PARLAMENTARII CAȘCAVAL

Publicat: 11/10/2014, 11:30
Actualizat: 23/03/2019, 04:22

Peste 600 de milioane de lei, atât valorează contractele pe care 76 de parlamentari români le au cu statul, potrivit declarațiilor de interese depuse în luna iunie.

Cea mai mare sumă o câștigă un deputat PSD de Constanța care, printr-o firmă de salubrizare, încasează de la stat cel puțin 37 de milioane de lei pe lună (8,4 milioane de euro). A câștigat 934 de contracte cu instituții ale statului, fie prin licitație, fie prin atribuire directă, majoritatea fiind încheiate pe o perioadă nedeterminată. Cu primăria Constanței a încheiat un contract pe 25 de ani, administrația locală plătindu-i lunar 4,5 milioane de lei. Este vorba despre Eduard Stelian Martin.

Pesedist discret, cu o activitate parlamentară pe măsură – trebuie să cauți cu răbdare ca să găsești vreo mențiune în analele Parlamentului – Eduard Stelian Martin este deputat ajuns la al treilea mandat. Este acționar la firma SC POLARIS M HOLDING SRL, o firmă care a reușit, în 15 ani de activitate, să dețină monopolul pe strângerea gunoaielor din mai multe județe, precum Constanța, Teleorman sau Alba.

Potrivit declarației de avere, Eduard Stelian Martin are cinci terenuri, patru apartamente, trei motociclete, un ATV și alte trei mașini. Cu 140.000 de euro în conturi și bijuterii în valoare de 12.000 de euro, deputatul conduce detașat clasamentului parlamentarilor care fac afaceri cu statul.

Abia trecut de 40 de ani, Eduard Stelian Martin, absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport, a intrat în politică în iunie 2004, fiind ales consilier județean în Constanța și, la scurt timp, în decembrie aceluiași an, a câștigat primul mandat de deputat. Tot din 2004 este și în conducerea PSD Constanța, în prezent fiind președintele organizației de la Techirghiol. De altfel, deputatul este cunoscut ca fiind un apropiat al primarului Radu Mazăre.

Potrivit CV-ului său, Eduard Stelian Martin este coautor al unui proiect brevetat pentru „construirea unui dispozitiv pentru antrenarea răului de mare”.

Deputatul Eduard Stelian Martin

Cum stă firma lui Eduard Stelian Martin pe hârtie

SC POLARIS M HOLDING SRL este una dintre cele mai profitabile companii de colectare a deșeurilor din România și locul cinci la nivel național după cifra de afaceri. Polaris a avut în 2013 un profit de 17,4 milioane de lei, echivalentul a 3,9 milioane de euro (la un curs mediu de 4,419 lei/euro, referința BNR pentru anul trecut), în creștere cu 47,7% față de anul anterior, când compania a înregistrat un plus de 11,8 milioane de lei.

Tot în 2013, compania a avut o cifră de afaceri de 134,5 milioane de lei, circa 30,4 milioane de euro, cu nouă la sută mai mare decât în 2012. Polaris și-a mărit anul trecut și numărul de angajați, de la 1.056 în 2012, la 1.227, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice (MFP). În ceea ce privește valoarea datoriilor pe care compania le-a raportat, acestea au scăzut la finele anului trecut la 64,1 milioane de lei, cu 7,6 milioane mai puțin decât la finele lui 2012.

VEZI AICI DECLARAȚIA DE INTERESE A LUI EDUARD STELIAN MARTIN

Construcții de peste 34 de milioane de euro

Pe locul doi în topul parlamentarilor care fac afaceri cu statul se află senatorul PDL Ghilea Gavrilă. Este acționar la firma SC CONSTRUCȚII BIHOR SA, firmă cu care a reușit să încheie 30 de contracte cu statul, de peste 150 de milioane de lei (34 de milioane de euro).

Fost viceprimar PSD, transferat în barca PDL în 2006, Ghilea Gavrilă a fost prefect de Bihor în perioada 2009-2012.

În CV-ul său, senatorul scrie că a este licențiat, începând din 2003, la Facultatea de Marketing, Management, Informatică, Specializarea Marketing, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, iar din 2004 a obținut și o diplomă de masterat în administrație publică.

În prezent, Ghilea Gavrilă conduce organizația PDL Bihor.

Despre afacerile sale se pot spune multe. Mai ales pentru că datorită averii sale a ajuns de două ori în topul miliardarilor din România, realizat de Forbes.

Potrivit declarației sale de avere, Ghilea Gavrilă are trei terenuri, două apartamente și două case în Oradea. Și mai puțin de 114.000 de euro în conturi.

Senatorul Ghilea Gavrilă

În declarația sa de interese se poate observa că a încheiat șapte contracte cu aeroportul din Oradea, cinci cu primăria din același municipiu și șase încheiate cu Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMNIT Oradea.

VEZI AICI DECLARAȚIA DE INTERESE A LUI GHILEA GAVRILĂ

Gavrilă Ghilea controlează 56,7% din acțiunile companiei SC Construcții Bihor SA, firmă care are ca obiect de activitate lucrările de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale.

Construcții Bihor are un capital social subcris de 3,1 milioane de lei. La capitolul acționari persoane juridice figurează, conform datelor furnizate de Registrul Comerțului, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), agenție care a avut un aport de capital de peste 111.000 de lei. Construcții Bihor a fost înființată în 1990 pe „scheletul” fostului Trust de Antrepriză Generală și Construcții Montaj Bihor.

Compania controlată de Ghilea a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 51,9 milioane de lei, în scădere cu 6,2% față de anul anterior, potrivit celor mai recente informații ale Ministerului Finanțelor Publice.

Construcții Bihor are în jur de 200 de angajați și a înregistrat în urmă cu doi ani un profit de 14,1 milioane de lei, circa 3,3 milioane de euro.
În 2010, Agenția Națională de Integritate l-a suspectat pe Gavrilă de fals în declarații pentru că nu ar fi declarat valoarea unor contract de 17,5 milioane de lei încheiat cu Centrul de Sănătate „Valea lui Mihai”.

Ion Diniță, anchetat după afacerile cu statul, în dosarul Căncescu

Pe locul trei în clasamentul parlamentarilor care fac afaceri cu statul se clasează deputatul PC Ion Diniță. În prezent, el este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită în dosarul lui Aristotel Căncescu, după ce Consiliul Județean Brașov ar fi fost prejudiciat, în urma plăților nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro. Totodată, procurorii DNA au cerut Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive.

Potrivit unor documente din dosar, firma SC GOTIC SA, a deputatului Diniță, era una dintre firmele „de casă” ale Consiliului Județean (CJ) Brașov, „calitate” rezultată din numărul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire – cu modificarea ulterioară a prețului -, precum și din conținutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instanței în cauză.

VEZI AICI DECLARAȚIA DE INTERESE A LUI ION DINIȚĂ

Diniță conduce detașat și în topul imobiliar al parlamentarilor cu 15 imobile declarate. Pe lângă acestea, el ocupă un loc fruntaș și la capitolul terenuri, Diniță având în proprietate 40 de terenuri, majoritatea în județul Brașov.

Potrivit declarației sale de avere, în conturi are 73.000 de euro, deține obiecte de artă și bijuterii în valoare de 90.000 de euro, un BMW X5 și un Citroen 02.

Deputatul PC Ion Diniță

Și el are afaceri cu statul. Este acționar la șapte firme, iar cu una dintre ele, SC GOTIC SA, la care este asociat, a câștigat 70 de contracte cu autoritățile locale. Ion Diniță este președintele organizației județene Partidului Conservator Brașov și vicepreședinte al PC, la nivel național.

Este deputat la primul mandat, iar din PC face parte din 2008. A absolvit Facultatea de Mecanică, din cadrul Universității Brașov, este căsătorit și are un copil.

SC GOTIC SA Brașov, înființată în anul 1994, are ca obiect de activitate construcții civile, lucrări de drumuri, rețele de apă și canalizare, precum și închirieri de utilaje. În total, firma la care Ion Diniță este acționar a câștigat contracte cu statul în valoare de peste 145 de milioane de lei (aproape 33 de milioane de euro).

În 2012, Gotic a avut o cifră de afaceri de 15,6 milioane de lei, echivalentul a 3,5 milioane de euro, datorii de 13,5 milioane de lei și un profit de circa 21.500 de lei, potrivit datelor de la Finanțe. Compania avea la finele anului trecut 159 de angajați.

Ion Toma și firma care-i aduce 13 milioane de euro de la stat

Locul patru în clasamentul parlamentarilor cu mari afaceri cu statul este ocupat de senatorul PSD Ion Toma. Născut în 1950, senatorul a intrat în politică în 1993, în PSD, acum fiind membru în UNPR. Toma este la al treilea mandat de senator, prima oară fiind ales în legislatura 2004-2008.

În perioada 1992-2005, el a fost directorul general al firmei SC SCADT SA, firmă cu care, de altfel, a obținut numeroase contracte cu statul, de peste 58 de milioane de lei (13 milioane de euro).

În 1973, Ion Toma a absovit Facultatea de Economia Industriei, Construcții și Transporturi, din cadrul Academiei de Științe Economice, București.

În declarația de avere, Ion Toma apare cu o casă, un apartament, un garaj și două spații comerciale, plus aproximativ 166.000 de euro în conturi.

Ion Toma, senator PSD

Senatorul Ion Toma este acționar majoritar la compania SC Scadt SA, cu o participație de 51,06%, firmă care, de altfel, a încheiat 13 contracte cu statul. Anul trecut, compania a înregistrat afaceri de 17,5 milioane de lei, circa 3,9 milioane de euro, în scădere față de 2012, când a avut o cifră de afaceri cu 44,5% mai mare, respectiv 31,7 milioane de lei.

Numărul de angajați a scăzut de asemenea, de la 276 de persoane în 2012, la 213 anul trecut. Pe de altă parte, Scadt și-a consolidat profiturile, de la 10,3 milioane de lei, la 10,7 milioane, potrivit datelor Finanțelor. Scadt s-a înființat în 1992, din fosta Întreprindere Județeană de Construcții și Montaj.

VEZI AICI DECLARAȚIA DE INTERESE A LUI ION TOMA

Primul mandat de senator, contracte cu statul de 11 milioane de euro

Locul cinci în topul parlamentarilor care fac afaceri cu statul a fost adjudecat de senatorul PNL Eugen Țapu Nazare. Deși firma care a câștigat afacerile nu mai este pe numele său (în perioada 2000-2005 a fost directorul companiei), ca acționar fiind trecut numele Cătălinei Țapu Nazare, soția sa, SC VLANDA COMPANY SRL rămâne o companie de succes, în ce privește sumele încasate din afacerile cu statul. Aproximativ 47 de milioane de lei (aproape 11 milioane de euro), atât însumează cele cinci contractele enumerate în declarația de interese. Cel mai valoros contract este încheiat cu Compania Județeană APA SERV și depășește 20 de milioane de lei.

Contactat de gândul, Țapu Nazare a precizat că nu mai este la curent cu afacerile companiei, de care se ocupă de trei ani soția sa.

VEZI AICI DECLARAȚIA DE INTERESE A LUI EUGEN ȚAPU NAZARE

ÎntrEbat dacă i se pare moral ca un parlamentar să deruleze afaceri cu statul, senatorul a precizat că „depinde cum au început. Dacă erau oameni de afaceri și s-au consacrat în afaceri, nu văd o problemă. Dacă s-au apucat de afaceri după ce au intrat în politică, atunci poate că nu e chiar moral, dar eu cred că oamenii de afaceri sunt necesari în politică pentru că ei cunosc realitățile economice și pot ajuta la procesul legislativ”.

În perioada 1997-2000, Eugen Țapu Nazare a fost subprefect al județului Neamț, iar în 2005 a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului.

Drumul său în politică a început în 2000, când a fost ales consilier județean din partea PNL, ajungând, ulterior, în conducerea organizației locale a liberalilor din Neamț.

În declarația sa de avere, Eugen Țapu Nazare apre cu un teren, o casă de locuit și bijuterii în valoare de 15.000 de euro.

Senatorul PNL Eugen Țapu Nazare

SC Vlanda Company SRL se ocupă de lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat.

Din datele Registrului Comerțului, 70% din acțiuni sunt controlate de Cătălina Țapu Nazare și 30% de Aurel Roman, administratorul companiei.

Anul trecut, Vlanda Company a avut afaceri de 3,8 milioane de lei, în creștere cu 32,9% față de 2012. Totodată, compania a înregistrat un profit de 2,2 milioane de lei, având 22 de angajați, se arată în datele Finanțelor.

Contactați de gândul, ceilalți parlamentari din clasament nu au răspuns.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice