DIICOT, povești erdoganiste cu Sky News

DIICOT, povești erdoganiste cu Sky News
Publicat: 12/08/2016, 13:23
Actualizat: 12/08/2016, 17:23

L-am huiduit din toți rărunchii pe jurnalistul Sky News Stuart Ramsay, ca atâția alți jurnaliști, nu pentru că a stricat imaginea României (e ca și cum ne-am enerva că un criminal în serie nu-i dă binețe unei bătrânici), ci pentru că și-a bătut joc de cele mai de bază principii ale acestei meserii, mințind, înscenând și falsificând realitatea. Trăind probabil cu frustrarea unei prese românești aflate în moarte cerebrală și cu metehne cel puțin la fel de jegoase ca ale papițoiului britanic, am sărit ca arși: băi, băieți de la Sky News, aveam niște pretenții de la presa occidentală serioasă. Când colo, sunteți la fel de serioși ca Daily Mail.

Dar cum în regnul animal doar boul este consecvent pe viață, să trecem un pic mai departe. Procurorii DIICOT au intrat și ei pe fir. Era vorba de arme, de contrabandă. Firesc. Deși bănuiau de la bun început, ca cei mai mulți dintre telespectatorii dotați cu un creier funcțional, că reportajul britanic este o făcătură odioasă, procurorii și-au luat rolul în serios. Ba chiar și l-au depășit, devenind un fel de organ pan-european de reglementare audiovizuală, altoit cu reflexe erdoganiste și exprimări demne de Teheran sau Phenian.

La această strategie de reparare a imaginii României a marșat (spiritele mari se adună) și proaspătul nostru ambasador la Londra, domnul Dan Mihalache, un diplomat de mare tradiție, care nu a cerut Sky News, nici mai mult, nici mai puțin, decât să difuzeze materiale despre ancheta DIICOT din România, la aceeași oră și în aceleași condiții de audiență în care au difuzat și mizeria lui Stuart Ramsay. „Elementele care rezultă din ancheta desfășurată de autoritățile române vor fi puse la dispoziție de către acestea”, scrie Ambasada României la Londra unui post privat de televiziune din UK. Vedeți bine, am ajuns să facem diplomație cu DIICOT-ul.

Să trecem deci la analiza pe text a acuzării aduse de DIICOT celor trei guguștiuci care s-au gândit că fac câte o mie de eurași cinstiți și fără bătăi de cap, sub bagheta magică a prestidigitatorului Stuart Ramsay de la Sky News, trăgându-și niște cagule pe cap și înșirând baliverne despre cât de departe trag armele lor de vânătoare.

1. „Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic a fost preluat în mass-media din România și din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a știrilor difuzate pe această temă, cât și a comentariilor difuzate în spațiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetățenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile amenințări la adresa securității naționale a țării. S-a reținut că faptele prezentate în cadrul investigației jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar și răspunsurile pe care presupușii traficanți de arme le-au dat la întrebările jurnaliștilor au fost de natură a crea o puternică stare de temere în rândul populației civile, dar și un sentiment de insecuritate„.

Nu-i așa, civililor, că săptămâna asta de când s-a difuzat tărășenia la Sky News, v-ați scăpat incontinent pe voi în pantaloni de la atâta insecuritate și temere? Ce ne zic de fapt procurorii: am făcut revista presei și am constatat că iar ne ia lumea la „sentimente reprobatoare” pe internet, că nu ne facem treaba. Uite cum zburdă traficanții de arme prin codrii României. Deși știm că totul a fost o regie proastă (după cum de altfel o demonstrează cu lux de amănunte tot procurorii, în același act de acuzare), noi credem că românii sunt cam proști și s-au că..t pe ei în fața acestei amenințări la liniștea țărișoarei noastre.

De curiozitate, aplicați raționamentul dintre ghilimele de mai sus, al procurorilor DIICOT, dezvăluirilor făcute de Cătălin Tolontan și de echipa sa despre sistemul de sănătate din România sau oricărei anchete de presă care scoate la iveală că statul român e mort în coteț. Vă iese cu virgulă? Îi băgăm la pușcărie pe jurnaliștii ăștia care bagă „temerea și insecuritatea” în populația civilă și defăimează țărișoara noastră scumpă? O să ziceți că ziariștii care își fac meseria onest și nu falsifică realitatea nu au de ce să se teamă. Da? Ziceți-le-o sutelor de jurnaliști arestați în Turcia, în Azerbaidjan, în Rusia. Și acolo, dăunătorii ăștia s-au încadrat la un articol din Codul Penal.

Mi-e silă să fac comparația asta, pentru că îl pun astfel la rang de egalitate pe Stuart Ramsay cu jurnaliști onești sau martiri. Dar aici e vorba despre jurnalism și principii, nu despre diverșii viermi care îl practică cu legitimație.

2. „Ulterior s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis, ocazie cu care au fost puse și întrebările la care erau pregătite și răspunsurile, cerându-li-se în mod expres să vorbească în limba română, chiar dacă limba maternă a inculpaților este limba maghiară„.

Stop. Indicație regizorală. Ai dracului britanici, i-au mai și torturat pe ai noștri. I-au pus să facă cârcei la limbă vorbind româna în loc de maghiară. Ocazie cu care am dori să subliniem că cei trei nenorociți care au pus umărul la această „stare de temere și insecuritate în rândul populației civile” SUNT UNGURI. Și doar știm de ce sunt ei capabili cu integritatea teritorială a acestei țări.

3. „Pe lângă modul de exprimare absolut inacceptabil și de neînțeles adoptat de către jurnalistul britanic și preluat de către angajatorul său (…).

Să ne oprim din nou un pic, pentru a respira. De când au devenit procurorii DIICOT niște babe moraliste care ne urechează pentru ce vorbim? S-au făcut editori-corectori de presă? Atunci să vină mascații și prin redacțiile din România, ne lipsesc corectura și editarea al dracului de mult. Cum ar veni, după ce că Ramsay ăsta umblă cu cioara vopsită, mai vorbește și urât. E un necuviincios (ceea ce e adevărat, citiți-i contul de Twitter, a zis chiar și „că..t”)! DIICOT, se răsucește domnul George Pruteanu în mormânt…

4. „(…) acțiunile grupului de ziariști britanici pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea națională a statului român prin inducerea în eroare a autorităților europene, a populației largi din Europa și din România cu privire la posibilitatea autorităților de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român (…) aceste fapte, dacă ar fi reale, circumscriindu-se finanțării terorismului islamic de către statul român prin complicitatea lașă sau pasivă a autorităților acestora„.

Stai, stai așa! Deci nu doar că un material mincinos de câteva minute pe Sky News a zguduit din temelii securitatea națională a României, dar a subminat securitatea întregii Europe? Să vină, dom’le, americanii, să vină NATO! Să ne AJUTE CINEVA! Declanșați articolul 5 în NATO sau măcar mecanismul european pentru dezastre. Cum au ajuns procurorii DIICOT la concluzia că sceneta de la Sky News a propagat ideea că România finanțează terorismul islamic ține de domeniul basmului fantastic românesc.

5. „În lipsa unei intervenții rapide și eficiente a autorităților române, toate aceste aspecte ar fi rămas în memoria publică așa cum autorii acestora au dorit să le înfățișeze„.

La acest paragraf aș dori să menționez că presa română a intervenit mai rapid ca autoritățile române. Care au stat și s-au uitat și ele, ca noi toți ciutanii ăștia insecurizați și speriați de amenințarea britanică la adresa României, doar că au intervenit cu mijloacele aflate la dispoziție. Apoi, de când a ajuns DIICOT organ de neîntinare a memoriei publice? Este CNA, este corespondentul britanic al acestuia, OFCOM? Este vreo comisie de condamnare a comunismului sau a Holocaustului? Dacă da, să intervină, vă implor, la fiecare jeg de presă comis în România, pentru că în memoria publicului se inoculează zilnic „aspecte” false, inventate sau deformate zilnic, de către practicanții găunoși ai meseriei de jurnalist.

6. „Instituțiile și structurile cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice au făcut eforturi considerabile, angrenând resurse umane și logistice consistente, tocmai pentru a identifica în cel mai scurt timp posibil persoanele ce apar în respectivul material video și a înlătura o potențială stare de pericol”.

„Eforturili” au fost supraumane, cred. Mai ales să găsească „jeep”-ul ăla albastru-Voroneț Suzuki Samurai, printre cele câteva câte or fi înmatriculate în România. Apoi să combine informația cu deținătorii legali ai armelor de vânătoare care sunt vizibile în imaginile filmate. Apoi, a mai costat și motorina dus-întors de la percheziții și audieri. La tăți ni-i greu.

În timp ce veți vărsa lături în capul autorului, veți întreba poate: și ce trebuia să facem, Popescule, să stăm să ne scuipe iar britanicii în freză? Bine fac organele țării că sunt bățoase ca brazii. Iată câteva posibilități demne de luat în calcul de un stat membru UE, care funcționează democratic și occidental. Statul român, prin ramurile sale diplomatice, putea demonta practicile jegoase ale Sky News, fie la modul serios, prin materiale de informare scrise sau filmate inteligent și difuzate în presa britanică, fie printr-o campanie de presă în Marea Britanie, așa cum au demarat deja românii pe rețelele de socializare: avem de vânzare și elefănței și bazooka cu apă, „why don`t you come over to investigate?”. Statul român putea acționa în judecată televiziunea britanică, pentru prejudicii de imagine, nu atât pentru despăgubiri, ci pentru stabilirea adevărului într-o instanță din Marea Britanie, făcând binemeritat de rahat, în mod credibil, un jurnalist mincinos. Sau putea lua exemplu de la NATO, SUA sau alte țări europene care contracarează propaganda rusă fără să-i ancheteze pe gunoaiele-jurnaliști care o practică.

Dar nu. România a ales, ca de atâtea ori, să-și dezmorțească reflexele sovietice și să facă campanie de imagine și dezmințire cu o instituție de forță a statului. De data aceasta, procurorii DIICOT, care pentru a treia oară în mai puțin de un an se cațără pe un val de temere/furie/susținere populară, pentru a-și demonstra capacitățile. L-au prins pe ungurul Beke, cel care voia să arunce în aer cu petarde un coș de gunoi la marșul de 1 Decembrie din Târgu Secuiesc, apoi l-au prins pe Luigi, „jihadistul” din Craiova, elevul care se uita pe siteuri cu Statul Islamic și visa la statutul de erou terorist. Foarte bine, veți zice, iată niște cazuri care chiar au de-a face cu securitatea națională, chit că frizează comedia. Acum, s-a trecut la jurnalism (știu, ce a făcut Sky News nu este jurnalism) ca amenințare la adresa securității naționale. Cineva, undeva, hăhăie: păi nu v-am zis să o băgați, măi, încă din 2010 în CSAT, pe lista din Strategia Națională de Apărare a României? Hă, hă, hă…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din...