Cum să nu guvernezi o țară: 10 teme despre viitorul României, pe înțelesul lui Victor Ponta

Cum să nu guvernezi o țară: 10 teme despre viitorul României, pe înțelesul lui Victor Ponta
Publicat: 17/07/2015, 14:54

1. Șomajul în rândul tinerilor este peste media țărilor din UE. Detalii înfiorătoare din statistici, care nu ar trebui să îi lase pe guvernanți să doarmă, aici.

2. Noul Cod Fiscal prevede eliminarea „taxei pe construcții speciale” (taxa pe stâlp) și a supraaccizei pe carburant, menită să fie utilizată la construcția autostrăzilor. Ambele taxe au fost introduse de Guvernul Victor Ponta.

3. România a pierdut ultimii 3-4 ani în privința infrastructurii și nimeni nu pare să aibă o strategie în această zonă. Acesta este cel mai mare eșec al PSD, UDMR și ALDE în ultimii ani, alături de atacurile permanente la justiție, lipsa unor reforme reale și cu efecte pe termen lung în educație și sănătate. Politica lui Victor Ponta este foarte limpede: aruncă bani în consum și cumpără bunăvoința votanților, sacrificând investițiile, medicii și profesorii.

4. Noul Cod Fiscal este axat pe încurajarea consumului privat, în vreme de creștere economică. Ce nu va spune niciodată guvernul este faptul că riscul major este ca veniturile să scadă, iar cheltuielile de la buget să crească. România privește acum la o clonare a perioadei lui Tăriceanu. Premierul iresponsabil care a avut creștere economică de aproape 10 procente de la un an la altul și nu a făcut un metru de autostradă.

5. Țara nu își mai permite să trăiască de pe azi pe mâine. Orice modificare a Codului Fiscal ar trebui să fie pusă în contextul marilor politici pe termen scurt, mediu și lung ale României. Nu mai poți să faci o reformă a Codului Fiscal fără să te gândești cât investești în educație și salariile profesorilor, cât investești în spitale și medici, dar și câte autostrăzi vei face în următorii ani sau căi ferate, sau aeroporturi. O scădere de taxă nu va încuraja un investitor străin să meargă în Vaslui, dacă de acolo nu are o autostradă spre Vest, ca să-și exporte produsul. Cea mai mare problemă a României este încapacitatea de mișcare liberă în țară, din cauza indolenței și lipsei de viziune a polticienilor din ultimii 25 de ani. Este inadmisibil să faci 400 de kilometri în 6 ore cu mașina și 8 ore cu trenul.

6. Schimbarea Codului Fiscal ar trebui să vină la pachet și cu o reformă majoră, profundă, extrem de complexă a aparatului bugetar. România trebuie să scape de funcționării care taie chitanțe și mimează munca prin birouri, unii peste alții. Guvernul trebuie să aducă digitalul în toate instituțiile publice. Modelul este în Estonia și este foarte ușor de aplicat, e nevoie doar de voință.

7. România nu își mai poate permite să piardă bani în negura instituțiilor publice. Un nou Cod Fiscal ar trebui să vină la pachet – alături de reforma în aparatul bugetar – și cu transparentizarea totală a cheltuielilor. Fiecare român să poate vedea cât costă și o singură coală de hârtie A4 în cea mai îndepărtată primărie din nordul României sau din Tulcea.

8. Șomajul este în creștere în România, chiar și pe timp de boom economic.

9. Rata de absorbție a fondurilor UE este rușinoasă și arată incompetența clasei politice actuale și aparatului administrativ controlat de politicieni.

10. Pachetul cu noile legi a fost făcut în cea mai mare parte în mandatul lui Darius Valcov, un Ministru de Finanțe care este cercetat pentru că lua spăgi și ascundea banii prin cimitire. Întrebarea este cât de credibilă poate fi o legislație gândită, demarată, girata de un politician corupt.

România are nevoie de scăderea taxelor, fără niciun dubiu. Numai că, după 25 de ani de iresposabilitate, amatorism, impostură, prostie, minciună și hoție, nu și mai permite să arunce banii fără să aibă politici pentru copiii și nepoții noștri.

Klaus Iohannis e de înțeles pentru că a trimis înapoi Codul Fiscal făcut de acești amatori. Pare să fie singurul care gândește „macro” și pe termen lung.

Prostia și balbaiala șefilor PNL, care mai întâi votează noul pachet, iar astăzi devin ridicoli… sunt greu de pus în cuvinte care să nu jignească.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”