Când aleșii se apără de alegători: încă un zid în jurul Casei Poporului

Când aleșii se apără de alegători: încă un zid în jurul Casei Poporului
Publicat: 23/01/2013, 01:39
Actualizat: 15/07/2016, 00:01

Reprezentarea trebuie omenită și le plătim aleșilor noștri salarii; nu-i frumos să fim reprezentanți de niște coate-goale, de niște neica nimeni și ca atare îi îmbrăcăm, îi hrănim, îi tundem, le tăiem părul din nas, îi ținem la hotel, le mânjim untul pe pâinea prăjită dimineața și le sorbim și noi, flămânzi de bine, aburii cafelei preț de un milion de euro; le frapăm șampania, le încercăm hârtia igienică, cu obrazul, să nu-i deranjeze la buci; le plătim benzina, ca să mai vină să ne vadă „în teritoriu” – să ne adune, ca pe oile rătăcite -, măcar o dată-n an cum vine părintele cu botezul; le plătim kerosenul să arate lumii-ntregi că semănăm și noi a oameni – că vorbim, că râdem, că gesticulăm.

Și ei ce fac de o lună, de când i-am ales să ne reprezinte? Se luptă ca chiorii pe Podul Calicilor; dar nu pentru noi, ci pentru propriile burți; se tăvălesc, mărunt, după fiecare băncuță rostogolită pe sub „scaunele” îmbrăcate în piele de vițel, ca mafoamea la câte-o deschidere de mall; nu le e rușine, nu le e greață, n-au vertij; își împart portofolii, funcții, bani; le pute tot ce i-ar împiedica să se căpătuiască definitiv, ANI, DNA, CSM, CNA; nu le mai place democrația. Vor să fie safe, de neatins, de neoprit.

În consecință, cele două camere ale Parlamentului, burdușite cu personaje rupte definitiv de realitate, și-au modificat statutele și s-au pus la adăpost.

Vă mai amintiți protocolul semnat de liderii USL cu staff-ul „societății civile” a „comandantului” Dogaru? Dacă nu, atrag atenția că unul dintre puncte se referea la desființarea ANI. Ce a făcut majoritatea parlamentară, astăzi, votând noul „Statut al deputaților și senatorilor”, așa cum a fost el amendat de liberalul Tudor Chiuariu? A „desființat” ANI; l-a lăsat fără obiectul muncii.

Pentru că, dacă pe stil vechi, mandatul alesului incompatibil înceta în termen de 15 zile de la depunerea, în Parlament, a raportului ANI – în măsura în care acesta nu era atacat, în justiție, de preopinent -, de astăzi, rapotul cu pricina poate să zacă în sertarele șefilor de Camere până la calendele grecești și, odată cu el, onor alesul nostru incompatibil, în jilțul său de piele. Iată ce spune textul adoptat: „Încetarea mandatului de deputat și senator datorată incompatibilității are loc (…) la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se respinge contestația la raportul Agenției Naționale de Integritate prin care s-a constatat incompatibilitatea”. Adică niciodată, dacă alesului nostru nu-i va trece prin cap să atace, de-a lungul întregii legislaturi, raportul ANI, indiferent de minciunile sfruntate pe care ni le administrează unii dintre parlamentarii-juriști.

La fel de tare ne aburesc reprezentanții noștri în privința „superimunității”. Ei susțin că „imunitatea nu acționează decât în cazul declarațiilor politice”, iar ceea ce numim noi, alegătorii, „superimunitate” este doar „o cădere de acord asupra gravității unor elemente juridice, care pot conduce la reținerea, arestarea preventivă și percheziția” alesului.
Iată ce spune textul noului statut: „Cererea de reținere, arestare sau percheziție a deputatului ori a senatorului se adresează de către ministrul Justiției președintelui Camerei din care deputatul sau senatorul face parte, pentru a fi supusă aprobării plenului Camerei respective (…) Cererea trebuie să conțină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală și motivele concrete și temeinice, care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziției”.

În vechiul statut, nu scrie că Justiția trebuie să vină în Parlament cu acte justificative și – nu se știe de cine, considerate astfel -, „temeinice”, iar aleșii să-și dea cu părerea asupra „temeiniciei” și „concreteții” lor, putând refuza întreg demersul justiției.

Sigur, aceasta e doar o părere de alegător ignorant.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”