Ministrul de Interne Ioan Rus anunță o desfășurare masivă de forțe în ziua referendumului, pentru „a scădea apetitul unora” de a face turism electoral

Ministrul de Interne Ioan Rus anunță o desfășurare masivă de forțe în ziua referendumului, pentru a scădea apetitul unora de a face turism electoral
Ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, a declarat, vineri, că pentru "a scădea apetitul unora" de a face turism electoral, în ziua referendumului va fi o desfășurare de forțe masivă, pentru a preveni votul dublu urmând să fie organizate patrule în toată țara.
Publicat: 13/07/2012, 14:22
Actualizat: 23/07/2012, 21:08

Ioan Rus a spus că Autoritatea Electorală Permanentă va putea să constate, timp de șase luni, orice fel de vot dublu.

Întrebat dacă au fost discuții la USL referitoare la organizarea referendumului în decursul a două zile, Ioan Rus a spus că el nu a participat la nicio discuție pe această temă. Ministrul a precizat însă că dacă Parlamentul decide modificarea organizării referendumului, MAI este pregătit, indiferent că este vorba de orele sau durata desfășurării.

„Pentru a scădea apetitul unora de a face așa ceva (turism electoral, n.r.), vom avea o desfășurare de forțe masivă. Sigur că, dacă este nevoie să facem acest lucru două zile, ne vom adresa Guvernului motivat și pentru o suplimentare a bugetului, a precizat Ioan Rus.

Ministrul a mai spus că oficialii din posturile de conducere ale Poliției „au fost rugați” să își limiteze concediile de odihnă, la fel ca și prefecții și subprefecții.

Întrebat dacă există un ordin intern al MAI în acest sens, ministrul a spus că nu este un ordin, ci o rugăminte.

Ioan Rus a precizat că Ministerul Administrației și Internelor „ia în calcul aplicarea întocmai a legii care guvernează azi acest referendum”, dar dacă vor fi făcute modificări legislative, instituția este pregătită.

„Dacă legiuitorul, respectiv Parlamentul României, va modifica într-un fel sau altul (organizarea referendumului – n.r), noi suntem pregătiți, indiferent că este vorba de modificarea orelor de desfășurare sau a duratei referendumului. În acest moment suntem doar organizatori”, a spus Ioan Rus.

Ministrul a adăugat că, din punct de vedere organizatoric, la referendumul din 29 iulie vor fi respectați pașii făcuți la celelalte alegeri organizate până în prezent. Rus a precizat că singurele lucruri noi sunt înființarea unei comisii de transparență și a unui TelVerde prin care cetățenii să poată comunica mai ușor eventualele nereguli, astfel încât referendumul pentru supendarea președintelui Traian Băsescu să poată fi organizat legal și transparent.

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a declarat, vineri, la sediul USL, că nu s-a luat o decizie privind organizarea referendumului în decursul a două zile, dar că opinia generală este să rămână o singură zi.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, potrivit RFI, răspunzând unei întrebări legate de posibilitatea organizării referendumului de demitere a președintelui suspendat în două zile, că acest lucru este posibil, rațional, iar decizia aparține USL.

Secretarul de stat Ioan Căbulea, șeful Departamentului Ordine și Siguranță Publică, delcara, marți, că autoritățile vor intensifica acțiunile de control prin filtre rutiere și feroviare, în ziua referendumului și înaintea acesteia, cu scopul de a preveni și descuraja turismul electoral.

„Având în vedere că la acest referendum (referitor la demiterea președintelui – n.r.) se poate vota și pe liste suplimentare, (…) atât în ziua referendumului cât și premergător acestei zile vom intensifica activitățile de control trafic rutier, bineînțeles și pe căile feroviare. Vom organiza controale gen filtru, pentru a descuraja turismul electoral”, a spus Căbulea.

Secretarul de stat a precizat, cu același prilej, că Autoritatea Electorală Permanentă este cea care va verifica listele suplimentare unde cetățenii sunt trecuți și identificați cu cod numeric personal.

Totodată, Căbulea a amintit de pedeapsa privind votul multiplu. „După cum știți, aceste liste suplimentare vor fi verificate, pentru confruntare, în primele 60 de zile de la terminarea alegerilor”, a mai spus secretarul de stat, care a amintit că votul multiplu se pedepsește cu închisoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată