Cinicul adevăr din spatele ruperii Acordului nuclear cu Iranul, dezvăluit de un om care îndură istoria Orientului Mijlociu de aproape un secol

Cinicul adevăr din spatele ruperii Acordului nuclear cu Iranul, dezvăluit de un om care îndură istoria Orientului Mijlociu de aproape un secol
Publicat: 11/05/2018, 21:42

Pornind de la zicerea lui Napoleon că, dacă vrei să înțelegi politica unei națiuni trebuie să te uiți pe hartă, Avnery analizează decizia președintelui Trump de a scoate Statele Unite din Acordul nuclear cu Iranul.

„Dacă trăiești în Israel zilele acestea, ai impresia că imensul stat Israel dictează vasalului său american ce să întreprindă cu privire la Iran. Președintele Donald Trump ascultă și respectă indicațiile. Bibi cel Mare îi spune să rupă acordul cu Iranul, pe nici un motiv evident, iar el se supune. N-are de ales, sărmanul om. Însă apoi te uiți la hartă și, spre marea ta surpriză, descoperi că SUA e o țară mare, în timp ce Israelul e o clipire, atât de mic încât numele său trebuie scris în afara granițelor, în mare.

Deci, ce nu e în regulă? Geografia, firește, nu e unicul factor. Israelul are câteva milioane de aderenți credincioși, care sunt cetățeni americani și au o mulțime de bani. Totuși. Se poate să avem o imagine greșită? Că Trump nu e un vasal al lui Netanyahu, ci invers? Că Trump dictează și Bibi, cu toată fanfaronada lui, doar se supune? N-ar fi prima oară. În vremurile vechi, liderii comunității evreiești din Palestina s-au străduit din greu să-l mulțumească pe imperatorul din Roma. Pe Nero, de pildă, omul care s-a bucurat să-și incendieze propriul oraș și lumea, în timp ce cânta la flaut sau la orice altceva.

Donald Trump e Nero al timpurilor noastre, imperatorul noii Rome. Principalul său scop în viață e de a ieși din afacerea cu Iranul, . De ce? Am ascultat cu atenție și n-am discernut alt motiv decât că acordul a fost întocmit de urâtul său predecesor, Barack Obama. Ce alt motiv a existat pentru anularea înțelegerii? N-am auzit nici unul. Acordul a oprit Iranul să continue construirea unei arme nucleare. Toți experții, fără excepție (chiar și din Israel), confirmă că Iranul și-a respectat cu scrupulozitate angajamentul.

Într-adevăr, întreaga lume în afara Statelor Unite (și a Israelului, firește) a decis să meargă mai departe cu înțelegerea. Germania, Franța și Marea Britanie, trei puteri nu chiar nesemnificative, cred că acordul trebuie menținut. La fel Rusia și China, țări nu mici. Cu excepția Israelului. Majoritatea în Israel crede acum că Binyamin Netanyahu, Bibi cel Mare, îl ține pe Trump în lesă. Bibi are o astfel de influență magică asupra lui Trump, încât președintele american trebuie să urmeze exemplul Israelului. Bibi e obsedat de Iran. Se trezește dimineața cu Iranul și se duce la culcare cu Iranul. Nimeni nu pare să întrebe: de ce, pentru numele lui Dumnezeu?

Revenind la harta lui Napoleon: nu pare să existe nici un conflict de interese între Iran si Israel. N-au graniță comună. N-au teritorii în dispută. De asemenea, nu au una dintre țări resurse naturale pe care cealaltă ar dori să pună mâna. Dovadă: nu cu atât de mult timp în urmă, în vremea vieții mele, Iranul a fost cel mai apropiat aliat al Israelului (cu excepția vasalului nostru american, desigur). Iranul era guvernat de Șah, cu frumoasa lui uniformă și frumoasa lui soție (…)”.

Autorul amintește în continuare despre ajutorul iranian acordat Israelului în Irak, despre ajutorul israelian acordat Iranului în războiul cu Irakul, despre scandalul Iran-Contra, când israelienii au transferat armament american iranienilor. Si continuă:

„Nu există un antagonism fundamental dictat de geografie între țările noastre. Atunci ce e? Ei bine, e ideologie. Actualii conducători ai Iranului sunt extremiști șiiți. Ei vor să devină stăpânii lumii musulmane. Arabii urăsc Israelul, în principal din cauza ocupării Palestinei. Deci, iranienii pretind că sunt marele inamic al (apelativul insultător la adresa Israelului, pentru a-l distinge de – SUA). Sincer, cred că guvernanții din Iran nu dau doi bani pe Israel, exceptând faptul că le este un instrument util. Ura față de Israel e o armă în lupta cu lumea sunnită arabă, condusă de hiperactivul prinț moștenitor saudit”.

Prin urmare – se întreabă Avnery – de ce e într-atât de obsedat Netanyahu de Iran încât îi ordonă vasalului american să se îndrepte spre al Treilea Război Mondial? Cinicul adevăr: ca să deturneze atenția de la problemele cu Justiția ale amândorura.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Noul model Volkswagen este SUV-ul perfect pentru români. Preț+GALERIE FOTO
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Cea mai cruntă veste pentru absolut toată România: Este inevitabil
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...