Cabala bogaților. David Rockefeller și Lady Macbeth a iranienilor

Cabala bogaților. David Rockefeller și Lady Macbeth a iranienilor
Publicat: 21/03/2017, 22:02

Încerc s-o dezgrop de sub teoriile conspirației, s-o curăț, istorisind-o, de păienjenișul bârfelor orientale și de zgura zvonisticii occidentale.

Prințesa Ashraf Pahlavi, sora geamănă a șahinșahului („regelui regilor”) Muhammed Reza, a murit anul trecut în ianuarie la Monte Carlo. Avea doar 96 de ani. Nu se mai deplasa de ceva vreme între reședințele sale din New York, apartamentul din Paris, de pe Avenue Montaigne, și vila de pe Coasta de Azur. O năpădise uitarea în formă clinică. Prietenul său, David Rockefeller, care s-a stins ieri, la 101 ani, n-a fost dăruit cu acest noroc, deși ar fi avut mult mai mult de uitat decât prințesa Ashraf.

Presa anglo-saxonă a poreclit-o malițios „Lady Macbeth”, cea franceză a alintat-o „Pantera neagră”. Asta i-a plăcut: „Trebuie să recunosc că îmi place numele și în anumite privințe mi se asortează. La fel ca al panterei, caracterul meu e tumultos, rebel, încrezător în propriile forțe. Adesea, doar printr-un efort intens îmi mențin rezerva și calmul în public. De fapt, însă, îmi doresc uneori să fiu înarmată cu ghearele panterei, ca să-i pot ataca pe dușmanii țării mele”. Poate fi crezută pe cuvânt – cele câteva interviuri pe care le-a acordat au fost un… regal de nonconformism temperamental: „Nu-mi pasă când voi muri. Când mori, mori. Ceea ce nu vreau e să mor în patul meu. Să fiu ucisă într-un accident sau împușcată – sunt modurile mele preferate de a muri”. Ghinion: a murit în patul ei, în somn.

De ce nu i-a ascultat dorința Cel de Sus? Fiindcă Îl sfidase, din dragoste fanatică față de regalul ei frate, născut cu cinci ore mai devreme: „Întotdeauna, centrul existenței mele a fost – este! – Muhammed Reza Pahlavi. Unii oamenii se închină lui Dumnezeu. Eu mă închin fratelui meu”. În asta constă împlinirea și ratarea propriei existențe – „chipurile” din oglinda memoriilor sale a fost unul singur, ea și geamănul, un tot de ambiție și putere. Ea, prințesa Ashraf, l-a repus pe tron, după ce șahinșahul fugise în grabă, pilotându-și propriul avion, cum se va întâmpla și la ultimul exil, înspăimântat de mișcările de stradă. Ce strigau oamenii, în afară de lozinci anti-dinastice? „Petrolul e libertatea noastră!”, iar petrolul era supt de britanici. Prim ministrul ales democratic a aplicat decizia Parlamentului și l-a naționalizat. Prințesa-pereche l-a îndepărtat, în 1953, pe înțeleptul, neînfricatul premier Muhammad Mussadeq (cel care a condus țara întins pe canapea), cu ajutorul serviciilor secrete americane și britanice. Acțiunea CIA și MI6 s-a numit „Operațiunea Ajax” și a fost coordonată de Kermit Roosevelt („Mister Iran”), nepotul președintelui cu patru mandate.

Atunci, în 1953, când l-a adus înapoi pe Tronul Păunului, oamenii au fost convinși că Ashraf e geniul rău al lui Muhammed Reza.

În jurul prințesei s-au țesut atâtea mituri, încât e greu să aduni așchiile adevărului de sub trunchiul minciunii. I-a trăit domnia, l-a trăit pe fratele său până în ultima clipă, care a venit repede după ce Revoluția Islamică l-a măturat de la putere.

Dar povestea abia începe: în martie 1979, la aproape trei luni după ce fostul rege al regilor, conducându-și avionul, a luat drumul exilului (mai întâi spre Egipt, apoi în Maroc), David Rockefeller, președintele băncii Chase Manhattan, s-a înființat în apartamentele din East Side ale prințesei Ashraf. Îl chemase ca să-l roage să-i întoarcă un bine…

(Va urma)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Regele Charles a vizitat un centru de tratare a cancerului din Londra