Clinton sau Trump? Ce spune ghematria

Clinton sau Trump? Ce spune ghematria
Publicat: 07/11/2016, 19:59

Fiecare literă din alfabetul ebraic are o valoare numerică; pentru aflarea valorii numerice a fiecărui cuvânt, se adună valorile literelor – cam ăsta e principiul după care câțiva rabini din Israel au oferit pronosticuri pentru prezindențialele din Statele Unite.

Chiar dacă cifrele sunt încăpățânate, depinde cum alegi literele ca să obții un răspuns. Așa se face că întrebând doi rabini „Clinton sau Trump?” răspunsurile pot fi diferite.

Netanel Shriki, zis și Rabinul Tunelurilor (fiindcă a declarat că doar cu puterea rugăciunii poate nărui tunelurile săpate de Hamas în Gaza), descendent al unei ilustre familii de cabaliști, a ajuns la concluzia că va câștiga Hillary Clinton, ba mai mult a prezis și procentele: Clinton 54 la sută, Trump 46 la sută.

Roni Cohen, rabinul din Gan Yavne (lângă Ashdod) e convins că Zoharul („Cartea splendorii”, textul fundamental al Cabalei) îl dă învingător pe Donald Trump. E drept că informația a furnizat-o publicației Israel Hayom („Israelul astăzi”), proprietate a unuia dintre sponsorii candidatului republican.

Rabinul Matityahu Glazerson, calculând pe texte din Numeri și Deuteronom, a explicat pe youtube că președinția Americii nu poate fi câștigată decât de Trump.

Rabinul american Mendel Kessin, care a învățat tot ce știe nu doar de la Universitatea Fordham din New York, ci mai ales de la rabinul lituanian Moshe Feinstein, tot pe Trump îl vede învingător. Cum explică? Numărul lui Donald Trump e 424, identic cu al lui „Mesia, fiul lui David”, pe când numărul doamnei Clinton e 255, identic cu al amaleciților, dușmanii evreilor.

Urmând învățătura înțeleptului Abraham ben Meir ibn Ezra, evreul spaniol din secolul al XII-lea, care spune că ghematria poate oferi unui cuvânt sau unei sintagme orice semnificație, un analist cu umor, care în revista Mosaic semnează Philologos, observă că tot valoarea 424 o are și sintagma me”umad ra („un candidat rău”), dar și sintagma shed-lets („clovn demonic”). Iar Hillary poate sta liniștită, pentru că numărul 255 corespunde și formulei t”hi malkah („va fi regină”).

De ce, totuși, calculele ghematrice ale rabinilor îl favorizează pe Trump? Poate fiindcă a declarat că, dacă va ieși președinte, va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Dar promisiunea asta a făcut-o Hillary Clinton înaintea lui.

Explicațiile lui Rabi Glazerson, care ajunge să lege mandatul prezidențial pe care crede că îl va câștiga Trump de venirea lui Mesia:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase