CRIZA DIN CRIMEEA. Obama și Putin au vorbit 90 de minute la telefon. Ce a transmis președintele SUA

CRIZA DIN CRIMEEA. Obama și Putin au vorbit 90 de minute la telefon. Ce a transmis președintele SUA
Publicat: 02/03/2014, 01:04
Actualizat: 08/07/2016, 10:26

Conform Casei Albe, convorbirea Putin-Obama a durat 90 de minute. Obama s-a arătat îngrijorat față de „violarea clară de către Rusia a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, care este o încălcare a legii internaționale, inclusiv a obligațiilor Rusiei față de Carta ONU, dar și a acordului militar cu Ucraina, din 1997, și este în neconcordanță cu Memorandumul de la Budapesta, din 1994 și cu Actul Final de la Helsinki. SUA condamnă intervenția militară a Rusiei pe teritoriul Ucrainei”, conform unui comunicat al Casei Albe.

Obama i-a cerut lui Putin să reducă tensiunea, să retragă forțele armate în bazele din Crimeea și să se abțină de la o intervenție în alte zone ale Ucrainei.

„Am afirmat consistent că recunoaștem adâncile legături istorice și culturale ale Rusiei cu Ucraina și nevoia de a proteja drepturile etnicilor ruși și ale populațiilor minoritare din Ucraina. Guvernul ucrainean a arătat clar angajamentul de a proteja drepturile tuturor ucrainenilor (…) și noi vom continua să îi convingem să facă acest lucru”, mai arată comunicatul Casei Albe.

SUA au anunțat de asemenea că nu vor mai participa la discuțiile pregătitoare pentru summitul G-8 și că va avea consultări urgente cu partenerii din COnsiliul de Securitate al ONU, din NATO, din OSCE dar și cu semnatarele Memorandumului de la Budapesta.

Obama i-a mai spus lui Putin că, dacă este îngrijorat de soarta etnicilor ruși din Ucraina, ar trebui să deschidă consultări pașnice cu guvernul Ucrainei și prin trimiterea de observatori internaționali ai ONU sau OSCE, din care Rusia face parte. Obama i-a cerut lui Putin să deschidă dialogul cu autoritățile ucrainene, chiar și sub mediere internațională, la care SUA sunt gata să ia parte.

Obama l-a avertizat pe Putin că, dacă continuă cu încălcarea legilor internaționale, se va ajunge la izolare politică și economică. Președintele SUA a mai spus că se va consulta cu aliații, cu guvernul Ucrainei și cu FMI, pentru a ajuta noul guvern de la Kiev să atingă stabilitatea financiară, să sprijine reformele și să organizeze alegeri.

De cealaltă parte, liderul de la Kremlin i-a transmis șefului administrației americane că și-a rezervat dreptul de a apăra interesele rusești în Crimeea și în estul Ucrainei. Obama s-a declarat preocupat în privința oricărui plan de intervenție în Ucraina, potrivit Reuters.

În replică, Putin s-a arătat îngrijorat de acțiunile „provocatoare criminale” ale extremiștilor de dreapta, care ar fi susținute de autoritățile de la Kiev.

„În replică la îngrijorarea arătată de Obama cu privire la planurile unei posibile folosiri a forțelor armate rusești pe teritoriul Ucrainei, Putin a atras atenția față de acțiunile provocatoare, criminale ale ultra-naționaliștilor, încurajate în esență de autoritățile de la Kiev”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Putin a subliniat că există amenințări reale la viața cetățenilor ruși de pe teritoriul Ucrainei și că dacă violențele se extind în regiunile estice ale Ucrainei și în Crimeea, Rusia își rezervă dreptul de a își proteja interesele proprii și pe cele ale vorbitorilor de rusă care trăiesc acolo.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....