Klaus Iohannis, la Sofia: „România și Bulgaria sunt pregătite să adere la SCHENGEN” | VIDEO

Publicat: 15 03. 2023, 15:24
Actualizat: 15 03. 2023, 16:06

This browser does not support the video element.

Prezent într-o vizită oficială la Sofia, preşedintele Klaus Iohannis a reamintit că România şi Bulgaria sunt pregătite să adere la Spațiul Schengen.

Pe final de 2022, Austria s-a opus primirii celor două state în Schengen motivând că românii și bulgarii nu respectă cerințele privind securizarea frontierelor.

Iohannis vorbește despre aderare în 2023

Într-o conferință de presă susținută alături de Rumen Radev, președintele Bulgariei, Klaus Iohannis a declarat că în acest an vor continua activ demersurile pentru adoptarea unei decizii de aderare la Schengen pentru Sofia și București. „În planul agendei europene, am abordat, bineînţeles, obiectivul comun al ţărilor noastre cu privire la avansarea procesului de aderare la Spaţiul Schengen. Am convenit să continuăm activ demersurile pentru a asigura adoptarea, în acest an, a Deciziei de aderare pentru cele două ţări”, a declarat șeful statului.

România şi Bulgaria sunt pregătite pentru aderare – am dovedit-o prin acţiunile noastre – şi acţionează responsabil cele două state pentru protejarea spaţiului Schengen” – Klaus Iohannis

În context, Iohannis a subliniat că, deși extinderea Schengen nu este legată de migraţia ilegală de la frontierele externe, România şi Bulgaria şi-au exprimat disponibilitatea de a fi parte a soluţiilor pentru gestionarea acestei provocări.

Recunoaştem problemele cu care se confruntă unele dintre statele membre, dar rezolvarea acestora se face în mod constructiv şi prin dialog deschis, ca parte a abordării europene. Măsurile adoptate la ultimul Consiliu European sunt paşi importanţi în această direcţie”, a arătat liderul român.