(P) România intră în familia rețelelor europene de dezvoltare rurală

(P) România intră în familia rețelelor europene de dezvoltare rurală
Publicat: 22/03/2012, 18:42
Actualizat: 12/03/2013, 04:12
Doamnă Viviana Vasile, sunteți șefa proiectului „Înființarea și Sprijinirea Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală”, proiect lansat recent de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ce este Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală?
Viviana Vasile: Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală este nu numai o obligație europeană asumată de statul român, ci și o șansă de a îmbunătăți situația economico-socială a mediului rural și de a promova un alt stil de guvernanță locală. Proiectul este derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, beneficiind de fonduri europene și de o cofinanțare de la bugetul de stat.
Rețeaua românească face parte din familia europeană a rețelelor de dezvoltare rurală, solicitate de Comisia Europeană prin regulamentul de dezvoltare rurală. Este cel mai nou membru al acestei mari familii europene, însă acest lucru nu înseamnă că suntem o Cenușăreasă, ci poate constitui un avantaj, pentru că beneficiem de experiența celorlalți, ne putem inspira din munca lor, iar membrii rețelei noastre au ocazia de a intra în contact cu entități similare din alte state, învățând din pașii parcurși de acestea.
Cine sunt membrii acestei Rețele și ce veți face pentru ei, prin acest proiect?
Viviana Vasile: Membri ai Rețelei pot fi toți actorii din spațiul rural, adică toți cei implicați în dezvoltare rurală: fermieri, asociații de producători, instituții publice, organizații neguvernamentale, institute de cercetare, muzee, universități și alte entități. Ca membri ai Rețelei, aceștia primesc informații despre Politica Agricolă Comună, despre politici de dezvoltare rurală, servicii de consiliere, instruire și consultanță. Ei participă la schimbul de idei și bune practici, învățând și inspirându-se unii de la alții, cooperând și găsind soluții de rezolvare a unor probleme comune. În momentul de față, Rețeaua românească are peste 500 de membri.
Ce urmăriți să obțineți prin aceste activități de consiliere, de informare și de consultanță? Care este scopul proiectului?
Viviana Vasile: România are ca principal obiectiv absorbția fondurilor europene de către beneficiari bine informați cu privire la tot ceea ce înseamnă obținerea acestor finanțări și implementarea proiectelor. Buna absorbție de până acum a fondurilor disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală ne arată că beneficiarii au fost informați și extrem de interesați să acceseze astfel de finanțări. Cu toate acestea, o parte dintre ei s-au lovit de diverse probleme în implementare. Poate că nu au fost conștienți de la bun început ce înseamnă managementul proiectelor cu finanțare europeană. Rețeaua urmărește tocmai acest lucru: să aducă un plus de informații care să-i ajute pe beneficiari să conștientizeze mai bine atât beneficiile unor finanțări europene, cât și responsabilitățile care derivă din obținerea acestora.
Spuneați că proiectul urmărește și promovarea unui alt stil de guvernanță locală. La ce vă referiți, mai exact?
Viviana Vasile: Este vorba despre abordarea de jos în sus a luării deciziilor, abordare pe care Uniunea Europeană dorește să pună accentul în perioada următoare de programare. În acest sens, prin proiectul pe care îl derulăm, vom sprijini în mod special Grupurile de Acțiune Locală (GAL) pentru a-și pune în aplicare strategiile de dezvoltare locală care beneficiază de finanțare europeană. În momentul de față, aceste grupuri, care reprezintă în esență parteneriate public-private, sunt o noutate pentru România, dar în anii următori vor avea un rol din ce în ce mai însemnat, pentru că vor putea contribui la rezolvarea unor probleme identificate pe plan local, accesând totodată mai multe fonduri europene. În acest sens, decizia de a finanța sau nu un proiect nu va mai fi exclusiv sarcina autorităților centrale. Unele inițiative cu impact local vor putea fi finanțate prin decizia acestor grupuri. În România există acum 81 de astfel de grupuri care au semnat contracte de finanțare pentru strategiile lor de dezvoltare locală, dar anul acesta ne așteptăm ca numărul lor să se dubleze.
Proiectul este implementat de o firmă din Spania. Ce ne puteți spune despre experiența acesteia în domeniul dezvoltării rurale?
Viviana Vasile: Proiectul, care va dura până la sfârșitul lui 2015, este implementat de firma spaniolă Innovacion y Desarrollo Local S.L. (IDEL), câștigătoarea licitației organizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Firma are experiență în domeniul dezvoltării rurale. În Spania, IDEL a sprijinit grupurile de acțiune locală în implementarea strategiilor lor de dezvoltare locală. În timp, grupurile de acțiune locală au devenit organizații credibile în comunitățile pe care le reprezintă.
Ce ne puteți spune despre echipa proiectului? Câți oameni lucrează pentru Rețea?
Viviana Vasile: Proiectul se derulează prin Unitatea de Sprijin a Rețelei, o structură cu un birou central la București și opt birouri regionale. În cadrul acestei structuri lucrează 54 de oameni specializați în diverse domenii, de la instruire la informare, de la activități de bune practici la promovare și consiliere. Birouri regionale sunt deschise la Brăila, Craiova, Târgu Mureș, Târgoviște, Iași, Timișoara, Zalău și București.
Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ