Cine plagiază ultimul stinge lumina

Cine plagiază ultimul stinge lumina
Publicat: 03/10/2016, 23:22
Actualizat: 09/10/2016, 13:35

Ei bine, Klaus Iohannis a ales să meargă la Universitatea de Vest, din Timișoara, ca să deschidă anul universitar 2016-2017.

Mă bag și eu, ca să-i sugerez președintelui să-i dea o primă consilierului care a propus Timișoara. Întrucât n-ar fi avut cum să găsească un oraș mai potrivit pentru un început de precampanie a unor alegeri care se vor desfășura, anul acesta, pe 11 decembrie, cu doar patru zile înainte de data la care a izbucnit Revoluția, chiar în orașul în discuție, abia votat Capitală Culturală Europeană, pentru 2021.

Și, mai presus de toate, orașul în care șefa DNA și-a susținut teza de doctorat în 2012.

„Ați aștepta, poate, să vă vorbesc despre plagiat…”, le-a spus președintele studenților și profesorilor aflați în aula Universității de Vest. Și, dacă au vrut, le-a vorbit.

„Se aude foarte mult despre plagiate. Persoane publice și mai puțin publice sunt acuzate că au plagiat. La început, când s-a discutat primul caz mai cunoscut de plagiat, această discuție nu a interesat pe multă lume și nu a avut efect electoral. E păcat că a durat atât de mult până când această temă a devenit o temă publică importantă. Acum este și, domnule ministru, ține de dumneavoastră și de mulți alții să clarificați aceste chestiuni. Eu cred că în chestiunea plagiat e foarte important să avem un verdict clar și ca acest verdict să se găsească în timp util. Nu cred că ajută pe cineva ca analiza unei acuzații de plagiat să dureze cât elaborarea lucrării de doctorat. E evident că între timp politicienii au găsit că a acuza pe cineva de plagiat e o manevră politică care poate să aducă voturi. Voi, universitarii, trebuie să găsiți metode să scurtați această discuție și să știm în cel mai scurt timp dacă cineva a plagiat sau nu și punct”, a spus președintele

„Și în cazul șefei DNA, Codruța Kovesi?” au întrebat jurnaliștii timișoreni la încheierea vizitei.

„Această chestiune cu plagiatul doamnei Kovesi trebuie lămurită de către specialiști dacă se va sesiza cineva. Dacă o persoană publică a plagiat, persoana aceea trebuie să plece din acea funcție. Indiferent de cum se numește persoana. Cine a plagiat, pleacă. Nu personalizăm pe o anumită persoană. Plagiatul e o formă de hoție. Trebuie să fim foarte intransigenți. Cine a plagiat pleacă. Cine nu a plagiat să fie apărat și să se spună: respectivul nu a plagiat.

Persoana acuzată de nedrept să beneficieze de refacerea bunului renume în scurt timp, a mai spus Klaus Iohannis la Timișoara.

PENTRU COMENTARII VĂ AȘTEPT PE PAGINA DE FACEBOOK –MARIAN SULTĂNOIU

Nici dacă ar fi trecut pe la vrăjitoarele Zăvorancei, în urmă cu o săptămână, președinția nu ar fi putut brodi, mai bine, lucrurile.

Ca să te afli la Timișoara, în fața studenților, acuzând, ferm, plagiatul și pe plagiatori, în contextul în care, pe fundal, se derulează un megascandal pe temă, care o vizează pe Kovesi, pe Ghiță, pe Ponta și oameni din guvernul lui, pe Coldea, pe Oprea, pe Tobă, pe Băsescu, iar tu să răspunzi, fără să clipești, „cine a plagiat pleacă, indiferent de numele său”, ăsta da răspuns de președinte-arbitru.

S-ar mai putea spune că Iohannis a scăldat-o cu vreunul dintre ei?! Că a încercat să-l acopere pe unul și să-l descopere pe altul? Pe unul să-l înfunde, iar pe celălalt, nu?!

„Cine a plagiat pleacă!”, a spus Iohannis, de cinci ori. „Dar dacă nu a făcut-o, să i se ceară scuze celui acuzat pe nedrept, și să i se retușeze imaginea!”. Absolut corect!

Nu știm care va fi concluzia în cazul Codruței Kovesi – înțeleg că, impulsionată de mesajul președintelui, echipa Școalii Doctorale de la Facultatea de Drept din Timișoara urma să facă cunoscut, chiar azi, un punct de vedere cu privire la presupusul plagiat din teza de doctorat a șefei DNA, ceea ce, până la această oră, nu s-a întâmplat -, dar, potrivit declarației lui Iohannis, dacă se dovedește că a plagiat, pleacă, dacă nu, rămâne.

Ce înțelegem, însă, foarte bine din autodenunțul lui Ghiță este că ei toți, semnatarul detonat, Ponta (dovedit plagiator de comisie) și persoanele din guvernul său, care l-au ajutat pe „plastograf”, despre care se făcea vorbire în documentul depus la PG, Coldea, dacă se dovedește că este implicat, Oprea (dovedit plagiator de comisie), Tobă, dacă se dovedește că a plagiat, Băsescu (președintele care spune că a știut despre cele întâmplate și declarate de Ghiță, și toți ceilalți, care fie au plagiat, fie au „consfințit”, prin fals sau complicitate, „valabilitatea” plagiatelor, sau le-au acoperit, ar trebui să plece, cu toții, către Parchetul General.

„Indiferent cum se numește persoana”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică