Despre „dezastrul Armatei Române”

Despre dezastrul Armatei Române
Publicat: 28/11/2015, 21:27

Invitat: generalul Constantin Degeratu, fostul Sef al Statului Major, părintele programului de restructurare a Armatei, realizat – cum mărturisește – cu consilieri americani și britanici, dar – cum mărturisește – „un model absolut românesc”.
Între timp evenimentele s-au rostogolit peste noi, dar pentru mine în acea dimineață de octombrie a început iarna.

Nu știu dacă informațiile pe care vi le transcriu mai jos sunt sau nu secrete militare. Înclin să cred că nu sunt, din moment ce le ventilează un general care a ocupat înalte demnități, într-un format relaxat al televiziunii naționale – o șuetă la cafea. Și-apoi, în supertehnologizatul secol XXI, nu prea mai există secrete militare.

„Dacă citiți ultima Carte Albă a Apărării (document programatic elaborat de Guvern, n.m.) de acuma, o să vedeți că arată dezastrul Armatei Române, din păcate, acum. Adică, o Armată în care peste 80 la sută din buget reprezintă cheltuieli de personal. O astfel de Armată este neutralizată din perspectiva capacității de apărare. Așa este Armata Română acum. Adică nu are capacitate de acțiune aeriană, nu are capacitate de acțiune antiaeriană, nu are capacitate de apărare a unui teritoriu sau de eliberare a unui teren. Nu are, pentru că nu sunt bani. Sfârșitul meu de carieră nu corespunde cu împlinirea visului de carieră, deloc. Pentru că am o stare de tristețe mai mare decât vă imaginați în legătură cu situația militară actuală a României (…) Are efective mult inferioare necesarului, deci mult inferioare (…) Pentru îndeplinirea misiunilor de luptă de tipul celor „agresiune rusească în Ucraina”, nu are înzestrarea corespunzătoare, nu are pregătirea corespunzătoare, nu are suportul corespunzător (…), din lipsa de alocare bugetară la timpul potrivit (…) Prima parte, aceea de descurajare (fiindcă suntem membri NATO, n.m.), să zicem că ar funcționa. Dacă ar fi pusă la încercare, problema e complicată pentru România”…

N-am motive să nu-l cred pe generalul în rezervă Constantin Degeratu. În consecință, îi voi privi cu dezgust pe politicienii care se vor înghesui la parada militară de 1 Decembrie.