Avionul militar care aduce răniți din Ucraina a aterizat la Otopeni

Avionul militar care aduce răniți din Ucraina a aterizat la Otopeni

Avionul militar care aduce răniți din Ucraina a aterizat, sâmbătă după-amiază, la Baza 90 Otopeni, aceștia urmând să fie preluați de pe pistă și transportați la spitale cu patru mașini pentru victime multiple, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență București.

Majoritatea răniților aduși la București sunt tineri și au plăgi prin împușcare, traumatisme prin explozii sau arsuri.

Spitalele Universitar, Elias, Bagdasar și Floreasca din București sunt pregătite să îi preia pe răniții aduși din Ucraina, aceștia urmând să fie repartizați în funcție de leziunile suferite.

La Baza 90 Otopeni sunt și coordonatorul misiunii umanitare, secretarul de stat Raed Arafat, și ambasadorul Ucrainei.

Autospecialele care îi vor prelua pe răniți sunt pregătite pe pistă, alături de echipe de la ISU București fiind și echipaje de poliție, care vor însoți coloana până la spitalele la care vor fi duși răniții.

Avionul militar care a adus persoane rănite în urma conflictelor din Ucraina a plecat sâmbătă dimineață la Kiev. În aeronavă a fost o echipă SMURD formată din patru medici și patru asistente, precum și medici de la Ministerul Apărării.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, coordonatorul misiunii umanitare, a declarat că pe lista de transfer sunt 12 persoane, dintre care 11 au plăgi prin împușcare, traumatisme prin explozii sau arsuri. El a adăugat că majoritatea răniților sunt tineri, fiind născuții după anii ’80.

Arafat a adăugat că nu se poate spune acum cât timp vor rămâne internați în spitalele din România răniții aduși din Ucraina, acest lucru depinzând de leziunile lor și de tratamentul necesar fiecăruia, unii putând avea nevoie chiar de săptămâni până se refac. El a precizat că, cel mai probabil, vor pleca pe rând, pe măsură ce medicii vor decide că pot fi externați.

El a mai spus că împreună cu răniții nu vor veni și medici din Ucraina, Ambasada Ucrainei la București urmând să acorde sprijin în traducere și în comunicarea cu răniții.

Raed Arafat a mai spus că în acest moment nu sunt și alte solicitări pentru aducerea altor persoane rănite, însă dacă acestea vor fi transmise de autoritățile ucrainene, ele vor fi supuse aprobării în Guvern.

Secretarul de stat a adăugat că sunt și alte țări implicate în preluarea unor răniți din Ucraina, printre care Germania, Polonia, Cehia și Lituania.

„Astăzi sunt și alte misiuni în Ucraina, făcute de alte țări, cum ar fi Polonia sau Germania, care vor avea avioane sanitare care vor merge să preia răniți”, a precizat Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că este necesar acest sprijin întrucât sunt foarte mulți răniți, aproape 500 prin împușcare, și pentru orice țară acest lucru poate să fie o problemă.

„Celelalte țări care s-au implicat au luat și ele zeci de pacienți, ceea ce înseamnă că este un lucru foarte bine justificat. Fiind foarte mulți răniți, depășește capacitatea unei țări, a unui sistem sanitar și necesită sprijin și din alte părți”, a adăugat Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că în misiune s-au implicat Ministerul de Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății. În urma solicitării de a prelua răniți, s-a acționat foarte rapid, echipa putând pleca în misiune și joi sau vineri, însă s-a solicitat ca aceasta să aibă loc sâmbătă.

Arafat a mai spus că lista cu răniții transmisă inițial a fost modificată de câteva ori, fiind scoși cei care erau în stare mai puțin gravă și introduși alții care au probleme mai grave.

Misiunea umanitară a fost organizată la solicitarea părții ucrainene, primită prin Ambasada României la Kiev. Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a înaintat această solicitare Executivului, care a decis, miercuri, să trimită un avion militar în capitala Ucrainei, pentru a prelua 12 răniți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne