Preşedintele Klaus Iohannis, vizită OFICIALĂ în Bulgaria

Preşedintele Klaus Iohannis, vizită OFICIALĂ în Bulgaria
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 14/03/2023, 13:41

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua miercuri, 15 martie 2023, o vizită oficială în Bulgaria, la invitația Președintelui Rumen Radev.

Vizita are loc în continuarea dialogului susținut la nivel înalt dintre România și Bulgaria, atât în ceea ce privește cooperarea bilaterală, cât și în plan european și euroatlantic, având în vedere mai ales provocările de securitate generate de războiul din Ucraina.

”Punctul central al vizitei va fi ridicarea relației româno-bulgare la nivel de Parteneriat Strategic, prin semnarea de către Președinții României și Bulgariei a unei Declarații comune în acest scop. Parteneriatul Strategic este rezultatul interesului reciproc al României și Bulgariei, ca state vecine și prietene, de intensificare a cooperării în numeroase domenii de interes comun, și stabilește direcțiile de dezvoltare viitoare a cooperării româno-bulgare”, se arată în comunicatul emis de Administrația Prezidențială.

Printre subiectele de pe agenda de discuții a celor doi șefi de stat se află dezvoltarea schimburilor economice și a investițiilor, analizarea stadiului proiectelor transfrontaliere dedicate îmbunătățirii infrastructurii fluviale și rutiere, precum și avansarea proiectelor în domeniul energetic, menite să crească independența și securitatea energetică a celor două țări.

Președintele Klaus Iohannis și omologul său bulgar vor discuta și despre obiectivul comun al aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen și vor reconfirma hotărârea fermă de a continua demersurile în vederea adoptării unei decizii pozitive în cursul acestui an.

De asemenea, cei doi înalți oficiali vor aborda și aspecte legate de combaterea migrației ilegale și protejarea mai eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene, pornind de la deciziile adoptate la Consiliul European din februarie, se mai arată pe site-ul oficial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase