Cel mai dezastruos ministru al Guvernului Ponta a trimis România în recesiune

Cel mai dezastruos ministru al Guvernului Ponta a trimis România în recesiune
Publicat: 18/08/2014, 09:53
Actualizat: 01/02/2019, 02:45

â–ºDegeaba și-a îmbunătățit România calificativul de țară, reintrând după șase ani în categoria investment grade.

â–ºDegeaba costurile de finanțare la care se împrumută România ca stat au atins cel mai scăzut nivel din istorie, ajungând la 2-3% la euro față de 6-8% acum 5 ani.

â–ºDegeaba au scăzut dobânzile la creditele în lei la 4-10%, nivel care se apropie de costul unei finanțări în euro (la creditele imobiliare dobânzile la lei sunt identice cu cele la euro).

â–ºDegeaba cursul este ținut pe loc ca să nu crească factura celor care au credite în valută, atât persoane fizice, cât și companii.

â–ºDegeaba au băncile bani pentru că nu au cui să îi dea.

â–ºDegeaba avem cel mai redus nivel al inflației poate din ultimii 50 de ani pentru că acest lucru nu mai ajută pe nimeni.

â–ºDegeaba are bugetul, și implicit guvernul, spațiu fiscal dacă nu știe și nu este în stare să îl folosească.

Toate aceste lucruri sunt degeaba pentru că cineva și-a bătut joc de ele, iar dacă ar fi să numim un responsabil care să îi cuprindă pe toți, acesta este Dan Șova, ministrul marilor proiecte.

Ceea ce nu va spune niciodată Liviu Voinea, ministrul bugetului, este că el nu a tăiat banii de investiții, ci pur și simplu ministerele, în special cele care au fost în responsabilitatea lui Dan Șova, nu au fost în stare să cheltuiască banii alocați. Și aici vorbim în mod special de infrastructură.

Dan Șova a trimis România în recesiune în trimestrul al doilea pentru că nu a fost în stare ca în 2013 să înceapă proiecte și să dea de lucru economiei. Dacă ar fi început proiect , poate 20.000 de oameniar fi avut ce să muncească, atât la autostrăzi sau drumuri, cât și pe orizontală.

Construcțiile au cel mai mare factor de multiplicare în economie. La un kilometru de autostradă nu lucrează efectiv numai 500 de oameni, ci poate un număr dublu în fabricile care furnizează materie primă.

Pentru că în 2012 a fost în campania electorală, iar în 2013 s-a plimbat pe la televizor, Dan Șova nu a pus nimic pe masă, ci chiar a mâncat din potențialul de creștere pentru viitor. Iar acest lucru s-a văzut în trimestrul întâi și în trimestrul doi din acest an, perioade care au fost cu minus în față. Conform ultimelor date statistice, trimestrul întâi a avut un minus de 0,2%, iar trimestrul doi minus 1%.

Nu știu dacă este un motiv de laudă atunci când premierul Ponta și ministrul bugetului Liviu Voinea spun că România a trecut de la 130 km pe oră la 100 , dar tot înainte merge.

Dan Șova este exemplul perfect al unui ministru și al unei guvernări care cred că lucrurile merg de la sine, numai din creșteri de pensii și salarii. Sunt foarte bune aceste lucruri, dar după un an încep să se epuizeze, pentru că nu vine nimic din spate să împingă economia înainte.

Pe Dan Șova nu cred că îl interesează că din cauza lui economia a pierdut cel puțin 20.000 de locuri de muncă. Și din acest motiv, această guvernare Ponta nu își va atinge obiectivul de a crea în patru ani cel puțin 400.000 de locuri de muncă, cum a promis în campania electorală.

Statul român a ajuns să se împrumute la cel mai scăzut nivel din toată istoria lui, atât la euro cât și la lei. Ministerul Finanțelor are bani, are investment grade, investitorii financiari stau la ușă și nu are ce să facă cu banii pentru că nu știe să facă proiecte și nici să le administreze. Este dramatic.

Din cauză că a avut cea mai mare scădere economică din Uniunea Europeană în trimestrul doi, România a intrat din nou în cadranul fierbinte cu semn de avertizare. În ochii investitorilor contează mai puțin că trimestru la trimestru creșterea economică a fost de 2,4% dacă în ultimul trimestru a avut scădere economică. Iar acest lucru nu-l realizează nici premierul Ponta, nici cel mai dezastruos ministru pe care l-a avut, Dan Șova.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Vaccinare obligatorie în România? Anunțul care zguduie toată țara. Ce se pregătește
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...