Ministru olandez: „România putea să intre în Schengen. Bulgaria trebuie să facă paşi suplimentari”

Ministru olandez: „România putea să intre în Schengen. Bulgaria trebuie să facă paşi suplimentari”
Sursă Foto - Volkskrant.ro
Publicat: 08/12/2022, 22:30
Actualizat: 08/12/2022, 22:31

Eric van der Burg a spus că nu vede rezultatul votului pe joi, în urma căruia României şi Bulgariei li s-a blocat din nou drumul spre spaţiul Schengen, ca pe un „semn de slăbiciune” pentru Uniunea Europeană sau ca pe o diminuare a solidarităţii între statele membre.

România putea să intre în spaţiul Schengen la reuniunea de joi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, în timp ce Bulgaria trebuie să facă paşi suplimentari, a precizat ministrul olandez al justiţiei şi securităţii, Eric van der Burg.

„Am făcut nişte acorduri, aşa că trebuie să le respectăm”, a afirmat el, fără a intra în detalii.

„Este o diferență între România și Bulgaria”

Întrebat dacă are să transmită un mesaj românilor şi bulgarilor, el a răspuns: „Este o diferenţă între România şi Bulgaria. Pentru România era posibil să intre în Schengen, în timp ce Bulgaria trebuie să facă paşi suplimentari până să fie gata”.

În ceea ce priveşte decuplarea aderării României şi Bulgariei, el a afirmat că „depinde de Bulgaria să facă paşi suplimentari şi de Comisie să ne raporteze nouă şi apoi vom discuta mai departe”.

Întrebat dacă este posibil ca problema aderării României şi Bulgariei la zona Schengen să fie pusă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, variantă vehiculată de mai multe surse în ultima perioadă, el a afirmat că acest lucru este „mereu posibil”, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase