Condamnați la analfabetism

Condamnați la analfabetism
Publicat: 09/02/2018, 02:17

Ce face guvernul PSD, în această situație (în condițiile în care nici alte guverne de alte culori nu s-au agitat extrem ca să rezolve problema)? Ia măsura comasării unor unități de învățământ și a închiderii altora.

Vorbim despre „greaua moștenire” în domeniu, lăsată actualului ministru al Educației, Valentin Popa, de predecesorul său, Liviu Pop.

Acesta din urmă anunța cu puține zile înainte să fie lăsat la vatră, că peste 500 de școli vor fi comasate, din „lipsă de elevi”.

Dar, mai ales, din necesitatea „reducerii cheltuielilor din sistem”, măsura fiind inițiată în decembrie 2017, de guvernul Tudose, printr-o Ordonanță de Urgență, care a stabilit obligativitatea școlilor de a-și reduce cheltuielile, (oricum, și așa, foarte reduse).

În aceeași perioadă, executivul a hotărât că inspectoratele școlare județene și din București, și directorii unităților de învățământ răspund de încadrarea în bugetul aprobat.

Conform obișnuinței, liberalii, zilele trecute, și Platforma România100, astăzi, beneficiind de o „prezență de spirit” care le vine târziu, se declară, în sfârșit îngrijorați, atenționând că Ministerul Educației pregătește în această perioadă, pentru aprobarea prin Hotărâre de Guvern, rețeaua școlară în baza căreia va funcționa învățământul preuniversitar în anul școlar 2018-2019.

În lipsa fondurilor necesare, generată de valoarea scăzută a costului standard per elev, necorelată cu nevoile reale ale școlilor, și de „cheltuielile iresponsabile din bugetul public”, Ministerul Educației a solicitat inspectoratelor școlare județene să se încadreze în bugetele alocate anului 2018 , pentru a reduce cheltuielile.

La nivel național, „situația bugetară este atât de gravă, încât cele mai multe județe nu au fonduri pentru plata salariilor profesorilor, personalului auxiliar și celui administrativ pe ultimele 3 luni ale acestui an”.

Puse în atare situație, inspectoratele au propus spre aprobare comasări și închideri de școli ignorând cu bună știință interesele elevilor.

„Solicităm, pe această cale, oprirea comasărilor și a închiderilor de școli care afectează în mod direct accesul la educație al copiilor. Cerem responsabilitate din partea tuturor autorităților în procesul de decizie asupra rețelei școlare pentru anul școlar 2018- 2019″, se arată în luarea de poziție a celor amintiți mai sus.

În consecință, cadre didactice trimise în șomaj, creșterea fenomenului de abandon școlar, în contextul accentuării insecurității elevilor nevoiți să parcurgă, pe jos, distanțele mari dintre localități, copii sacrificați și condamnați la izolare socială prin analfabetism. Este de notorietate faptul că nici consiliile locale și nici cele județene, cu atât mai puțin inspectoratele, ca urmare a lipsei de fonduri, generate de bugetele reduse alocate de guvern, nu sunt în stare să pună la dispoziția elevilor, nevoiți să meargă la școală, în alte localități decât cele de domiciliu, mijloace decente de transport.

Cred că acesta ar putea fi momentul în care actualul ministru al Educației ne poate arăta că, dincolo de păcatele gramaticii, posedă arta manageriatului, despre care ne-au vorbit, cu multă însuflețire, susținătorii săi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Vestea așteptată de toți pensionarii. Data la care vor fi virați banii pe luna mai
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului