Cu mandatul pentru formarea Guvernului în buzunar, Netanyahu urzește noi anticipate

Cu mandatul pentru formarea Guvernului în buzunar, Netanyahu urzește noi anticipate
Publicat: 26/09/2019, 16:50
Actualizat: 08/01/2020, 19:47

După o cină de taină cu Netanyahu și Gantz, aseară președintele Reuven Rivlin n-a mai avut încotro: i-a încredințat celui dintâi mandatul pentru închegarea unei coaliții în Knesset și formarea Guvernului. La decizia lui Rivlin a contribuit și jocul în două luntri al partidelor arabe de pe lista comună,

Președintele a ținut să declare apăsat, încă o dată, că e nevoie de un guvern de uniune națională. Aici e capcana întinsă de Marele Bibi. Dacă intră în Guvern cu Likud, Kahol Lavan al lui Gantz își încalcă principalele promisiuni făcute în campanie – că nu se vor alia cu un „penal” (Bibi), că vor forma un Executiv ateu (Netanyahu ar veni la guvernare cu „cocoașa” partidelor ultrareligioase) – ceea ce îi va mina credibilitatea în următoarele alegeri. În plus, ca alianță, Kahol Lavan are doi co-președinți – Benny Gantz și Yair Lapid – care au decis să guverneze prin rotație. Un Guvern de unitate națională ar însemna ca, succedându-se doar Netanyahu și Gantz în fotoliul de prim ministru, Lapid ar fi lăsat deoparte, motiv de tensiuni. E exact ce urmărește Netanyahu.

În plus, Președintele a declarat aseară că propune schimbarea legii care prevede că, dacă premierul e „incapacitat” să conducă (aluzie la viitoarele probleme cu Justiția ale lui Bibi), un interimar ]l va ]nlocui maximum 100 de zile, după care alegerile sunt obligatorii. Rivlin dorește ca termenul să fie nelimitat.

În conferința de presă, având mandatul în buzunar, Netanyahu a performat cu inegalabilu-i talent un super-spectacol al ipocriziei: un guvern de uniune națională e soluția, pentru că Iranul, pe zi ce trece mai agresiv, amenință securitatea țării și, dacă se va declanșa un război, economia va fi la rândul ei pusă în dificulatate, iar – nu în utimul rând, Planul Trump de pace în Orientul Mijlociu trebuie să găsească un interlocutor valabil la Ierusalim, Cele „trei provocări” enumerate ascund, de fapt, una singură: problemele personale ale lui Bibi. „Trebuie să formăm un Guvern cât mai repede, în câteva zile. Dacă nu voi reuși, voi înapoia mandatul președintelui”, a concluzionat.

Pentru cine îl cunoaște bine, planul său ar fi ca, după Rosh Hashana (Anul Nou evreiesc, care începe pe 29 septembrie), să restituie mandatul, spunând că a făcut totul, dar…

Ca să înțelegem bine cum vor sta lucrurile în viitorul apropiat și cum Netanyahu s-a așezat din nou în poziția de câștigător, trebuie să ne uităm cu atenție în legislația israeliană. Președintele oferă mandat candidatului cu cele mai multe recomandări. Dacă acesta nu reușește să constituie o coaliție de cel puțin 61 de parlamentari, după 28+12 zile poate încredința altcuiva mandatul (în cazul dat, lui Gantz). Mai trec 40 de zile, Dacă nici al doilea nu reușește, Președintele țării este obligat să dea mandatul președintelui Knesset-ului (Parlamentului). Yuli-Yoel Edelstein are la dispoziție 21 de zile să aleagă premierul dintre cei 120 de parlamentari, adică pe acela care strange 61 de voturi. Dacă niciunul nu reușește să adune 61 de voturi, urmează noi alegeri. Dacă pentru președintele Rivlin acordarea mandatului de a forma Guvernul unui al doilea candidat (Gantz) nu e obligatorie, trecerea prin Knesset e obligatorie înaintea declanșării unor noi anticipate.

Aseară, Netanyahu a ținut să precizeze că misiunea sa va fi foarte grea și nu s-ar supăra dacă Rivlin ar trece direct la varianta alegerii în Knesset (care, evident, n-are nici o șansă). Prin urmare, în câteva zile va întoarce mandatul Președintelui, iar acesta i-l va acorda lui Gantz, care va claca și se va ajunge în Knesset, tot fără nici un rezultat. Al treilea rând de alegeri în șase luni e variant care îi convine lui Bibi. Oricum, până când un nou premier – el însuși, cum și-ar dori – nu-și va prelua mandatul, va rămâne în funcție, cu imunitatea intactă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum s-a îmbrăcat Andreea Esca la nunta lui Smiley cu Gina Pistol? Decolteul a atras...
FOTO. Imagini senzaționale cu Roger Federer în România! Vor face înconjurul planetei: cum s-a îmbrăcat...
Un bărbat a murit la 82 de ani fără să vadă vreodată o femeie
Cum arăta Tina Turner, în tinerețe. Imagini rare cu artista în anii ’60
Reacţia unei cliente când vede cât a ajuns să coste un pui de ţară. ''Obrazul...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Banca Transilvania vinde o mașină accesibilă și de încredere
Calendar ortodox 27 mai 2023. Ce sfânt este cinstit sâmbătă?
Două copile de 11 şi 12 ani se jucau în faţa porţii când au fost...
BANCUL ZILEI. Vine un moșuleț de 80 de ani la doctor: Mă însor cu una...
CNN: „Mama tuturor crizelor” ar putea ricoşa în întreaga lume dacă SUA nu rezolvă problema...
Cum s-a îmbrăcat Smiley la nunta cu Gina Pistol? N-ai spune că e ginerică
Cum ȘTII dacă sarea de Himalaya este PE BUNE sau nu? SIMPLU ca bună ziua!
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Veste ŞOC despre BĂSESCU! Anunţ venit chiar ACUM: Fostul preşedinte este...
Când trece România la săptămâna de lucru de patru zile. Veste mare de la Uniunea...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Marii absenți de la nunta Ginei Pistol și a lui Smiley. De ce nu au...