Corespondentul Gândul, Alina Matiș, transmite LIVE DIN KIEV. Forțele de ordine trag cu gloanțe de cauciuc, mai mulți protestatari au fost răniți. Un polițist a murit – GALERIE FOTO

Publicat: 20/02/2014, 18:15
Actualizat: 08/08/2014, 23:43

Protestele continuă la Kiev, după ce discuțiile dintre președintele Viktor Ianukovici și liderii opoziției au eșuat. Astăzi, președintele Ucrainei a avertizat că va utiliza „toate mijloacele” împotriva manifestanților dacă nu se va ajunge la un acord cu opoziția. Acesta urmează să efectueze o remaniere guvernamentală săptămâna viitoare și va modifica legile contestate de opoziție. Deciziile vor fi validate formal săptămâna viitoare, cu ocazia unei sesiuni extraordinare a Parlamentului ucrainean.

Corespondentul Gândul, Alina Matiș, transmite ultimele informații de la fața locului

UPDATE 08:50 Ministerul de Interne anunță că mai mulți polițiști au fost răniți în cursul nopții, doi fiind dați dispăruți, informează Kyiv Post.

UPDATE 08:00 Confruntări între protestatari și forțele de ordine, primii aruncând cu cocktailuri Molotov, ceilalți cu grenade lacrimogene.

UPDATE 01:35 Mai mulți jurnaliști cunoscuți au demisionat în această seară, în semn de solidaritatea cu mișcarea protestatară, anunță Kyiv Post. De asemenea, alți oficiali din guvern și diplomație au demisionat, la fel și cel puțin patru trupe ale forțelor speciale Berkut din Lviv, oraș din care au venit foarte mulți protestatari. Demisia trupelor anti-revoltă Berkut, în număr de 4.000 în toată țara, foarte bine antrenați și plătiți, unicii responsabili de maidanele Kievului, are o bogată încăcrcătură pentru mișcarea protestatară.

UPDATE 00:07 Un polițist a murit la Kiev, la câțiva kilometri depărtare de EuroMaidan. A fost împușcat în cap.

Sursa foto: http://www.publika.md

UPDATE 00:04 Publika.md: Forțele de ordine trag cu gloanțe de cauciuc, mai mulți protestatari au fost răniți

UPDATE 23:54 Protestatarii de la Cernăuți se pregătesc să înopteze în clădirile administrative pe care le-au ocupat

Sursa foto: http://www.publika.md

UPDATE 23:51 Situația din țară poate fi rezolvată doar după alegeri anticipate și revenirea la Constituția din anul 2004. Aceasta a declarat liderul Partidului Udar, Vitalii Kliciko, după întrevederea cu comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate Stefan Fule, transmite pravda.com.ua.

Sursa foto: http://www.publika.md

UPDATE 23:128 Confruntările dintre Poliție și protestatari se intensifică pe strada Grushevsk din Kiev. Forțele de ordine anunță că manifestanții au încălcat moratoriul.

UPDATE 21:48 În jur de 4.000 de persoane au încercat, în această seară, să ia cu asalt clădirea unde se află sediul Poliției din regiunea Cerkask, transmite unian.ua.

Sursa foto: http://www.publika.md

UPDATE 21:28 Mulțime impresionantă în Piața Independenței din Kiev, unde, în ciuda temperaturii de -15 grade, oamenii stau și ascultă discursurile de pe scenă și materialele anti-putere proiectate pe ecrane. La câteva sute de metri distanță, în Piața Europei, situația este mai tensionată. Protestatarii continuă să construiască baricade și să fortifice baricadele existente. În zonele din fața pieței, mai intră doar presa, pentru că nu mai e loc. Peste tot, se împart măști.

Scena de pe EuroMaidan, care are și o rețea de WiFi specială. Odată conectat, ajungi la o pagină cu știrile maidanului, după care poți naviga pe Internet// FOTO: Alina Matiș/Gandul

UPDATE 21:15 Noi confruntări au loc în aceste minute în Kiev, informează unian.ua. Nu este clar cine a început violențele, se aud împușcături, cel mai probabil cu gloanțe de cauciuc.

UPDATE 21:06 Președintele partidului Svoboda, Oleg Teagnibok, crede că dialogul dintre putere și opoziție a devenit și mai dificil după declarațiile de astăzi ale președintelui Ianukovici.

Corespondentul Gândul, Alina Matiș, transmite LIVE DIN KIEV. Protestatarii au ridicat o nouă baricadă și au ocupat Ministerul Agriculturii. UPDATE

Fotoreportaj Gândul de pe EuroMaidan. Cum arăta protestul din Kiev înainte de expirarea ultimatumului opoziției. FOTO+VIDEO

UPDATE 20:38 Autoritățile Regiunii Autonome Crimeea au anunțat că nu planifică să se separe de Ucraina, transmite unian.net.

UPDATE 20:35 În cele două piețe din Kiev s-au adunat deja protestatari, iar în această seară numărul lor este mult mai mare decât în serile trecute. Aceștia au construit baricade noi. Există temeri că astăzi situația va deveni mult mai tensionată și că autoritățile vor interveni.

UPDATE 20.24: Liderul Partidului Udar, Vitalii Kliciko, a declarat că protestatarii de pe Maidan se vor retrage doar după ce președintele Victor Ianukovici va demisiona.


Live streaming video by Ustream

Cum a arătat maidanul azi

Trupele de intervenție Berkut//FOTO: Alina Matiș/Gandul

Un protestatar care păzește o baricadă ne arată un pumn de gloanțe și cartușe//FOTO: Alina Matiș/Gandul

„Dacă nu faceți alegeri, nu plătim impozite”//FOTO: Alina Matiș/Gandul

La gurile de metrou din centrul orașului, sunt pregătite cărămizi pentru atac//FOTO: Alina Matiș/Gandul

Pe baricade//FOTO: Alina Matiș/Gandul

FOTO: Alina Matiș/Gandul

FOTO: Alina Matiș/Gandul

Violențe la Cernăuți

Manifestanții opoziției ucrainene au atacat vineri administrația regională de la Cernăuți, poliția fiind nevoită să intervină cu gaze lacrimogene. De asemenea, președintele Consiliului Regional din Cernăuți a fost rănit când a ieșit în fața protestatarilor.

Manifestanții opoziției ucrainene ocupau vineri sediile administrațiilor regionale în patru regiuni din vestul țării, ceea ce duce la extinderea mișcării de protest, care s-a radicalizat cu ciocniri violente la Kiev. La Liov, bastion naționalist, 200 de manifestanți și-au petrecut noaptea în sediul administrației regionale, pe care au ocupat-o joi, forțându-l pe guvernatorul Oleg Salo, numit de președintele Ianukovici, să-și dea demisia.

De asemenea, manifestanții au blocat o autostradă care duce spre frontiera cu Polonia „în semn de solidaritate cu acțiunile de la Kiev”. Administrațiile au fost, de asemenea, ocupate în regiunile Rovno, Ternopol, Hmelnițki, în vestul țării.

12 europarlamentari merg la Kiev

O delegație de 12 europarlamentari, din care face parte și Adrian Severin, se va deplasa săptămâna viitoare la Kiev, pentru discuții cu manifestanții din Piața Independenței, partidele de opoziție și reprezentanții Guvernului ucrainean, arată Parlamentul European.

Cei 12 eurodeputați sunt așteptați la Kiev miercuri și joi, pentru a evalua situația în urma recentelor evoluții și a violențelor din Ucraina.

Protestele de la Kiev s-au amplificat și au devenit violente după ce președintele Viktor Ianukovici a promulgat o serie de măsuri legislative care prevăd sancțiuni dure împotriva organizatorilor și participanților la mitingurile de protest, permițând autorităților să intervină brutal împotriva manifestanților. Cinci protestatari au murit în confruntările cu forțele de ordine produse miercuri la Kiev, iar alți aproximativ 300 au fost răniți. Uniunea Europeanã s-a declarat „șocată” de violențele din Ucraina, avertizând Kievul cu „posibile acțiuni” și „consecințe” asupra relațiilor bilaterale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Pasca cu ciocolată, fără zahăr sau gluten. Rețetă perfectă și pentru vegani
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Eta Aquaridele ating punctul maxim în zilele de Paște! Cum să vezi ploaia de meteori?