CRIZA DIN CRIMEEA. Obama și Putin au vorbit 90 de minute la telefon. Ce a transmis președintele SUA

CRIZA DIN CRIMEEA. Obama și Putin au vorbit 90 de minute la telefon. Ce a transmis președintele SUA
Publicat: 02/03/2014, 01:04
Actualizat: 08/07/2016, 10:26

Conform Casei Albe, convorbirea Putin-Obama a durat 90 de minute. Obama s-a arătat îngrijorat față de „violarea clară de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, care este o încălcare a legii internaționale, inclusiv a obligațiilor Rusiei față de Carta ONU, dar și a acordului militar cu Ucraina, din 1997, și este în neconcordanță cu Memorandumul de la Budapesta, din 1994 și cu Actul Final de la Helsinki. SUA condamnă intervenția militară a Rusiei pe teritoriul Ucrainei”, conform unui comunicat al Casei Albe.

Obama i-a cerut lui Putin să reducă tensiunea, să retragă forțele armate în bazele din Crimeea și să se abțină de la o intervenție în alte zone ale Ucrainei.

„Am afirmat consistent că recunoaștem adâncile legături istorice și culturale ale Rusiei cu Ucraina și nevoia de a proteja drepturile etnicilor ruși și ale populațiilor minoritare din Ucraina. Guvernul ucrainean a arătat clar angajamentul de a proteja drepturile tuturor ucrainenilor (…) și noi vom continua să îi convingem să facă acest lucru”, mai arată comunicatul Casei Albe.

SUA au anunțat de asemenea că nu vor mai participa la discuțiile pregătitoare pentru summitul G-8 și că va avea consultări urgente cu partenerii din COnsiliul de Securitate al ONU, din NATO, din OSCE dar și cu semnatarele Memorandumului de la Budapesta.

Obama i-a mai spus lui Putin că, dacă este îngrijorat de soarta etnicilor ruși din Ucraina, ar trebui să deschidă consultări pașnice cu guvernul Ucrainei și prin trimiterea de observatori internaționali ai ONU sau OSCE, din care Rusia face parte. Obama i-a cerut lui Putin să deschidă dialogul cu autoritățile ucrainene, chiar și sub mediere internațională, la care SUA sunt gata să ia parte.

Obama l-a avertizat pe Putin că, dacă continuă cu încălcarea legilor internaționale, se va ajunge la izolare politică și economică. Președintele SUA a mai spus că se va consulta cu aliații, cu guvernul Ucrainei și cu FMI, pentru a ajuta noul guvern de la Kiev să atingă stabilitatea financiară, să sprijine reformele și să organizeze alegeri.

De cealaltă parte, liderul de la Kremlin i-a transmis șefului administrației americane că și-a rezervat dreptul de a apăra interesele rusești în Crimeea și în estul Ucrainei. Obama s-a declarat preocupat în privința oricărui plan de intervenție în Ucraina, potrivit Reuters.

În replică, Putin s-a arătat îngrijorat de acțiunile „provocatoare criminale” ale extremiștilor de dreapta, care ar fi susținute de autoritățile de la Kiev.

„În replică la îngrijorarea arătată de Obama cu privire la planurile unei posibile folosiri a forțelor armate rusești pe teritoriul Ucrainei, Putin a atras atenția față de acțiunile provocatoare, criminale ale ultra-naționaliștilor, încurajate în esență de autoritățile de la Kiev”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Putin a subliniat că există amenințări reale la viața cetățenilor ruși de pe teritoriul Ucrainei și că dacă violențele se extind în regiunile estice ale Ucrainei și în Crimeea, Rusia își rezervă dreptul de a își proteja interesele proprii și pe cele ale vorbitorilor de rusă care trăiesc acolo.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Hoții de CATALIZTOARE din GERMANIA ”vânează” aceste mașini
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Diferența dintre criptomonede, monede digitale și monede virtuale
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Detalii BOMBĂ din dosarul inspectorilor ANAF: Nu punem botul la o sticlă de whisky; Să...
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Au fost chemați ROMÂNII ÎN ARMATĂ?! Ministrul Apărării a spus adevărul. Toată lumea trebuie să...
Anunțul care zdruncină lumea din temelii. Ce urmează după Omicron: Va fi mult mai contagioasă
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...