Cabala bogaților. Șah mat („regele e mort”)!

Cabala bogaților. Șah mat (regele e mort)!
Publicat: 22/03/2017, 19:28

16 ianuarie, ora 12.30, aeroportul Mehraban din Tehran. Șahinșahul se pregătește de plecare. Sărută Coranul, apoi un ofițer dintre cei care îl însoțesc ridică deasupra capului Cartea, ca ultimul monarh al Iranului să treacă pe sub ea, așa cum cere tradiția. Muhammed Reza se așază la manșa avionului personal. Plânge. În buzunar vestonului ține o punguță cu pământ. Două avioane de vânătoare îl escortează până la graniță.

… În ziua când prințesa Ashraf l-a chemat pe David Rockefeller în apartamentele ei din Upper East Side, pe 23 martie 1979, era disperată. Numeroșii prieteni ai petrolului iranian refuzau să-i primească fratele, de teama regimului ayatollahilor care se instaura și care îi ceruse deja extrădarea. Președintele Anwar El Sadat (cel care urma să moară asasinat în octombrie 1981) avusese curajul să-l primească, dar – presat de organizațiile islamiste – a trebuit să-l roage, după o săptămână, să-și găsească alt adăpost. L-a primit regele Marocului, pentru câteva zile, mutându-l din Marrakesh la Rabat și apoi la Dar es Salaam. Șahinșahul era însoțit de împărăteasa Farah și puțini știau că suferă de cancer în fază terminală.

În seara aceea de 23 martie, din New York, geamăna regelui regilor l-a implorat pe David Rockefeller, care făcuse (încă o) avere de pe urma tranzacțiilor cu Iranul, să-i ajute fratele: „Nu are unde să plece, nu are unde să se întoarcă!”. L-a rugat să-i vorbească președintelui Jimmy Carter (invenția Trilateralei, adus la putere de Rockefeller) – ca să-i permită intrarea în Statele Unite și tratamentul într-un spital american, ceea ce inițial Carter refuzase.

David Rockefeller explică, în cartea sa de memorii, „poziția dificilă” în care l-a pus atunci prințesa. (Erau săptămânile când oficialii de la Tehran îi cereau băncii sale, Chase Manhattan, să restituie depozitele fostului șahinșah, pe care le evaluaseră la zeci de miliarde). Notează cu incredibilă răceală: „Nimic din relația mea anterioară cu șahul nu fusese de natură să mă facă să mă simt foarte obligat față de el. N-a fost niciodată un prieten față de care să am o datorie personală, și nici relația lui cu banca n-a fost una care să justifice să-mi asum riscuri personale în numele lui. Într-adevăr, ar fi putut exista repercusiuni severe asupra Chase Manhattan, dacă autoritățile iraniene ar ajuns la concluzia că am fost de prea mare ajutor șahului și familiei sale”. S-a lăsat în cele din urmă înduplecat (un merit enorm îi revine colaboratorului său apropiat, Henry Kissinger).

Președintele Carter ezita însă să-și ajute fostul aliat strategic. Intuia perfect că, dacă îi va îngădui să intre pe teritoriul Statelor Unite, represaliile Tehranului nu vor întârzia să apară, iar primii vizați vor fi cetățenii americani din Iran.

Convorbirea prințesei Asharf cu David Rockefeller a fost preludiul așa-numitei crize a ostaticilor.

Muhammed Reza a intrat, în sfârșit, în America, după ce a mai bântuit, până pe 20 octombrie, te miri pe unde (Kissinger îl poreclise „Olandezul zburător”). Și n-a stat mult, destul însă ca grup de tineri fanatici bine coordonați să ocupe ambasada Statelor Unite din Tehran și să ia 52 de ostatici.

Șahinșahul n-a supraviețuit eliberării ostaticilor. A mai hălăduit prin lume, până când tot președintele Sadat l-a primit din nou. A murit, pe 27 iulie 1980, la ora 9.45, în spitalul militar din Cairo. Împărăteasa Farah i-a scos de sub pernă punguța cu pământ…

(Va urma)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...