Cel mai bun guvern Ponta

Cel mai bun guvern Ponta
Publicat: 02/05/2012, 19:28
Actualizat: 03/05/2012, 15:14

Actualizare M-a sunat dr. Raed Arafat dorind să clarifice poziția d-sale în raport cu noul ministru al Sănătății, dl Vasile Cepoi. Dl Arafat consideră că dl Cepoi nu a participat la înlăturarea sa, în scandalul declanșat de președintele Băsescu. În perioada în care dl Cepoi a fost secretar de stat în minister, dl Arafat afirmă că au colaborat bine, că „dl Cepoi e un om cu care se poate discuta” și că întrevede o aceeași bună colaborare și în viitor.

Cum atitudinea d-lui Arafat este decisivă în această chestiune, o fac publică, cu acordul său.


Ca să înțelegem „filosofia” alcătuirii guvernului Ponta, trebuie să nu uităm vreo clipă care este scopul principal al acestui executiv: păstrarea, și, pe cât se poate, sporirea capitalului electoral al USL până în noiembrie. Prin urmare, miniștrii numiți nu sunt igași, lăzăroi, sau udre, sunt în general profesioniști verificați, persoane fără „cazier” în materie de corupție și clientelism, unele agreate și pe plan internațional.

Omul-cheie este Florin Georgescu, „împrumutat” de la BNR pentru 6 luni, finanțist redutabil, negociator dur și experimentat în relația cu FMI. El va fi „centura de siguranță” pentru măsurile de restituire a tăierilor salariale și de pensie către populație, esențiale pentru imaginea electorală a USL. Alte centuri de siguranță sunt Ioan Rus la Interne, profesionist serios, a mai ocupat acest post, Mariana Câmpeanu la Muncă, specialist în domeniu, fost ministru, Leonard Orban, păstrat la Afaceri Europene, Corneliu Dobrițoiu la Apărare, fost secretar de stat în MAPN, agreat de Washington, Dan Nica la Comunicații, inginer în branșă, a mai ocupat acest post.

Anunțarea guvernului Ponta în doar 4 zile este o performanță în materie de negociere internă a USL. Nu lipsită de tensiuni în culise. Semne ale acestor tensiuni sunt nominalizările ciudate ale lui Andrei Marga nu la Educație, ci la Externe, și Titus Corlățean, nu la Externe. În coada acestor rocade se află o anume Corina Dumitrescu, rector la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, plantată ministru al Educației. Nu cunosc persoana, dar nu dau doi bani pe profesorii și absolvenții de Facultăți „Creștine”, ca și cum restul instituțiilor de învățământ superior din România ar fi musulmane.

Stranie este și desemnarea lui Vasile Cepoi la Sănătate. Domnul acesta trebuia să-l facă uitat pe dr Raed Arafat, fiind reprezentantul reformei Băsescu în Sănătate, astă iarnă. Cepoi ministru al Sănătății e un soi de insultă la adresa Pieții Universității și a manifestărilor pro Arafat din Tg Mureș și alte orașe ale țării.

Dar pisica moartă de la poarta guvernului, pe care Victor Ponta o înghite coaptă, este un alt Victor, Alistar. Personaj dubios, unsuros, cu probleme de incompatibilitate, acest Alistar e numit ministru delegat, o funcție inventată pentru el, ocupându-se cu „strategii guvernamentale”. Compromisul gros făcut de V. Ponta mă face să mă gândesc la cum ar arăta un guvern Ponta după eventuala câștigare a alegerilor în noiembrie. Dacă acum cuvântul de ordine este „toleranță zero pentru corupție și clientelism”, căci USL are nevoie de voturi, atunci când vor avea puterea pe patru ani prin vot popular, Ponta și ai săi vor da măsura șulfăriei și combinagelii de care sunt capabili.

Dacă puterea în anii care urmează va fi a USL, s-ar putea să ne amintim cu nostalgie acest prim guvern Ponta ca fiind cel mai bun.

Tags:
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Adevărul șocant despre pensiile din România! Nu își închipuia nimeni: Vor primi sume infime
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...