Dragnea și „falanga nervoșilor”

Redactor:
Marian Sultănoiu
Dragnea și „falanga nervoșilor”
Deci, cum?! La miting vine fiecare cu nervoșii lui? De ce? E criză de barbiturice?

Așa cum am mai scris aici zilele trecute, pe data de 9 mai, de Ziua Europei, PSD organizează la Iași un miting absolut european (după cum susțin social-democrații).

La prima strigare, PSD a anunțat participarea a vreo 40.000 de meseni (în sens de „masă de cetățeni/alegători”); după apariția tornadelor în meleag, au redus masa la jum”ate; dacă pe 8 intră pensiile, pe 9 intră lumea în supermarketuri, iese pe 10, și la miting vor mai fi ajuns pe la vreo 10-15.000 de moldoveni-europeni. Mă rog, buni și ei. Să fie primiți!

Acum, zice-se că Dragnea ar fi fost ambițiosul „organizator”: pe de o parte ca să le arate celor care l-au fluierat data trecută că are și el fluierașii lui, iar pe de alta că e în stare să aducă la Iași – precum Iohannis, la Sibiu – pe toți șefii de sate și, mai puțin, de guvern. „Mitingul se va organiza chiar dacă nu vine doamna prim-ministru. Avem această capacitate”, a anunțat liderul PSD.

Buuun!

Până aici, nimic în neregulă. La urma-urmei, liderii partidului au obținut autorizație de la primărie, se știe programul – cu scandări, lozinci, spectacol și banchet – se știu orele, se știu unii pe alții. Lucruri clare. Dreptul lor. Afluesc oamenii în Piața Unirii, pe la „orele 14.00″ și pleacă spre case, la 19.00, dacă rezistă cinci ore fără „sanvișuri” și apă la PET.

Dar, întrucât, în Europa pe care o serbăm chiar de ziua mitingului, bătaia este ruptă din Rai (și ce mame de bătăi se-ntâmplă, Dumnezeule), au apărut, în spațiul virtual, intenții cât se poate de reale de participare la un contramiting, din partea unor reprezentanți ai „comunităților online și grupurilor civice” din oraș.

Sigur că și preopinenții (vreo 5.000 la număr) au dreptul lor.

Chirica e șocat/interzis/depășit: omul zice că se așteaptă la incidente, că ziua mitingului este prost aleasă, dat fiind că e Ziua Europei (ca să vezi), și că se va desfășura pe „fundamentul unei nemulțumiri generale a populației României”.

Concluzia? A autorizat mitingul PSD conform principiului „primul venit, primul servit”.

Nu e supărare, întrucât îl știm cu toții pe Chirica-edilul cât e de principial.

Așa că, acestea fiind spuse și toate puse punct, ringul e pregătit. Urmează să apară „eroii”, să se audă primul gong, apoi ropotele de pumni din cadrul incidentelor.

Și când totul părea așa de simplu, de limpede și de organizat, a revenit organizatorul general al evenimentelor, Liviu Dragnea, și a spus: „Dacă ei vor să joace așa în campanie, atunci vor fi cotramanifestații și la mitingul de pe 11 (al PNL). Putem să lăsăm și noi oamenii noștri, care sunt foarte nervoși, să facă contra manifestație. Nu cred că vor înțelege acest mesaj nici Iohannis, nici măscăricii lui”.

Ei, așa da! Așa mai vii de-acasă. Pentru că în toate competițiile se joacă tur-retur.

De ce să nu faci două scandaluri, când ai putea să nu faci niciunul – și ce spun aici este valabil pentru ambele tabere!

Păi, dacă tot e Ziua Europei, iar noi, românii ne pretindem, dar ce zic eu „ne pretindem”, suntem europeni, pentru ce trebuie să ne dăm cu firma/parul/pulanu-n cap? De ce să ne comportăm ca niște pădureți, ca niște babuini, ca niște nevrotici?

Până la urmă, de ce să nu-l lăsăm, pe fiecare, să se exprime în legea lui, cu posibilitățile și cu „armele” lui, dar fără violență?

Vrem să ne luăm la-ntrecere cu francezii, cu grecii, cu ucrainenii? E mai european și mai civilizat cu pumnul, cu parul, cu „molotovul”?!

Mă rog, mie nu mi se pare, dar până și asta e o chestie de gust.

Ca să nu mai vorbim că atari „strategii” ne vor întoarce, pe loc/pe toți, cu gândul la violențele mizerabile și nejustificate din 10 august.

PSD-ul va susține că așa s-a-ntâmplat și la mitingul de anul trecut. „Nervoșii Opoziției au venit la miting ca să-i bată pe jandarmi și să dărâme guvernul”.

Toți ceilalți vor răspunde că, așa cum a adus PSD-ul, la Iași, în 2019, „oamenii lor foarte nervoși”, așa i-a adus și pe 10 august 2018: ca să facă scandal, ca să spargă mitingul Diasporei, ca să provoace Jandarmeria, ca să-i încalece pe manifestanții pașnici, și ca să-i bată măr, ca să-i bage-n spital, ca să-i învețe minte.

Deci, n-ar fi, totuși, mai cușer, să ia, fiecare, doza lui de carbaxin?! 

Inchide