PNL și-a lansat draftul de program de guvernare anti-Ponta. Cum vor liberalii să ajungă la putere

Publicat: 28/02/2015, 17:15
Actualizat: 02/03/2015, 11:20

Scăderea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea taxei pe stâlp și a accizei suplimentare la carburant până pe 31 decembrie 2016, rezolvarea problemei demografice și programe pentru creșterea calității învățământului în România – sunt doar câteva dintre propunerile pe care liberalii le fac, prin proiectul de program de guvernare, lansat în dezbatere publică sâmbătă, 28 februarie.

„Noi nu vindem iluzii, oferim o abordare realistă și responsabilă”, a declarat prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, cel care, de altfel, a și prezentat principalele puncte ale programului.

Astfel, prin lansarea acestui program de guvernare, liderii PNL se consideră pregătiți să preia puterea, invitând la discuții ceilalți lideri politici, pentru constuirea noii majorități în Parlament.

„Pe baza acestui program de guvernare, lansăm astăzi invitația către toată lumea, către toți care doresc să susțină un program PNL, astfel încât să guvernăm cu o majoritate parlamentară, care să schimbe guvernarea PSD. Nu venim (…) cu o simplă rețetă fiscală, nu revenim să reparăm ce s-a făcut rău înainte, nu ne propunem să cârpim, ci oferim o alternativă responsabilă la măsurile de relaxare fiscală pe care PSD le-a propus. Acest proiect nu își propune obiective de PR sau crearea de oportunități politice prin prezentarea doar a jumătății pline a paharului”, a spus, la rândul său, co-președintele PNL, Alina Gorghiu.

Principalele puncte din programul de guvernare al PNL

Lung de aproape 150 de pagini, dar prezentat pe scurt de Cătălin Predoiu, proiectul programului de guvernare este structurat pe mai multe paliere, care ating principalele domenii ale guvernanței publice.

La capitolul educație, PNL susține că va implementa măsuri de reducere a abandonului școlar, sporirea accesului în universități pentru tinerii din mediul rural, parteneriate cu universități și cu operatori economici privați, în scopul dezvoltării unor școli profesionale puternice, dar și creșterea calității profesorilor, încă de la recrutarea lor.

Pe domeniul sănătății, Predoiu a vorbit despre un „triunghi al nefericirii”, existent între pacient, medic și stat, precizând că doar Guvernul „poate rupe acest cerc vicios”. În plus, este necesară oprirea migrației medicilor în străinătate, a adăugat el.

O problemă deosebit de importantă, după cum au menționat liderii PNL, este și problema demografică, fiind „un factor de securitate națională”. În acest sens, liberalii au vorbit despre creșterea alocației pentru copii, dar și a indemnizației de creștere a copilului, plus programe dde after-school.

„România nu a avut un model economic în ultimii 25 de ani”, a precizat Predoiu, spunând că din acest motiv, economia România nu este la un nivel mai ridicat. În opinia lui, acest model se poate realiza pe patru piloni: prioritizare pe termen lung, administrația și legile să nu mai fie bariere pentru afaceri, un concordat între guvern și sindicate, plus domnia legii.

„Nu mai vrem să ne întoarcem la vremuri de austeritate. Acest guvern nu va promova austeritatea, ci consumul, creșterea economică”, a promis Cătălin Predoiu.

În ce privește măsurile de relaxare fiscală, posibilă „într-o primă etapă”, liberalii doresc să ajungă la TVA de 19% până la 1 ianuarie 2016, reducerea accizei suplimentare la carburanți și reducerea taxei de stâlp până pe 31 decembrie 2016, dar și o CAS de 16% la angajator și la angajat.

CITEȘTE AICI PROGRAMUL INTEGRAL DE GUVERNARE AL PNL

CITEȘTE AICI REZUMATUL PROGRAMULUI DE GUVERNARE AL PNL

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Au trecut 100 de ani de când România a câștigat prima medalie olimpică