ANAF-ule care bagi spaima în șaormerii, dar la sfințiile lor și la casele cu turnulețe ai curaj să mergi? Dar la șefii tăi din Parlament și din Guvern?

ANAF-ule care bagi spaima în șaormerii, dar la sfințiile lor și la casele cu turnulețe ai curaj să mergi? Dar la șefii tăi din Parlament și din Guvern?
Publicat: 04/05/2015, 21:27

Reacțiile după weekendul de foc al inspectorilor de la Antifraudă pe litoral nu s-au lăsat așteptate pe rețelele de socializare. „Bravo ANAF”, „Respect!”, „Felicitări. Cât mai multe controale”, dar și „Ceva de la Salam și Guță impozitați și voi?” „Pe când un control la rromii cu zeci de palate cu turnulețe? Aaaaa da, acolo nu îndrăzniți să mergeți”, „Sau la superiorii voștri de prin Senat, Camera Deputaților, partidele politice? Astea-s întrebări retorice, știm răspunsul”.

Da, se face evaziune și la xerox, la șaormerii, la cofetării, sau la localurile de pe litoral. Dar nu din cauza lor bugetul de stat încasează doar jumătate din TVA-ul ce ar trebui încasat. Nu din cauza lor evaziunea fiscală a ajuns în 2013 la 16,2% din PIB.

Marii rechini sunt bine mersi în altă parte. Își râd în barbă urmărind șirurile de mașini Antifraudă defilând pe autostradă și echipele de câte 4-5 inspectori cu caschete de la Antifraudă luând cu asalt șaormeriile din Vama Veche. Grangurii lucrează cu alte rețete și alte rețele: rambursări ilegale de TVA, contrabandă cu țigarete și produse petroliere, evită cu grație plățile accizelor la alcool. Numai pierderile la bugetul de stat din comerțul ilegal cu țigări depășesc anual 600 de milioane de euro.

Ce ziceți și de rețeaua compensărilor, rețeaua politicianul, rețeaua fierului vechi? Dar rețeaua exportului fictiv de băuturi alcoolice vă spune ceva? Firme fantomă „exportă” în țări vecine cisterne încărcate cu apă, pe post de alcool, și apoi se duc și își iau pe tavă TVA-ul înapoi de la stat, cu complicitatea unor funcționari publici. Evaziunea fiscală în sectorul băuturilor alcoolice trece de 1,2 miliarde de euro.

Sau poate își bagă cineva nasul, cu smerenie, și la biserici, acest subiect tabu, cu conotații electorale, și de care nimeni nu are curaj să se lege? Cât de fiscalizate sunt sumele strânse din serviciile religioase și din vânzarea de obiecte de cult? Numai din „contribuția la biserică” se strâng anual de la credincioși peste 100 de milioane de euro, presupunând că doar 6 milioane de familii plătesc, în medie, câte 80 de lei. Este fiscalizată această sumă? Sfântul ANAF are curaj să facă vizite sfinților părinți cu limuzine și vile impunătoare? Cel mai mare cult din România are circa 15.000 de lăcașuri de cult.

În rest, despre controalele Fiscului numai de bine.

Ultimă oră. Citesc un nou mesaj pe Facebook de la ANAF în care acuză „dezinformări ce îmbracă tot mai des haina populismului” din partea celor care scriu că ANAF „omoară” micul comerciant, în loc să se ducă la marii evazioniști. Și chemarea: ” Respectați adevărul și pe români!”

„Rapoartele privind combaterea marii evaziuni au fost făcute publice în repetate rânduri, iar cei care astăzi n-au nici o reținere în a manipula opinia publică le cunosc”, scrie în postarea PR-ului ANAF. Sunt înșirate apoi rezultatele din 2014, „cele mai bune de la înființarea Agenției”.

Este adevărat. În comunicatele ANAF se arată că în primele două luni din 2015 procentajul dosarelor cu prejudicii de peste un milion de euro a reprezentat 87% din total sesizări penale înaintate organelor de anchetă. La fel și cele din 2014, când 90% dintre cazurile instrumentate de Direcția Antifraudă au vizat prejudicii de peste un milion de euro/dosar. Gata. De acum vom avea autostrăzi, bolnavii de cancer nu vor mai muri în așteptarea medicamentelor gratuite la care au dreptul, suferinzii nu vor mai aștepta 3 luni să își poată face un RMN compensat și nu vor mai sta în spitale câte doi într-un pat. Vom avea cele mai bune 100 de universități din lume, dotate cu tehnologii de ultimă oră, iar școlile nu vor mai arunca pe piață analfabeți. Încasările din TVA la bugetul de stat vor exploda, iar Guvernul va majora alocațiile pentru copii, bugetarii vor avea salarii ca în Vest, iar pensionarii vor pleca în fiecare vară în concedii în străinătate.

Dar lucrurile, timid, au început să se miște, însă prea în direcțiile previzibile, prea în manieră pompieristică, trădând o amplă acțiune de PR, fără deranjarea marilor rețele de evaziune și de contrabandă din România. În plus, nimic nu ne garantează că sumele recuperate nu vor fi risipite ca toți banii care dispar în gaura neagră a bugetului.

Deocamdată nimic despre casele cu turnulețe și fiscalizarea tuturor veniturilor bisericii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE MOBILE. Ordinul de la UE a devenit deja...
Câinii și pisicile vă pot ucide. Alertă pentru proprietarii de animale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea