Dacă tinerii îi vor face pe bătrâni să viseze, bătrânii îi vor face pe tineri să profețească

Dacă tinerii îi vor face pe bătrâni să viseze, bătrânii îi vor face pe tineri să profețească
Publicat: 21/01/2018, 20:02

„Aceste ținuturi au mireasma Evangheliei”, le-a spus Papa ieri, celor adunați la Sfânta Liturghie, pe espalanda Huanchaco din Trujillo (al doilea oraș ca mărime din Peru, capitala regiunii nord-vestice La Libertad).

Într-o zonă greu încercată de calamități naturale, Suveranul Pontif i-a încurajat pe oameni să nu-și piardă credința și să spere, să-și umple viețile „cu acel untdelemn care ne îngăduie să aprindem candelele noastre în atâtea momente de întuneric și să găsim drumurile pentru a merge înainte (…). Există lucruri, cum bine știți, care nu se improvizează și cu atât mai puțin nu se cumpără. Sufletul unei comunități se măsoară după cum reușește să se unească pentru a înfrunta momentele dificile, de adversitate, pentru a ține vie speranța. Cu această atitudine dați cea mai mare mărturie evanghelică. Domnul ne spune: . Deoarece credința ne deschide o iubire concretă, nu alcătuită din idei, concretă, făcută din fapte, din mâini întinse, din compasiune, care știe să construiască și să reconstruiască nădejdea când totul pare pierdut. Devenim astfel părtași ai acțiunii divine pe care ne-o descrie apostolul Ioan când ni-L arată pe Dumnezeu care șterge lacrimile fiilor Săi. Iar Dumnezeu înfăptuiește opera aceasta cu aceeași duioșia unei mame. Cât de frumoasă e întrebarea pe care o poate pune Domnul fiecăruia dintre noi, la sfârșitul zilei: câte lacrimi ai șters astăzi?”.

Apoi, Papa a vorbit despre „celelalte furtuni” care le tulbură viețile, „furtuni care ne încearcă și pun în joc valoarea spiritului nostrum – violența organizată și nesiguranța pe care ea o induce, lipsa de oportunități educative și locuri de muncă, în special printre cei mai tineri, care îi împiedică să-și construiască un viitor demn, lipsa unui cămin sigur pentru atâtea familii constrânse să trăiască în zone cu instabilitate ridicată și fără accese sigure, precum și atâtea alte situații pe care le cunoașteți și le îndurați, care asemenea celor mai rele inundații dărâmă încrederea reciprocă, atât de necesară pentru a construi o rețea de sprijin și de speranță. Inundații care cuprind sufletul (…)”.

Tot ieri, la Trujillo, Suveranul Pontif s-a întâlnit cu clericii, maonahii, monahiile și seminariștii diecezelor din nord, în prezența arhiepiscopului de Piura. I-a sfătuit să nu uite de popor, să fie smeriți și să respecte pietatea populară în spectaculoasele ei manifestări peruane. (Câteva ore mai devreme, în Plaza de Armas, Sfântul Părinte, privind pe deasupra mulțumii, se închinase tuturor icoanelor cu care veniseră la întâlnire credincișii din provincia La Liberdad: „Împreună cu iubita Fecioară Neprihănită a Porții de la Otuzco, salut și adresez bun-venit Preasfintei Cruci de la Chalpón de Chiclayo, Domnului Prizonier de la Ayabaca, Fecioarei Harurilor de la Paita, Pruncului Divin al Minunii de la Eten, Fecioarei Îndurerate de la Cajamarca, Fecioarei Ridicării la Cer de la Cutervo, Neprihănitei Zămisliri de la Chota, Stăpânei Noastre a Înaltului Har de la Huamachuco, Sfântului Toribiu de Mongrovejo de la Tayabamba, Fecioarei Ridicate la Cer de la Chachapoyas, Fecioarei Ridicării la Cer de la Usquil, Fecioarei Ajutorului de la Huanchoco și relicvelor martirilor conventuali de la Chimbote”).

El Papa Francisco i-a rugat pe slujitorii Bisericii să respecte bătrânii, bunicii care i-au învățat să se roage: „Faceți-i pe bătrâni să viseze. Și, dacă tinerii îi fac pe bătrâni să viseze, vă asigur că bătrânii îi vor face pe tineri să profețească”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii