LIVE VIDEO. Mandat de arestare pe numele lui Ianukovici, acuzat de „omor în masă”. Ucraina cere Occidentului 35 de miliarde de dolari

LIVE VIDEO. Mandat de arestare pe numele lui Ianukovici, acuzat de „omor în masă. Ucraina cere Occidentului 35 de miliarde de dolari
Publicat: 24/02/2014, 18:22
Actualizat: 29/07/2014, 19:22

Un mandat de arestare a fost emis pe numele lui Viktor Ianukovici, destituit din funcția de președinte al Ucrainei sâmbătă, pentru „uciderea în masă” a civililor, a anunțat luni ministrul interimar de Interne Arsen Avakov într-un mesaj postat pe Facebook, relatează AFP. „O anchetă penală a fost deschisă, pentru uciderea în masă a civililor, împotriva lui Ianukovici și mai multor funcționari. Un mandat de arestare a fost emis pe numele lor”, a subliniat ministrul.

Fostul șef al statului și alti oficiali ai administrației sale au fost dați în urmărire. Potrivit ministrului interimar de interne, citat de agenția Reuters, Viktor Ianukovici s-ar fi aflat duminică noapte în Crimeea, de unde a plecat către o direcție necunoscută.

UPDATE 18:20 Partidului Regiunilor, formațiunea lui Viktor Ianukovici, a anunțat că a trecut în opoziție. „Având în vedere că ați preluat conducerea și, așa cum putem vedea, aveți capacitatea să formați un guvern, am decis să trecem în opoziție”, le-a spus celorlalți deputați Aleksandr Efremov, liderul grupului parlamentar al Partidului Regiunilor.

UPDATE 17:00 Adjunctul Secretarul de stat american, William Burns, va efectua o vizită de două zile, marți și miercuri, la Kiev, anunță diplomația americană.

UPDATE 16:40 Securitatea la frontierele ucrainene a fost sporită, pe fondul informațiilor privind prezența trupelor ruse la granița estică, informează site-ul agenției Interfax Ukraine, citat de Mediafax.

UPDATE 14:50 Premierul rus Dmitri Medvedev acuză că decizia Occidentului de a recunoaște noua putere de la Kiev este „o aberație”: „La modul concret, astăzi nu mai avem cu cine să vorbim. Legitimitatea unora dintre organismele de putere de acolo ridică dubii serioase. Unii dintre partenerii noștri occidentali consideră că este legitim. Nu știu ce Constituție au citit ei, dar mie mi se pare o aberație să consideri legitim ceea ce este rezultatul unei revolte”, a comentat Medvedev, citat de AFP.

UPDATE 14:00 Aproximativ 1.000 de persoane se află acum pe aeroportul Boryspil din Kiev, organizând filtre menite să îi împiedice pe aliații lui Ianukovici să părăsească țara, anunță EuroMaidan PR pe Twitter.

UPDATE 13:40 Rusia va majora taxele vamale pentru importurile de produse din Ucraina în cazul în care Kievul decide apropierea țării de Uniunea Europeană, avertizează ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev, citat de AFP. CITEȘTE ȘTIREA COMPLETĂ AICI

UPDATE 12:54 Fostul ministru de Externe Mircea Geoană susține că, alături de troika Germania-Franța-Polonia, la Kiev ar fi trebuit să fie prezentă și România. Ce a lipsit politicii externe a României în cazul crizei din Ucraina citește aici

UPDATE 12:10 La fel ca reședința din Majighiria, casa lui Ianukovici din Crimeea a fost deschisă publicului, anunță postul Channel 4. Vedeți AICI imagini din reședința prezidențială din Kiev

:

UPDATE 11:49 Comuniștii nu vor participa la votul privind formarea unei coaliții, refuzând formarea unui nou guvern, a declarat deputatul Adam Martiniuk din cadrul grupului parlamentar al Partidului Comunist din Ucraina, relatează agenția rusă Itar-Tass în pagina electronică.

UPDATE 11:15 Ucraina are nevoie de suma de 35 de miliarde de dolari în următorii doi ani și solicită organizarea unei conferințe internaționale a donatorilor în acest sens, a anunțat luni ministrul interimar al Finanțelor Iuri Kolobov, relatează AFP. „Suma unui ajutor macroeconomic de care Ucraina are nevoie poate atinge 35 miliarde de dolari în perioada 2014-2015”, a anunțat Kolobov, citat într-un comunicat. CITEȘTE ȘTIREA INTEGRALĂ AICI

CRONOLOGIE EVENIMENTE UCRAINA

MARȚI, 18 FEBRUARIE:

– Un marș la care participă peste 20.000 de manifestanți proeuropeni degenerează în confruntări cu forțele de ordine în apropierea Parlamentului, unde urma să fie dezbătută o reformă constituțională vizând limitarea puterilor președintelui.

– Forțe antirevoltă din cadrul Berkut, precedate de vehicule blindate echipate cu tunuri de apă, lansează un asalt cu scopul de evacua, seara, mii de contestatari adunați în Piața Independenței (Maidan), ocupată de trei luni.

– La Liov (vest), aproximativ 5.000 de manifestanți preiau controlul asupra unor clădiri oficiale și depozite de armament.

MIERCURI, 19 FEBRUARIE:

– După o noapte de violențe, manifestanți și polițiști se înfruntă la Maidan.

– O serie de țări europene reclamă sancțiuni împotriva celor care se fac vinovați de reprimare, Parisul și Berlinul condamnă „acte incalificabile și inadmisibile”.

ONU îndeamnă la efectuarea unei „anchete urgente și independente”, NATO amenință că va revizui cooperarea cu Kievul.

– În urma unei reuniuni cu opoziția, președintele Viktor Ianukovici anunță, seara, un „armistițiu”. Bilanțul confruntărilor, începând de marți, se ridică la 26 de morți, inclusiv zece polițiști.

JOI, 20 FEBRUARIE:

– Sute de manifestanți radicali atacă, dimineața, un cordon de polițiști, la Maidan, reluând controlul asupra pieței. Forțele de ordine ripostează deschizând focul, cu gloanțe reale.

– Primarul Kievului, urmat de 12 deputați, părăsesc partidul la putere în semn de protest față de „baia de sânge”, violențele soldându-se cu cel puțin 60 de morți, potrivit opoziției.

– La Bruxelles, miniștrii de Externe UE au ajuns, seara, într-o reuniune de criză, la un acord asupra unor sancțiuni țintite, prin care să nu se acorde vize „celor care sunt pătați de sânge”, în Ucraina, și să le fie blocate averile. Washingtonul amenință, Ottawa extinde sancțiunile.

– Trei miniștri de Externe – din Franța, Polonia și Germania – se întâlnesc în mai multe rânduri cu Ianukovici și lideri ai opoziției. Negocierile se prelungesc în noaptea de joi spre vineri, în prezența reprezentantului Kremlinului.

VINERI, 21 FEBRUARIE:

– Cu puțin înainte de ora locală 16.00 (și ora României), președintele Ianukovici și oficialii opoziției semnează, în prezența mediatorilor europeni, un acord privind o ieșire din criză, care oferă concesii majore opoziției, inclusiv alegeri prezidențiale anticipate în decembrie, formarea unui guvern de coaliție în zece zile și o reformă constituțională până la alegeri.

– Deputații dezbat o reformă constituțională care reduce puterile președintelui.

– Adjunctul șefului Statului Major al armatei demisionează în semn de protest față de tentative de implicare a armatei în conflict.

SÂMBĂTĂ, 22 FEBRUARIE:

– Parlamentul adoptă o rezoluție privind „eliberarea imediată” a opozantei Iulia Timoșenko. După ce este eliberată, ea pleacă spre Maidan, la Kiev. „Dictatura s-a prăbușit”, proclamă fostul premier pe site-ul formațiunii sale.

– Președintele Viktor Ianukovici dă asigurări că nu demisionează și denunță o „lovitură de stat”. El este suținut imediat de Rusia. Președintele Parlamentului anunță, câteva ore mai târziu, că Ianukovici a încercat să părăsească țara, cu destinația Moscova, dar că a fost împiedicat. El s-ar afla în regiunea Donețk (est).

– Deputații stabilesc pentru 25 mai data alegerilor prezidențiale anticipate, destituindu-l, de facto, pe Victor Ianukovici, din funcție. „Președintele Ianukovici nu-și mai îndeplinește funcțiile”, se precizează în rezoluția respectivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer