsurileanunțate de președintele Traian Băsescu pentru reducereadeficitului bugetar. În București prețul de producere a uneigigacalorii este de 298 de lei iar populația plătește acum doar 119lei, diferența reprezentând subvenția dată de Guvern și PrimăriaCapitalei.

Retragerea totală a subvențiilor acordate populației pentru apacaldă și căldura va însemna, la nivelul întregii țări, o creștere afacturilor cuprinsă între 133 la sută și 268 la sută. Cel mai multvor plăti locuitorii racordați la sistemul centralizat determoficare din Mangalia ale căror facturi se vor scumpi cu 268 lasută, urmați de cei din Focșani cu 257 la sută sau cei dinBucurești cu 250 la sută. La Arad, Deva sau Galați facturile de apăcaldă și căldură vor crește cu 139 la sută, 136 la sută șirespectiv 133 la sută.

Potrivit calculelor făcute de președintele Ligii Asociațiilor deProprietari Habitat, Mihai Mereuță, la iarnă, pentru un apartamentstandard, două camere locuit de trei persoane, situat într-un blocnecontorizat, numai pentru apa caldă și căldură se va plăti înmedie lunar câte 797 de lei de către locuitorii din Mangalia, câte790 de lei de către locuitorii din Buzău, câte 714 lei de de cătrecei din Botoșani sau câte 578 de lei către craioveni. Cele mai micifacturi le vor avea locuitorii din Constanța, câte 363 de lei lunarurmați de către cei din Ploiești cu câte 403 lei lunar sau de ceidin Bacău cu 405 lei lunar. La Timișoara prețul plătit pentru ogigacalorie va crește cu 178 la sută, la Târgu Mureș cu 169 la sutăiar la Botoșani cu 220 la sută.

Asta va însemna că pentru același apartament standard, douăcamere locuit de trei persoane, se va plăti la întreținere numaipentru apa caldă și căldură câte 590 de lei în Târgu Mureș, 714 leiîn Botoșani și câte 516 lei la Timișoara. Potrivit președinteluiMihai Mereuță calculul a fost făcut ” pentru lunile de iarnă la unconsum mediu de 1,8 gigacalorii lunar. S-a luat în calcul 0,2gigacalorii de persoană pentru apa caldă. Aceste costuri ar puteasă fie mai mari în unele zone și ar putea să scadă cu 37 la sută încazul blocurilor contorizate la branșament și al celor în careproprietarii au montate repartitoare de căldură și fac economii lasânge”.

1.710.000 de bucureșteni vor fi afectați de retragereasubvențiilor

În București, retragerea totală a subvențiilor pentru apa caldăși căldură va afecta 1.710.000 de persoane care locuiesc în 570.000de apartamente racordate la sitemul centralizat de termoficare. Laiarnă, o familie de trei persoane care locuiește într-un apartamentde două camere într-un bloc necontorizat va plăti lunar câte 536 delei pentru consumul de apă caldă și căldură…..(Citeștemai departe în pagina următoare)

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
De ce a rupt-o Pepe cu Antena 1, de fapt: 'Mi s-a propus să ❗️'
FOTO. Andreea Raicu, sumă exorbitantă pentru a poza în Playboy! Cum arată vedeta acum în...
Cum arată Raluca Bădulescu după ce a slăbit 70 de kilograme. Dieta care o ajută...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cristina, fosta soție a lui Bănel Nicoliță, dezvăluiri despre fuga fostului fotbalist în SUA. Ce...
Ce trebuie să faci dacă scapi telefonul în apă. Urmează neapărat acești pași și îl...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Judecătorii au lăsat în libertate un bărbat care a încercat să sărute forțat femeie. „Un...
ȘOCANT! Plin de datorii, Bănel Nicoliță a fugit din țară, de teama cămătarilor
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Secretul ULUITOR al cartofilor prăjiți! Trebuie să faci UN SINGUR LUCRU înainte să-i pui în...
Tranzacție uriașă între România și SUA. S-au cumpărat gazele din Marea Neagră
Cristinel DRAGOMIR s-a SUSPENDAT din funcția pe care o deține în Primăria Constanța
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Este sărbătoare mare azi în calendarul ortodox. Ce NU ai voie să faci de Sf....
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Cum se intră în magazinele Lidl, din 25 octombrie. Ce trebuie să ştie clienţii