Cum a făcut România cu adevărat mare de #Centenar un bunic de 77 de ani cu suflet de copil, mergând pe jos o lună din Basarabia la Alba Iulia?

Cum a făcut România cu adevărat mare de #Centenar un bunic de 77 de ani cu suflet de copil, mergând pe jos o lună din Basarabia la Alba Iulia?
Publicat: 02/12/2018, 21:02

A venit. A văzut. A învins. Tocmai din Basarabia. Pentru a-și vedea visul cu ochii. Visul lui de un sfert de veac de singurătate, la capătul căruia Binele din poveștile fermecate ale copilăriei învinge și în realitatea cumplită a bătrâneții. Iar aceasta este o poveste pe cât de adevărată, pe atât de atipică, una în care destinația este la fel de importantă ca drumul. Cel puțin… Ion Mărgineanu este dovada vie a acestui vis trăit. La 77 de ani, el a străbătut mai mult de 500 de km într-o singură lună. Din Bălți, Republica Moldova, până la Alba Iulia. Și a făcut asta pe jos, dar cu sufletul sus! Atât de sus, încât milioanele sale de pași l-au propulsat aproape de cerul unde a putut săruta măcar una dintre tălpile milioanelor de eroi care s-au jertfit pentru ca noi să putem fi fericiți a ne celebra, în libertate, primul centenar al Marii Uniri.

Acest Badea Cârțan al vremurilor post-zuckerbergiene, în care nouă din zece trăim în-a-nu-mai-știm-câta „minunata lume nouă” și aparent fericită din universul nostru virtual schizoidal, pe care-l consumăm ireversibil instagram după instagram, ne arată că încă mai există speranță. În real, în autentic, în firesc. Speranța în a trăi cu adevărat o viață plină de emoție și bogată în semnificații profunde pentru minte și pentru suflet. Prin parcurgerea celor 520 de km pe jos într-o singură lună, fix acest lucru l-a făcut Ion Mărgineanu: ne-a redat speranța în încrederea în sine din fiecare dintre noi. Prin incredibila sa forță, ambiție și credință de a-și împlini visul pe care-l ținea cuibărit de un sfert de secol în inima sa mare, el ne-a încărcat tuturor și fiecăruia dintre noi rezervoarele emoționale cu acel combustibil spiritual de care avem atâta nevoie în aceste vremuri golite de sensuri adânci și de cauze adevărate.

Ion Mărgineanu a săvârșit și desăvârșit întruparea frumoasă a unui mare arhetip din subconștientul colectiv al românilor de pretutindeni, cel al eroului anonim de zi cu zi, al soldatului necunoscut al cotidianului, ale cărui singure arme sunt credința și iubirea. Credința în acel-ceva divin și mistic, pe care România profundă, spirituală și nesfârșită, a românilor de pretutindeni, îl are, dincolo de granițele ei pe cât de concrete, pe atât de nedrepte și iubirea infinită pentru Ea, Patria-Mamă!

Nimic artificial, nimic teatral, nimic bombastic în „gestul” lui! Totul absolut autentic și plin de empatie, dăruire și iubire. Pentru țara sa, Pentru Patria Sa. Pentru România Sa. Mare cât inima sa. Acesta este, cu adevărat, un mare patriot! Restul sunt patrioți de paradă, de sâmbătă, sau de duminică. Sau patrihoți…

De „centenar”, Ion Mărgineanu ne-a arătat că, la un secol de la Marea Unire, „de la Nistru pân” la Tisa / tot românu””… dărui-mi-s-a! Și asta pentru că, factual și statistic, el a străbătut 520 de km într-o lună – adică aproape 20 de kilometri pe zi, prin soare cu dinți, ploaie, vânt și zăpadă – dar, simbolic, el a înfăptuit acest ritual al reunirii emoționale și spirituale a adevăratei Românii Mari. Datorită lui, Basarabia s-a reunit cu Patria-Mama încă o dată, chiar dacă doar la nivel metaforic.

Ion Mărgineanu s-a născut când pe acest pământ încă trăiau regi și regine, cândva în anul 1941… Și bine a făcut! Între timp – după „doar” șaptezeci de ani, plus cei „șapte ani de acasă”, care în acele vremuri demult apuse chiar erau ceva – el a devenit acel om care era, de fapt, și anume un bărbat adevărat, cu suflet de copil curat. Care poate să parcurgă 520 de km într-o lună. Pentru a-și împlini visul!

Potrivit Mediafax, acesta și-a propus să vină pe jos până la Alba Iulia încă din1993, când a sărbătorit, alături de delegația parlamentară de la Chișinău, 75 de ani de la Marea Unire.

„Atunci am fost la Alba Iulia și a încolțit gândul meu, mai exact dacă prind 100 de ani de la Marea Unire,să fac traseul pe jos, spune Ion Mărgineanu, spre admirația noastră, care trece dincolo de cuvinte…

Cei mai mulți dintre noi abia dacă mergem pe jos într-o lună 50 de km. El a mers 500 și ceva… Pentru a-și vedea visul cu ochii, pentru a-l simți cu pasul, cu tălpile, dar mai ales, cu sufletul. Și a izbutit. El este un român adevărat. Și, deloc întâmplător, este din Basarabia! Ceea ce-l face un mare român adevărat! Iar această Românie Mare cât inima lui de patriot get-beget este una dintre cele mai frumoase celebrări ale centenarului nostru, al tuturor, al românilor de pretutindeni, de la Agigea până la Zalău, de la Mangalia până la Sighetul Marmației, de la București până la Boston, via Berlin, Madrid și Milano. În tot acest ocean al ipocriziei și demagogiei, mai există și patrioți, nu doar patrihoți. Ultimii vin din Teleorman, România, de pildă. Cei dintâi, din Bălți, Basarabia. Cu toții sunt români. Doar că unii poate jinduiesc mai mult la ceea ce nu au. Și prețuiesc deoptrivă acest lucru ca nimeni alții când îl obțin, fie și pentru o clipă. Ambele la modul imaterial, irepetabil, inefabil… Precum „Marea Unire” de la 1918, pe care noi o celebrăm în aceste zile și care este exact ca a noastră Românie, o țară ca un soare cu dinți, care strălucește și te sfâșâie deopotrivă.

„Și totuși, iubirea”, pentru miraculoasa noastră patrie-mamă va învinge… peste alți 100 de ani! Deocamdată, să fim fericiți că un român de-al nostru – de peste Prutul nostru, mai exact – a străbătut 100 de ani în 500 de km! Cei mai mulți străbat patru ani în sute de vorbe aruncate în vânt și ajung să ne dea lecții de patriotism. Doar că nicunul dintre ei (și niciuna dintre ele) nu a îngenunchiat vreodată la Alba Iulia nici la 5 metri după ce a coborât din mașina de protocol. Ion Mărgineanu a îngenunchiat abia după 520 de kilometri după ce a coborât din mașina visului său. La 77 de ani el ne-a făcut să visăm ca la 17! Și, dincolo de toate, omul a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova! Iar de la 1 la 30 noiembrie acest „Brâncuși”-ex-politic-di-pesti-Prut a traversat jumătate de Românie ca să-și împlinească visul coloanei infinitului din sufletul lui, unit între Basarabia și Patria-Mamă! Prin dăruirea sa, basarabeanul Ion Mărgineanu ne-a arătat atât nouă, tuturor românilor, de pretutindeni, cât și lumii întregi că are sufletul la fel ca România: mare!

La Mulți Ani, ROMÂNIA! La Mulți Ani, ION MĂRGINEANU! Îți mulțumim din suflet pentru (i)repetabilul tău exemplu de patriotism adevărat. „Cine are ochi de văzut, să vadă”…

#centenaromania

foto: Ion Mărgineanu și Unirea / Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?