Califul Invizibil a murit din nou

Califul Invizibil a murit din nou
Publicat: 12/10/2015, 20:54

Numai în 2015 Abu Bakr al-Baghdadi a mai fost omorât cel puțin o dată – în aprilie, la 300 kilometri vest de Mosul, la al-Baaj, în regiunea Ninive, lângă granița cu Siria. S-a spus atunci că unul dintre locotenenții săi, fostul profesor de fizică Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli, pe numele său de război Abu Ala al-Afri, i-a și luat locul. O lună mai târziu, coaliția condusă de Statele Unite comunica presei că l-a ucis și pe Al-Afri, într-un bombardament la Tal Afar, în nord-vestul Irakului (ceea ce rețelele de socializare ale ISIS confirmă).

În septembrie și apoi în octombrie anul trecut, Abu Bakr al-Baghdadi, zis Califul Invizibil, fusese ucis tot în bombardamente ale coaliției, ultima oară în regiunea Anbar, tot la granița cu Siria.

Ce nu înțelege propaganda anti-Isis (meșteșug de amatori inimoși și bine intenționați, comparativ cu propaganda Statului Islamic – de un sinistru profesionalism) este că nu contează dacă al-Bagdadi trăiește sau moare. Dacă trăiește, o face oricum într-o discreție absolută (singura greșeală a fost iulie 2014, când a spiciuit la Marea Moschee din Mosul, prezentându-se drept Califul Ibrahim, uitând să-și scoată însă Rolexul de la mână), dacă moare, va fi un shahid, un martir.

Cine e omul acesta fără calități, fără carismă, pus să conducă cea mai sinistră organizație teroristă din câte cunoaște lumea modernă? Începem de la nume – în arabă, spre deosebire de română, numele unui personaj dă informații prețioase.

Adevăratul său nume e Ibrahim ibn Awwad al-Badri al-Samarrai, adică Ibrahim, fiul lui Awwad, Minunatul, din Samarra (oraș pe malul de est al Tigrului, la 125 de kilometri nord de Bagdad). Numele de război e Abu Bakr al-Baghdadi („Bagdadianul” e o impostură necesară), la care a adăugat, de când s-a declarat Calif, al-Qurashi al-Husseini, adică descendent al Profetului (din neamul quraishiților ), prin nepotul lui Muhammad, fiul lui Ali, al patrulea Calif Bine Ghidat. (Al-Huseeini e un nume menit să atragă atenția șiiților și să-l legitimeze în fața lor).

Califul Ibrahim e un personaj minuțios construit, ca și ideea genială a Califatului (care, la început, multor cunoscători în ale Islamului li s-a părut o prostie), singura capabilă să ofere un crez politico-religios zecilor de mii de luptători jihadiști care formează oastea lui al-Baghdadi, dar și tinerilor occidentali, lipsiți de ideal, care i se alătură în această aventură exotică, purtată cu arme sofisticate și cu execuții de o teatralitate menită să le excite creierul reptilian. Pentru acești tineri occidentali, vorbitori de engleză, ISIS a creat Batalionul Anwar al-Awlaqi (din care face parte și sceleratul poreclit Jihadi John din clipurile cu decapitări), numit astfel în cinstea răposatului Anwar al-Awlaki, histrionicul cleric extremist american de origine yemenită, recrutor de jihadiști. Batalionul produce majoritatea atentatorilor sinucigași și a călăilor Califatului – punându-li-se astfel loialitatea la încercare.

Creierul lui al-Baghdadi – un fost colonelul irakian, Samir Abd Muhammad al-Khlifawi, din Serviciile Secrete ale lui Saddam Hussein – a gândit proiectul Califatului, de la cucerirea de teritorii la administrarea acestora, stabilindu-și statul major la nord de Alep, în Tell Rifaat, unde a și fost ucis… din greșeală, în ianuarie anul trecut.

Al-Khlifawi – un maestru al răului absolut, pe care istoria îl ascunde îndărătul fantoșei sângeroase numite Abu Bakr al-Baghdadi al-Qurashi al-Husseini.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Manechinul a vrut să atragă atenția burlacilor milionari de la Miami și a apărut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ