E greu să ceri normalitate

E greu să ceri normalitate
Publicat: 10/11/2015, 10:24
Actualizat: 10/11/2015, 13:07

România nu își permite să cheltuiască 10% din PIB pentru Sănătate, în condițiile în care statul are la dispoziție, pentru serviciile publice, doar 33-34% din PIB. Ar însemna vreo 15 miliarde de euro, de circa trei ori mai mult decât cele actuale. Veniturile statului sunt însă la o treime din producția națională, din valoarea economiei. Ar însemna peste 30% din cheltuieli, în condițiile în care aproape 60% din cheltuielile statului reprezintă deja subvenționarea sistemului de pensii de stat și plata salariilor bugetarilor. Nu ar mai rămâne bani pentru nimic. La fel și în cazul Educației.

Asta nu înseamnă că „piața” nu știe ce vrea. Știe foarte bine. O știm toți. Dar cum să ceri, în mod clar, normalitate? Cum să nu ceri, ca pe ceva extraordinar, ceva ce face parte din „fișa postului” în situația actuală? „Poate dacă vor avea salarii mai mari vor munci mai mult, mai bine. Poate prestatorii de servicii publice vor fi mai apropiați de clienții și, în același timp, patronii lor”, gândesc mulți.

Undeva, cumva, politicienii, de ieri și de azi, au împământenit ideea că serviciile publice mai bune pot fi produse doar cu mai mulți bani. Până la un punct au dreptate. Salariile mai mari în sectorul bugetar nu aduc însă, obligatoriu, productivitate sau o atitudine mai prietenoasă, decentă măcar, cu cetățenii. Parlamentarii câștigă de trei ori mai mult decât salariul mediu net pe economie. De mai mult de trei ori mai mult decât se câștigă, în medie, în Sănătate și Educație. Muncesc mai mult? Mai bine? Sunt mai reprezentativi?

Un zâmbet nu costă nimic. O mână întinsă pentru a acorda ajutor, nu pentru a lua o bancnotă nu costă nimic. Atenția și răbdarea unui profesor nu pot fi cuantificate în bani. Timpul petrecut de un medic cu un pacient, în care să îi explice, simplu și clar, care este situația și ce se poate face, nu poate fi transformat în bani.

Să ai bun-simț nu costă nimic și nu ar trebui să necesite bonusuri, prime sau un salariu mai mare.

Piața știe ce vrea: schimbarea mentalității politicienilor, a unor angajați din Sănătate, din Educație, din administrația publică, din companiile de stat. În lipsa puterii de a opera această schimbare peste noapte, unii protestatari au vorbit despre fonduri mai generoase pentru aceste domenii.

La fel cum alegerile anticipate nu pot aduce, peste noapte, o altă clasă politică și un alte fel de a face politici publici, nici salariile mai mari din sectorul bugetar nu pot aduce calitate, pur și simplu. Garantarea unui prag minim, decent, al salariilor date de stat, este strict necesară. Mentalitatea nu se va schimba însă.

Deși nu au propus, poate, cele mai bune sau clare soluții, zecile de mii de protestatari care au cerut în ultime zile schimbarea României, care și-au cerut, ferm, dreptul de a trăi normal au dat un semnal foarte puternic inclusiv sistemului bugetar: „cerem ceea ce merităm, cerem serviciile pe care le plătim”. Această presiune, dacă va fi exercitată în continuare, va avea efecte mult mai mari decât măririle de salarii, pe care, oricum, economia le permite cu greutate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Românii, OBLIGAŢI să dea bani. Va fi lege în 2025: Au de unde
Un produs foarte căutat s-a ieftinit. Mulți români l-au cumpărat deja
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului