Iliescu: Care e sensul „chemării” lui Băsescu pentru așa-zisul „moratoriu”? Ipocrizie curată!

Redactor:
Matei Ioan
Iliescu: Care e sensul „chemării” lui Băsescu pentru așa-zisul „moratoriu”? Ipocrizie curată!
Fostul președinte Ion Iliescu apreciază că apelul șeful statului, Traian Băsescu, pentru un moratoriu ar fi trebuit să ducă la "o deschidere constructivă" din partea PDL și a majorității parlamentare și, întrebându-se care a fost efectul acestei chemări, conchide că este vorba de "ipocrizie curată"

Fostul președinte Ion Iliescu apreciază că apelul șefulstatului, Traian Băsescu, pentru un moratoriu ar fi trebuit să ducăla „o deschidere constructivă” din partea PDL și a majoritățiiparlamentare și, întrebându-se care a fost efectul acestei chemări,conchide că este vorba de „ipocrizie curată”.

„Apelul președintelui Băsescu pentru o reconciliere(„moratoriu”) ar fi trebuit, în mod firesc, să provoace odeschidere constructivă din partea partidului de guvernământ și afragilei majorități parlamentare”, opinează Iliescu, într-o postarepe blogul personal.

Președintele de onoare al PSD se întreabă care a fostînsă efectul acestui apel

„Niciun semn pentru sancționarea președintei camerei care afraudat în mod flagrant votul în plenul Camerei. Solicitareaopoziției era firească: înlocuirea acesteia cu un alt reprezentantal PDL ar fi rezolvat conflictul care împiedică buna funcționare aCamerei și a Biroului său Permanent. Care a fost soluția adoptatăde majoritate? – modificarea regulamentului Camerei, eliminândobligativitatea cvorumului în Biroul Permanent, ceea ce, practic,elimină opoziția de la luarea deciziilor. În mod abuziv, președintaa mai dispus și sancționarea (cu reținerea indemnizației)deputaților care în semn de protest refuză să participe laședințe”, scrie el.

Potrivit lui Iliescu, deși Curtea Constituțională a exprimatexplicit opinia privind caracterul neconstituțional al angajăriirăspunderii de către guvern pentru Legea educației naționale,guvernul se adresează din nou Curții Constițutionale pentru a căutao ieșire în vederea reangajării răspunderii.

„De ce această încăpățânare? Atitudinea firească ar fi fost sărenunțe la această procedură forțată (care, în general, duce laocolirea Parlamentului în elaborarea legislației, guvernulsubstituindu-se practic legislativului) și să fi permis Senatuluisă finalizeze dezbaterile aflate într-o fază avansată asupraacestei legi. Nu există nicio urgență care să impună o procedurăexcepțională. Din contră! Iar o lege ca aceasta – a educațieinaționale – trebuie elaborată cu deosebită atenție”, mai spuneel.

În opinia președintelui de onoare al PSD, „tot forțândlucrurile, s-a impus” în plenul Camerei Deputaților creștereanumărului membrilor Comisiei de muncă, ceea ce duce la schimbareamajorității acesteia în favoarea puterii, „mai ales că urmeazădezbateri asupra Legilor salarizarii unitare și cea apensiilor”.

Iliescu menționează și faptul că Guvernul a anunțat intenția dea-și angaja răspunderea și pe Legea salarizării unitare.

„Toate acestea sunt expresii ale deciziei majoritățiiguvernamentale de a acționa în forță și de a limita tot mai multmijloacele de acțiune ale opoziției parlamentare. Este o reacțieantidemocratică care împinge țara către un regim autoritar.Limitarea rolului Parlamentului și a opoziției politice este tipicăpentru un asemenea regim. Deci, care este sensul «chemării»președintelui pentru așa-zisul «moratoriu»? Ipocrizie curată!!!”,conchide Ion Iliescu.

Departamentul Politic, [email protected]

Inchide