ANAF-ule care bagi spaima în șaormerii, dar la sfințiile lor și la casele cu turnulețe ai curaj să mergi? Dar la șefii tăi din Parlament și din Guvern?

ANAF-ule care bagi spaima în șaormerii, dar la sfințiile lor și la casele cu turnulețe ai curaj să mergi? Dar la șefii tăi din Parlament și din Guvern?
Publicat: 04/05/2015, 21:27

Reacțiile după weekendul de foc al inspectorilor de la Antifraudă pe litoral nu s-au lăsat așteptate pe rețelele de socializare. „Bravo ANAF”, „Respect!”, „Felicitări. Cât mai multe controale”, dar și „Ceva de la Salam și Guță impozitați și voi?” „Pe când un control la rromii cu zeci de palate cu turnulețe? Aaaaa da, acolo nu îndrăzniți să mergeți”, „Sau la superiorii voștri de prin Senat, Camera Deputaților, partidele politice? Astea-s întrebări retorice, știm răspunsul”.

Da, se face evaziune și la xerox, la șaormerii, la cofetării, sau la localurile de pe litoral. Dar nu din cauza lor bugetul de stat încasează doar jumătate din TVA-ul ce ar trebui încasat. Nu din cauza lor evaziunea fiscală a ajuns în 2013 la 16,2% din PIB.

Marii rechini sunt bine mersi în altă parte. Își râd în barbă urmărind șirurile de mașini Antifraudă defilând pe autostradă și echipele de câte 4-5 inspectori cu caschete de la Antifraudă luând cu asalt șaormeriile din Vama Veche. Grangurii lucrează cu alte rețete și alte rețele: rambursări ilegale de TVA, contrabandă cu țigarete și produse petroliere, evită cu grație plățile accizelor la alcool. Numai pierderile la bugetul de stat din comerțul ilegal cu țigări depășesc anual 600 de milioane de euro.

Ce ziceți și de rețeaua compensărilor, rețeaua politicianul, rețeaua fierului vechi? Dar rețeaua exportului fictiv de băuturi alcoolice vă spune ceva? Firme fantomă „exportă” în țări vecine cisterne încărcate cu apă, pe post de alcool, și apoi se duc și își iau pe tavă TVA-ul înapoi de la stat, cu complicitatea unor funcționari publici. Evaziunea fiscală în sectorul băuturilor alcoolice trece de 1,2 miliarde de euro.

Sau poate își bagă cineva nasul, cu smerenie, și la biserici, acest subiect tabu, cu conotații electorale, și de care nimeni nu are curaj să se lege? Cât de fiscalizate sunt sumele strânse din serviciile religioase și din vânzarea de obiecte de cult? Numai din „contribuția la biserică” se strâng anual de la credincioși peste 100 de milioane de euro, presupunând că doar 6 milioane de familii plătesc, în medie, câte 80 de lei. Este fiscalizată această sumă? Sfântul ANAF are curaj să facă vizite sfinților părinți cu limuzine și vile impunătoare? Cel mai mare cult din România are circa 15.000 de lăcașuri de cult.

În rest, despre controalele Fiscului numai de bine.

Ultimă oră. Citesc un nou mesaj pe Facebook de la ANAF în care acuză „dezinformări ce îmbracă tot mai des haina populismului” din partea celor care scriu că ANAF „omoară” micul comerciant, în loc să se ducă la marii evazioniști. Și chemarea: ” Respectați adevărul și pe români!”

„Rapoartele privind combaterea marii evaziuni au fost făcute publice în repetate rânduri, iar cei care astăzi n-au nici o reținere în a manipula opinia publică le cunosc”, scrie în postarea PR-ului ANAF. Sunt înșirate apoi rezultatele din 2014, „cele mai bune de la înființarea Agenției”.

Este adevărat. În comunicatele ANAF se arată că în primele două luni din 2015 procentajul dosarelor cu prejudicii de peste un milion de euro a reprezentat 87% din total sesizări penale înaintate organelor de anchetă. La fel și cele din 2014, când 90% dintre cazurile instrumentate de Direcția Antifraudă au vizat prejudicii de peste un milion de euro/dosar. Gata. De acum vom avea autostrăzi, bolnavii de cancer nu vor mai muri în așteptarea medicamentelor gratuite la care au dreptul, suferinzii nu vor mai aștepta 3 luni să își poată face un RMN compensat și nu vor mai sta în spitale câte doi într-un pat. Vom avea cele mai bune 100 de universități din lume, dotate cu tehnologii de ultimă oră, iar școlile nu vor mai arunca pe piață analfabeți. Încasările din TVA la bugetul de stat vor exploda, iar Guvernul va majora alocațiile pentru copii, bugetarii vor avea salarii ca în Vest, iar pensionarii vor pleca în fiecare vară în concedii în străinătate.

Dar lucrurile, timid, au început să se miște, însă prea în direcțiile previzibile, prea în manieră pompieristică, trădând o amplă acțiune de PR, fără deranjarea marilor rețele de evaziune și de contrabandă din România. În plus, nimic nu ne garantează că sumele recuperate nu vor fi risipite ca toți banii care dispar în gaura neagră a bugetului.

Deocamdată nimic despre casele cu turnulețe și fiscalizarea tuturor veniturilor bisericii.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
O tânără care a dispărut acum 11 ani a fost găsită împreună cu iubitul în...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Pepe aruncă bomba după divorţul de Raluca Pastramă: ”Mă însor din nou”
Horoscop 13 iunie 2021. Zodia care are probleme în familie, cineva va suferi
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Veste ȘOC în România: Cunoscuta jurnalistă A MURIT după un accident vascular
America e în stare de ȘOC: Este tot mai umilită pe scena mondială!
Bomba din filmele pentru adulți. Theo Rose a făcut marea dezvăluire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...